När man packar ryggsäcken är det flera saker att tänka på för att den ska bli behaglig att bära. Principerna man ska packa efter är enkla, men i praktiken kan de inte förenas och man blir tvungen att göra kompromisser för att ryggsäcken ska bli behaglig att bära och praktisk att använda.
Senast uppdaterad 15 september 2020
Viktiga principer när du ska packa ryggsäcken
- Det du behöver under dagen ska vara lättillgängligt.
- Hög tyngdpunkt känns lättare.
- Tyngdpunkt nära ryggen gör dig mindre baktung och du får bättre balans.
- En ryggsäck med tyngdpunkt långt åt sidorna riskerar att ge dig skador.
- Spänner du saker utanpå ryggsäcken kan du ta med dig mer, men det kan bli svårare att komma åt det som är i säcken.
Lättillgängligt
Det som du ska använda under dagen ska packas så du lätt kommer åt det. Du ska inte behöva packa upp många saker i regn och hård vind för att komma åt regnjacka, kamera eller liknande. En ryggsäck med flera stora sidofickor och topplock med mycket plats är mycket praktiskt för att kunna nå saker lätt när de behövs. Ibland känns det som att det är alltför få saker som kan ligga långt ned i ryggsäcken. ’
Om tältet ska ligga så man lätt kommer åt det kan diskuteras. Det är irriterande om det ligger längst ned i ryggsäcken och det regnar när man slår läger, men det ska bara tas fram en gång under dagen.
Möjligheterna för att ha saker lättåtkomligt ökar om ryggsäcken har en öppning långt ned i säcken, läs mer om detta i min artikel om Ryggsäck till tälttur. Öppningen kan tyvärr ibland vara svår att stänga om ryggsäcken är fullpackad, det kan därför vara bra att inte förlita sig på den öppningen annat än för tältet
Rätt tyngdpunkt i ryggsäcken
Att ha fel tyngdpunkt i ryggsäcken kan göra att den känns tyngre och blir obehaglig att bära. För det första ska man packa ryggsäcken så tyngdpunkten i sidled är i mitten. Detta ger bättre balans än om man har vikten för långt till en sida. Då undviker man också att kroppen belastas fel, som kan ge skador på längre vandringar. Man ska också försöka få tunga saker nära ryggen. Blir tyngdpunkten för långt bak i ryggsäcken måste du kompensera det med att luta dig framåt. Det blir i längden obekvämt och det blir lättare att man ramlar. I höjdled ska tyngdpunkten vara så hög som möjligt om du vill att ryggsäcken ska kännas lätt. Hög tyngdpunkt ger sämre balans, så det blir en avvägning för vad man ska sträva efter.
Spänna saker på ryggsäcken
Har man inte tillräckligt stor ryggsäck kan man få plats med mer om man spänner saker utanpå ryggsäcken. Som jag skrivit i artikeln om Ryggsäck till tälltur så bör man inte förlita sig helt på att göra detta på alla turer eftersom bärsystemet på en liten ryggsäck inte är anpassat för stora bördor.
Med tanke på det jag skrivit ovan om var tyngdpunkter i ryggsäcken ska vara högt upp bör man spänna saker på ovansidan av säcken. Detta är tyvärr ofta inte förenligt med att ha saker lättillgängligt eftersom det blockerar topplocket och kan göra att man måste ta loss det man spänt utanpå innan man kan öppna ryggsäcken.
Jag brukar spänna liggunderlag på utsidan om jag har liggunderlag av skumplast. Ofta finns det bra öglor att fästa remmar i eller färdiga remmar på ryggsäcken på baksidan av säcken. Detta ger en ryggsäck som är stor bakåt, men på grund av att skumplastliggunderlag är lätta blir detta inte något problem. På vinterturer har jag som regel också spade på utsidan innanför liggunderlaget. Stativet brukar jag placera på en sida under ryggsäckens kompressionsremmar, i alla fall om jag har med mig mitt lätta stativ.
Andra artiklar om packning och ryggsäckar