Åka långfärdsskridskor är kan vara en härlig frihetskänsla, men utan rätt utrustning lever du farligt på isen.
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth och Outdoorexperten
Långfärdsskidskor
Långfärdsskridskor är långa jämfört med andra typer av skridskor. Det gör dem mer riktningsstabila och tar sig över ojämnheter, men de blir svårare att kontrollera om man behöver ändra hastighet eller riktning. De flesta modeller kommer i olika längder. Om du inte veta vilken längd du ska köpa håller du dig till tillverkarens rekommendation.
Skridskorna ska också ha skenor som är några centimeter höga för att de ska gå över ojämn is, inte fastna i den som hockeyrör, och inte minst konståkningsskridskor gör. De bör samtidigt inte vara för höga om du är ovan, då blir balansen sämre. Ska du åka på banor som spolas kan därför lägre skridskor vara bättre.
BC-bindning är den vanligaste bindningen för långfärdsskridskor, precis som för skidor. Det finns även stövelbindning, som gör att du kan använda vanliga skor.
Skenorna kan se ut att vara raka under, men är svagt svängda. Ska du åka snabbt på slät is bör du använda en radie på runt 25 meter, till exempel Lundhags T-Skate. Det gör att de kan åka snabbare utan att använda energi, förutsatt att isen är jämn. På ojämn is riskerar skridskorna att stoppa upp mer om de är har kort radie, därför säljs många långfärdsskridskor med en radie på runt 35 centimeter, till exempel Zandstra Track Mont BC. Radien kan ändras, se mer om det längre ned.
Exempel på långfärdsskridskor
Pjäxor
Pjäxorna ska passa till bindningar. Dessutom är det viktigt att de är lagom varma så du varken fryser eller svettas.
När man är ovan är det en fördel med höga pjäxor som ger bra stöd. Nackdelen är att de ofta är tyngre än de lägre pjäxorna med sämre stöd. Jag har skrivit en längre artikel om pjäxor här.
Isdubbar
Isdubbarna hänger du runt halsen och ser till så de har ett kort snöre. Då är de lättast att hitta när du ligger i kallt vatten. Isdubbarna bör även ha en visselpipa för att du lättare ska kunna påkalla uppmärksamhet i ett nödläge, både om du är i och på vattnet.
Ispik
Ispiken används för att få extra fart, speciellt i motvind, men den är också viktig för att upptäcka hur tjock isen är. Genom att se hur hårt du måste hugga i isen för att den ska brista kan du se hur hållbar den är.
Ispiken ska vara hållbar nog för att du ska kunna hugga hårt i isen utan risk för att den ska gå sönder. Samtidigt måste de vara tillräckligt lätta för att användas som stavar.
Handtaget bör vara behagligt att hålla i med handskar, gärna av kork som isolerar bättre än plast. De bör vara lätta att lossa och sätta i hop om du använder dem tillsammans för att känna hur tjock isen är. Tar det för lång tid kommer du dra dig för att testa tjockleken om du använder dem som stavar.
Exempel på ispikar
Ryggsäck
Ryggsäcken används inte bara för att förvara matsäck och extrakläder, den är även viktig för att hålla dig flytande. Så länge det är gott om luft i ryggsäcken kommer den flyta och hålla dig uppe. Dessvärre är de flesta ryggsäckar gjorda för att kraften ska gå nedåt, inte åt motsatt håll. Det gör att de kan vara i vägen istället för att hjälpa dig. Därför har skridskoryggsäckar grenremmar så man hålls uppe på rätt sätt.
Skridskoryggsäckar bör ha ett fack för kastlina så den alltid är lätt att komma åt. Den bör också ha en karbinkrok där du kan fästa en kastlina. Då kan du lätt fästa kastlinan på din ryggsäck och dras upp, samtidigt som du tar dig upp med isdubbarna.
En del skridskoryggsäckar är vattentäta, till exempel Lundhags Gero 35 WP, andra kräver att du packar allt i vattentäta packsäckar. Jag anser det är mer praktiskt att använda en som inte är vattentät. De har ofta flera öppningar så man når packningen lättare. Dessutom riskerar de börja läcka. Det är billigare att köpa packpåsar än en ny ryggsäck.
Räddningslina
Varje person i gruppen bör ha en räddningslina lättillgänglig. Om någon inte klarar av att ta sig upp med isdubbar kan de andra hjälpa till. Linan ska flyta och vara packad i en påse linan lätt löper ut ur. Påsen gör att man får något som väger mer och därmed kan kastas längre. Linan ska vara fäst i påsen som i sin tur har en ögla där man kan fästa en karbinkrok. Nästan alla räddningslinor har dessa funktioner, bland annat Lundhags Norröra och Zandstra Räddningslina.
Tänk på att träna på att kasta räddningslina. Det är inte alltid lätt att träffa rätt när du är stressad. Det är också bra att veta hur långt du kan kasta så du inte behöver gå närmare än nödvändigt.
Slipställ och slipsten
Skridskor behöver vara skarpa för att du ska kunna åka utan att halka. Man kan lämna in skridskorna på slipning, men det kostar mycket i längden och du kommer åka med slöa skridskor. Slipa lite och ofta. Jag slipar mina långfärdsskridskor efter varje tur. Då vet jag att de är tillräckligt skarpa även mot slutet av turen. Jag behöver inte heller tänka på om det är dags att slipa dem.
För slipningen behöver du ett slipställ och en slipsten. Du monterar skridskorna upp och ned på stället och drar stenen fram och tillbaka. Slipstället kan lätt byggas på egen hand av några brädbitar och skruvar.
Denna metod fungerar för att behålla skärpan. Ska du ändra skenans radie tar detta mycket lång tid och det är svårt att få bra resultat. Du bör därför lämna in dem för detta.
Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.
Alla kampanjer på ett ställe
Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.