Långt bort från civilisationen är det dålig täckning. Med en PLB behöver man inte klara sig helt själv när olyckan är framme.
Publicerad 10 november 2019
PLB står för Personal Location Beacon. Den består av en enhet, stor som en telefon från slutet av 90-talet, med en sändare som kan skicka en signal till satelliter. Om du utlöser den kommer du skicka en signal som säger att du behöver hjälp och positionen. Så länge du inte är mellan branta berg kan du använda den var som helst i världen.
Behöver man en PLB?
En fråga många säkert ställer sig är om man verkligen behöver en PLB. En PLB behöver du ytterst sällan, förhoppningsvis aldrig. Den dagen du behöver den är den desto nyttigare. Du måste väga pris mot hur riskfyllda aktiviteter du ägnar dig åt och hur ofta du saknar täckning.
Länge vandrade jag utan en PLB, jag tyckte att sannolikheten för att den skulle behövas var så liten. När batterierna till min EPIRB (stor PLB som används till havs) behövde bytas och det var billigare att köpa en ny valde jag att köpa en PLB istället. Det innebär kortare batteritid, men lägre pris än en EPIRB. Inte minst kunde jag ha den med mig på vandring. Nu när jag vant mig vid att alltid kunna kalla på hjälp har jag svårt att gå tillbaka till att inte ha den möjligheten.
Färdas du mest på stigar i populära turomåden i högsäsong är behovet för en PLB mindre. Då kan du räkna med att någon snart kommer förbi och kan hjälpa dig att tillkalla hjälp. I fjällen är det i populära områden ofta vindskydd med en telefon kopplad direkt till polisen mellan STFs stugor. Det är därför sällan mer än 5 kilometer till närmsta telefon.
GPS
De flesta nödsändare som säljs numera har GPS. Det har stora fördelar jämfört med de utan som bara har nödsändarnas egna sateliter till att hitta positionen. Med GPS i din PLB kan positionen hittas snabbare och mer noggrant.
Med en GPS är det fler satelliter som kan ge dig positionen. Du behöver ha tillgång till minst fyra samtidigt. Med en innbygd GPS är det därför större chans att du klarar av att skicka din position, även när du är i en djup dal. Utan din position kommer räddningsmanskapet inte veta mer än dina anhöriga kan berätta.
Köpa PLB från utlandet
Du kanske hittar en PLB som är billigare i utlandet. Kontrollera att den programmeras för svenskar innan den skickas. Varje PLB har en unik kod där en del är samma för alla som är registrerad i ett land. Ibland kan man behöva betala en extra avgift för omprogrameringen.
Registrering
I en del länder är det en årlig avgift för att ha en PLB registrerad. I Sverige är det gratis att ha en PLB, det gör att den årliga kostnaden blir lägre och därmed fler som anser att det är värt att använda den.
Allt du behöver göra när du köpt din PLB är att gå in på www.406registration.com och upprätta ett användarnamn för att därefter fylla i ett schema. Du ska bland annat fylla i kontaktuppgifter till nära anhöriga. Om din PLB utlöses kommer de att ringas upp och behöva svara på om det finns skäl att misstänka att det är ett riktigt larm.
Spot
Spot är ett system som liknar PLB, men har en del skillnader. Spot är billigare i inköp, men har en årlig avgift. Räkna med att du redan första året sparar på att köpa en PLB Spot kan inte användas nära polerna. Den kan därför inte användas om du till exempel ska ta en tur till Svalbard.
Spot ger tillgång till fler funktioner än en PLB. Du kan bland annat skicka ut din position så dina anhöriga, och alla andra om du vill, kan följa din resa på en karta. Din position kan laddas upp automatiskt med upp till 2,5 minuters intervall. Alla kommer kunna se om du tar en sovmorgon eller tsrcen lång rast. Du kan även skicka meddelanden som säger att allt är ok och förprogrammerade meddelanden.
Användning av PLB
Set till så alla i gruppen vet var de hittar din PLB och hur man utlöser den. Ofta är det en enkel beskrivning på PLBn. Den kan vara lätt att förstå när man är lugn. I en pressad situation är det svårare. Har man fått det förklarat en gång är chansen större att man gör rätt.
Det kan ta några minuter innan din PLB har fått in signaler från GPS-satelliter och skickat iväg ett meddelande. Se till så den ligger på en plats där den har möjlighet att sända. Om det är möjlighet att stänga av den, stäng inte av den och flytta dig. Låt den sända till du har blivit räddad.
Kom i håg att du bara kan skicka ett meddelande som säger att du behöver hjälp. Du kan inte säga om det är bråttom eller det är gott om tid så de som ska rädda dig inte behöver ta onödiga risker. Du kan inte heller återkalla ett nödmeddelande. Har du utlöst din PLB och efteråt inser att du klarar dig på egen hand kan du inte meddela räddningspersonalen detta.
Att vi kan tillkalla hjälp med mobiltelefoner och PLB kan rädda en del liv, men möjligheten att tillkalla hjälp leder också till att man lättare ger upp och utlöser en räddningsinsats då man tidigare hade klarat sig själv. Behöver du hjälp för att överleva och undvika skador eller är det behagligare med en helikoptertur?
Om du har täckning är det bättre att du ringer. Är ni flera på tur och misstänker att du kan få täckning i närheten kan ni utlösa din PLB samtidigt som en försöker få täckning. Om du kan ha ett samtal med rädningstjänsten kan du ge information som är nyttig för rädningsinsatsen. Var noga med att berätta att det var ni som utlöste en PLB så man inte sätter i gång två räddningsinsatser.
Pris
En PLB kostar runt 2 500 kronor. Dessvärre är det inte en engångskostnad. Batterier förbrukas, även om du inte använder din PLB. Vanlig batteritid när den inte används är fem år. Under den tiden ska du kunna skicka nödmeddelande i ett dygn om du inte är ute i alltför låga temperaturer. Räkna därför med att det kostar runt 500 kronor i året att ha en PLB.
Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.
Alla kampanjer på ett ställe
Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.