Fotografera delfiner

Delfiner kan vara som gråsparvar. De kommer nära utan att man behöver sitta i ett gömsle och vänta. Om du är på en båttur där delfiner är vanliga har du därför goda chanser att komma hem med närbilder av de nyfikna djuren.

Publicerad 12 augusti 2020

Det finns delfiner i Sverige, men de är få och skygga. Man ska vara glad om man får en bild av en fena som sticker upp över vattenytan på långt avstånd. Möjligheten att fotografera delfiner är större i många andra länder.

Delfiner hoppar inte så mycket som man kan få ett intryck av om man går på ett delfinarium. Oftast kommer de bara upp till ytan för att andas, men har man tur kan man få bilder när de är högt över vattnet.

Delfin

Delfiner är nyfikna och kommer gärna fram till båtar och simmar med en stund. Ofta går jag fram till fören för att fotografera, det är oftast där de håller till.

Utrustning

Det går ofta snabbt när delfinerna kommer upp till ytan. Det är en stor fördel att ha en kamera som fokuserar snabbt och kan ta många bilder i snabb följd. Läs mer om seriebildstagning i min artikel Tips om kameror – Stor guide inför köpet. Ofta är de helt intill båten, kort brännvidd är därför en fördel, speciellt med tanke på att de kan vara svåra att hitta snabbt genom sökaren när du har lång brännvidd.

Inställningar

Ställ in seriebildstagning med högsta hastighet för att få dem i rätt ögonblick när de kommer över ytan. Välj en stor bländaröppning för att inte för mycket vatten runt delfin ska bli skarpt och för att kunna använda korta slutartider. Du bör ha 500/s slutartid, gärna snabbare, för att få skarpa bilder.

Använd en eller några få fokuspunkter för att undvika att kameran fokuserar för nära. Kan du välja att fokusera mindre precist, men snabbt så väljer du det.

Andra tips

När delfinerna simmar nära båten kan du se dem i vattnet. Följ dem genom sökaren så är du beredd när de kommer upp.

Är de långt bort från båten kan det vara bättre att använda så kort brännvidd att du täcker en stor del av området där de kan komma fram. Håll upp kameran och var beredd att trycka av. Då behöver du inte lägga den korta tiden de är över vattnet på att hitta dem i sökaren. Beskär efteråt för att undvika för mycket vatten och dålig komposition.

Delfiner

Kämpa inte mot dåligt ljus. Utnyttja det till att ta suddiga bilder av delfinerna.

Hoppande delfin

Ibland har man tillräcklig tur för att få bilder av både hoppande delfiner och solnedgång.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.