Sy tarp

När det inte är myggsäsong kommer du närmare naturen om du byter tältet mot en tarp. En tarp gör du lätt själv till en låg kostnad med lite vattentätt tyg och några småsaker.

Tarpen har en del begränsningar och fördelar i förhållande till att använda tält, läs mer om detta i min artikel Välja tält 1: Tälttyper.

Svårighetsgrad: Det finns flera beskrivningar på hur en tarp kan sys. Detta är den enklaste som jag kan komma på, svårighetsgraden kan mätas med att sy packpåsar. Trots sin enkelhet fungerar tarpen mycket bra. Det är i stort sett bara att klippa ett rakt klipp och sy tre mycket långa sömmar.

Du behöver:

  • En rulle knapphålstråd. Denna är tjockare och hållbarare än vanlig tråd.
  • Tältdukstyg. Jag använde ett tyg som var 1,5×8 meter. Detta ger tillräcklig plats för två personer, packning och hund. Med snören och packpåse blir det under 900 gram. Vi anser att detta är en bra avvägning mellan storlek och vikt.
  • Snören. Fyra som är minst 2 meter och ett som är betydligt längre. Det ska vara en till varje hörn och en i mitten som håller upp tarpen.
  • Silikon för att täta sömmarna.

Upphängd tarp

Gör så här:

Vi utgår från det jag gjorde tarpen av, ett tygstycke som var 1,5×8 meter. Klipp tyget så du får två tygstycken som är 1,5×4 meter. På bägge sidor av tygrullar är det som regel en kant som inte är vattentät. Klipp bort denna kant.

Sy ihop långsidorna med dubbel söm. Tygerna ska vara vikta över varandra så att varje söm går igenom varje tygstycke två gånger. Det gör inget om du sätter knappnålar där du ska sy, det ska vilket fall som helst tätas efteråt.

Skotstek

Skotstek

Vik ned kanterna och sy fast. Detta blev den längsta söm som jag någonsin har sytt, 14 meter. Denna söm är bara för att hålla nede vecket och behöver därför inte vara med extra stark tråd.

Täta med silikon i mittensömmen. Kanterna rundt tarpen behöver inte tätas, det blir vilket fall som helst ingen större skillnad om kanten är tät eller inte.

Knyt fast snörena med hjälp av skotstek i hörnen. Det behövs ingen öljett eller annat fäste. Det är bara att använda hörnen som om det var ett rep och knyta en skotstek. Det kommer samlas vatten i hörnen när det regnar, men ett litet nålstick håller pölarna borta. Ofta behöver man hålla upp duken i mitten. Det långa snöret har man för att få en ryggås på mitten, detta snöre behöver inte sitta fast i tarpen, snöret spänns mellan två träd och tarpen läggs över snöret.