Skalbyxor till vintern

Det är stora skillnader mellan olika byxor till skidåkning. En så liten detalj som blixtlåsets längd kan vara skillnad mellan om den är vän eller fiende i nöden.

Senast uppdaterad 4 november 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Viktigaste tipsen när du ska köpa skalbyxor till skidturer

  • Köper du bomullsbyxor eller haft regntäta skidbyxor i några år bör du ta med regnbyxor i tillägg på längre skidturer.
  • Salopettbyxor minskar risken för att du får snö innanför kläderna men blir varmare.
  • Byxor med hängslen bör ha blixtlås som går ända upp.
  • Inygda snölås är mer praktiskt än att ha vanliga snölås utanpå.

Vindtät, vattentät, andande?

Skalbyxa för vintern
På vintern kan man använda en bomullsbyxa eller vattentät och andande skalbyxa i till exempel Gore-tex eller Dermizax när man är på tur. Bomullsbyxor är vindtäta, andas bra och ger bra rörlighet, samtidigt som de är mer slitstarka och billigare än skalbyxor i vattentäta, andande tyger.

Så länge det är kallt är bomull en bra lösning, men det är inte vattentätt. Impregnering hjälper en del, men är det runt noll och snöblandat regn eller till och med regn måste man ha på en regnbyxa eller använda vattentätt andande tyg. Skalbyxor i vattentätt andande tyg är mindre slitstarkt, andas lite sämre än bomull och är dyrare. Däremot är demer vattentäta än bomullsbyxor, i alla fall de första åren.

Slitstyrka

En vinterbyxa för friluftsliv bör vara av ett tjockare tyg än en regnbyxa, både eftersom den håller värmen bättre och eftersom byxan slits mer på vintern när man har den på hela tiden. De flesta fjällskidor har stålkanter som kan slita sönder en byxa om man inte har extra förstärkning på insidan av benet. På en del skalbyxor till vinteranvändning kan man få med uttagbara isolationsplatter eller knäskydd som håller knäna varmare och är praktiskt om man står mycket på knä, till exempel när man gräver en bivack.

Salopettbyxor, blixtlås längs benen och snölås

En del vinterbyxor är av en modell som kallas salopettbyxor. De går högt upp och har hängslen. Med en salopettbyxa är risken liten att det letar sig in snö över byxkanten om du ramlar. Saloppettbyxor är varmare, men det är inte alltid en fördel. Om man har hängslen måste byxan ha blixtlås som går hela vägen upp för att man ska kunna gå på toaletten utan att ta av jackan. Oavsett om man har hängslen eller inte är det praktiskt med blixtlås på sidan så man vädra om det blir varmt. Har man en klaff med knappar över kan man ha blixtlåset helt öppen så att byxorna inte slänger för mycket när man vädrar på varma vårdagar.

Om man inte vill ha damasker är snölås nederst på benen mycket praktiskt. Då sitter byxorna tätt runt pjäxan och har man lägre pjäxor som gör att snölåsen lätt går av finns det på en del byxor ett elastistk snöre som man fäster under skon som på damasker.


Exempel på salopettbyxor: WearColour Hawk Pants, Haglöfs Nengal 3L Proof Bib, 8848 Altitude Creekside Pants


Dermizaxbyxor

Skidåkning med skalbyxor av Dermizax.

Skavsår

Det kan kanske verka konstigt att man ska tänka på skavsår när man ska köpa skalbyxor, men det är viktigt att tänka på var ryggsäcken skaver och hur sömmarna sitter på byxorna. Eftersom man har flera lager tyg på vintern är det inte lika stort problem med sömmar som på sommaren, men se vilket fall som helst till att att det inte sitter spännen på fel plats.


Exempel på skalbyxor med blixtlås längs hela benet: Norrøna Trollveggen Gore-Tex Pro light, Houdini Rollercoaster Pants


En del vinterkläder kommer med insydd Reccobricka, det kan du läsa mer om i artikeln Lavinutrustning – Transceiver, lavinsond och reccobricka.

Priset på byxor av vattentätt andande tyg är vanligtvis från 1 500 kronor, men kan kosta upp mot 4 000 kronor. Bomullsbyxor kostar betydligt mindre.

Tips om vad du ska tänka på när du köper byxor till sommaren kan du läsa i min artikel om Skalbyxa till sommaren.

Andra artiklar om skalkläder

Skaljacka till vintern

Skabyxa till sommaren

Regnjacka