En dag med hård vind på fjället

Friluftsliv blir något helt annat i hård vind än när det är vindstilla. Både friluftsfärdigheterna och utrustningen sätts på hårda prov när vinden friskar i, men med lite erfarenhet kan en dag på fjället i hård vind vara en njutning, så länge vindstyrkan inte går över en gräns då det börjar bli risk för liv.

Senast uppdaterad 24 februari 2018

VARNING! DENNA ARTIKEL FRAMSTÄLLER FRILUFTSLIV MYCKET ENSIDIGT. DU KAN FÅ ETT INTRYCK AV ATT FRILUFTSLIV BARA ÄR SLIT. ÄR DU NYBÖRJARE BÖR DU FÖRST LÄSA STARTA MED VINTERFRILUFTSLIV.

”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” brukar en del säga. Utrustningen har stor betydelse när man håller på med friluftsliv, men i en del väderförhållanden blir det inte lika lätt och lika angenämnt att gå på tur, hur bra kläder man än har. Hård vind är ett exempel på det. När vinden friskar i på vinterfjället och de som är i en stuga känner att de är glada att de är inomhus, kan vardagen ställas på hårda prov för den som är ute på tälttur. När det är oväder blir marginalerna mindre och man måste ta större hänsyn till säkerheten.

Ta ned tält i hård vind.

Att ta ned tältet i hård vind kan vara en utmaning.

Att en person i gruppen bryter armen kan bli dramatiskt när det är vindstilla och -10. Är det 25 m/s blir det betydligt värre. Vid -10 grader och 25 m/s förfryser bar hud lika snabbt som om det skulle vara vindstilla och -25. Sikten kan vara dålig så fjällräddningen behöver mer tid på att hitta dig. Det kan i tillägg bli svårt att sätta upp tältet för att ge skydd åt den skadade. Nedan följer en del tips under en dag när det blåser så mycket att det är på gränsen för om man ska fortsätta eller om man ska stanna på den platsen där man är. Jag har beskrivit hur det är när det både blåser hårt och är dålig sikt. Detta hänger ofta ihop på vinterfjället, men inte nödvändigtvis. Dessutom har jag skrivit som om det blåser mycket hårt i ett helt dygn, men oftast är det lugnare perioder under dagen.

Morgon en dag med hårt väder

Ibland vaknar man av en mindre trevlig överaskning av att snö har drivit in i tältet. På grund av detta bör all packning ligga i tillslutna packpåsar eller i ryggsäcken. Då är det bara att borsta bort snön för att få fram utrustningen som legat i yttertältet. Även skorna bör ligga nedpackade. Orsaken till att det kommer in snö kan vara att vinden vridit under natten eller att det inte varit möjligt att stänga tältöppningen för att man ska kunna komma ut eller in. Innan frukost kan det bli en snabb tur ut för att göra sina behov i vinden. Om man har möjlighet väntar man gärna med detta till efter frukosten så att man slipper dra på sig alla kläder för att bara vara ute en liten stund. Efter frukost i det skakande tältet packar man i hop så mycket som man det är dags att gå ut. Ju mer man kan skjuta på att gå ut desto bättre. Man bör läsa kartan ordentligt i lugn och ro i tältet först. Även om man känner sig varm och ombonad i sina friluftskläder när man är ute så blir kvaliteten på vägval sämre när man står ute i hård vind än inne i tältet. När det är oväder bör man ägna ytterligare en stund till att fundera över: Kan man verkligen fortsätta efter de planer man har gjort eller ska man ta en mer skyddad väg? Var finns det skog, öppna stugor eller andra säkra platser? Hur ska man orientera om det blir dålig sikt? Dessa frågor är mycket viktiga för att man säkert ska kunna färdas på fjället, svaren bör man veta innan man startar dagens etapp. Fler tips på orientering hittar du i Orientering.

Skidåkning i hård vindSkosnören knytes ordentligt för att man senare ska slippa ta av sig handskar i den kalla vinden. Man sätter skidglasögen och ansiktsmask på plats och drar upp luvan som skydd mot vinden innan man går ut. Ingen hud får vara bar. Man tar några djupa andetag och drar upp blixtlåset och allt runtomkring ändrar sig. Snön yr in genom öppningen, tältets dörr fladdrar fram och tillbaka i vinden. När man kommer ut blir det som en helt annan värld som man upplever på håll. Kläderna som man tagit på sig gör att man får en känsla av att vara inne och infernot där ute inte påverkar en i någon större omfattning.

När man kommit ut ur tältet och packar bör man naturligtvis se till så att inget flyger i väg. En plastpåse som man tappar är bara att glöma att fånga in. Handskar bör man hålla god koll på om man tar av dem. När tältet tas ned ser man till att några stormlinor sitter fast i sina förankringar ända till att tältet ligger nedpackat i sitt fodral eller ihoprullat i pulkan. Pulkan bör för övrigt vara öppen så lite som möjligt eftersom det annars driver in snö.

Det viktigaste tipset under dagar med dåligt väder blir ändå: Glöm inte att fotografera. Eftersom få andra än du orkar ta fram kameran när de håller på med friluftsliv i hård vind, blir bilder tagna under oväder generellt sett bra.

På tur i oväder

Under marsch i hård vind är en viktig säkerhetsåtgärd att man håller sig nära varandra för att inte splittra gruppen. Det är lätt att man har luvan tätt runt ansiktet och man inte är tillräckligt uppmärksam på andra om inte de är precis framför. Se efter drivor under dagen som ni eventuelt kan återvända till för att gräva bivack i om vädret skulle bli sämre. Kom i håg att sikten kan bli sämre så det är blir ännu svårare att återvända till platsen som ni har hittat.

Skidåkning i hård vindLunchen kan under dagar med hård vind vara som en oas i en torr öken. Det kan vara som att komma in i orkanens öga och få lite andrum innan orkanen kommer tillbaka, men bara om man har med sig vindsäck. Det kan i jämförelse med omgivningen ibland kännas som att komma in i en värmestuga. Det finns möjlighet att läsa kartan i lugn och ro för att omvärdera vägval, sätta på skavsårsplåster där man håller på att få skavsår (lusten att ta av sig barfota i hård vind är ganska liten) eller ordna med utrustningen. Har man frusit under dagen och inte velat ta av sig skaljackan för att sätta på en tröja så har man möjlighet under lunchen. Ibland kan det vara värt att vänta med lunchen till man kommer till ett skyddat ställe, oavsett om det är bakom en klippa eller i skogen. Även om man sitter i en vindsäck så blir rasten mer behaglig om det blåser lite mindre.

Läger i höga vindstyrkor

I hårt väder bör man hitta en lägerplats tidigt eftersom det är extra viktigt att hitta en skyddad plats, snön som yr och tätt molntäcke gör att det blir mörkt tidigare. Dessutom kan du inte räkna med så mycket hjälp av pannlampan, den lyser upp snön närmast ansiktet som bländar dig. Dessutom är marginalerna mindre och man bör ha extra energi till att eventuelt gräva en bivack. Samtidigt kan det precis som vid lunchen vara värt att åka lite längre för att ta sig till en skyddad plats. Att planera in en kort dagsetapp från starten är därför ofta en fördel. Dessutom håller man ett lägre tempo när det är dåligt väder. Mer om vad man ska tänka på när man väljer tältplats har jag skrivit om i Välja tältplats.

Väljer man att tälta bör man följa tipsen i Förankra tält för att göra natten så säker som möjligt. Har ni två ingångar in i tältet kan det vara bra att täcka för den som är mot vinden och bara använda den andra för att undvika att det blåser in snö under öppningen. Eventuelt kan man sätta en låg mur framför öppningen för att hindra snön från att driva in. Driver det mycket kan man bli tvungen att gå upp några gånger på natten för att gräva fram tältet som riskerar att begravas under snön. På läsidan lägger det sig ofta snö som riskerar att tynga ned tältduken så att stängerna knäcks. När du lägger dig för kvällen är det viktigt att ha ordentligt med varmt vatten om du måste gräva en nödbivack eller ta dig vidare till en mer skyddad plats. Något att äta som ger snabbenergi bör du vilket fall som helst ha med dig på tur i form av kakor, godis eller liknande. Av samma orsak bör så mycket som möjligt vara nedpackat. Det kan låta en hel del av tältet som skakar i den hårda vinden, men det är inte alltid smart att sätta i öronproppar, man måste göra en avvägning mellan hur viktigt det är att vakna och behov för sömn. Därför avslutar jag med: Sov dåligt!

Andra sidor om hård vind på fjället

Vindsäck

Tälta i hård vind

Gräva snöbivack

Bygga snögrotta och snögrop

Köpa tält – Stor guide inför köpet

Skaljacka till vintern