Test av Lowepro Pro Runner 450 AW

Pro Runner 450 AW är en billig fotoryggsäck med plats för mycket utrustning, men den har en nackdel.

Betyg 3 av 5.

Jag har använt LowePro Pro Runner 450 AW som fotoryggsäck sedan februari 2012. Den har använts både på turer där den varit fullpackad med kamerautrustning och där en del av kamerautrustningen har stannat hemma och den istället har fyllts med kläder och annan utrustning som man behöver på en tur. En kort sammanfattning är att Pro Runner 450 AW är en prisvärd fotoryggsäck om man tar storleken i betraktning, men fullpackad med tung kamerautrustning och tungt stativ har den dålig bärkomfort om man jämför med andra ryggsäckar som ofta är dubbelt så dyra.

Storlek

Huvudutrymmet i Pro Runner 450 AW rymmer utan problem en systemkamera med vertikalgrepp, EF 70-200/4, EF 17-40/4, EF 100-400/4,5-5,6, MP-E 65/2,8 (de tre förstnämnda är med motljusskydd), en makroblixt, en vanlig blixt, focusing rail, fodral med plats för sex Cokin P filter, två motljusskydd till Cokin P filter, mikrofon och fjärrkontroll. I tillägg finns det flera fickor för andra småsaker på insidan av locket, till exempel batterier, ringar till filterhållare och liknande. Det finns två fickor för compact flash minneskort. Pro Runner 450 AW har i tillägg till huvudutrymmet också två andra lite större förvaringsutrymmen. Den ena är på utsidan av locket där man får plats med diverse platta saker, det är speciella fack för mobiltelefon och pennor. Närmast ryggen är det ett fack för en dator. De två sistnämnda facken kan användas som utrymme till annat än kamerautrustning som man behöver ha med på turer.

Andra detaljer

Det finns två möjligheter att fästa stativ på LowePro Pro Runner 450 AW. Har man ett litet stativ kan man fästa det innanför några remmar på sidan av ryggsäcken. Det andra, som är mer lämpligt om man har ett tungt stativ, är att man fäster det bak ryggsäcken i mitten. Spännena som fäster stativet har en låsmekanism som gör att man inte riskerar att remmarna dras ut. Detta gör att tyngdpunkten kommer i mitten, som är betydligt mer bekvämt. Problemet med det är att man måste öppna minst två spännen och nästan ta loss stativet för att nå kameran. Ett annat problem är att tyngdpunkten kommer långt bak, men hur man än placerar ett tungt stativ på en liten ryggsäck så kommer tyngdpunkten fel.

Alla blixtlås är kraftiga, som gör att de är hållbara och lätta att öppna och stänga, något jag ser som en stor fördel. Tyget står emot en del regn, men om det blir för mycket kan man dra ett regnskydd över ryggsäcken, men då kan man inte ha ett stort stativ fastspänt på säcken.

Bärkomfort

Bärkomforten på Pro Runner 450 AW är inte så bra som man skulle önska. Det går bra på kortare dagstur med tung packning där man ofta stannar och fotograferar. Om man ska gå långa sträckor utan pauser med väskan full av kamerautrustning och ett stativ på flera kilo blir det något annat, även om det inte är värre än att det blir lite okomfortabelt. Skillnaden mellan denna säck och en som är anpassad för tyngre laster är framför allt styvheten, på grnund av att den inte har några styva skenor hamnar all vikt på axlarna. Stabiliserande metallskenor skulle göra säcken både dyrare och tyngre. En annan viktig detalj är att höftbältet inte har några remmar som håller säcken närmare höftbältet och därmed kan lägga mer vikt på höfterna. Detta är en liten detalj som gör stor skillnad och inte skulle ha några nackdelar. Jag ser det därför som ett stort minus att man inte har med denna detalj på Pro Runner 450 AW.

 

TillverkareViktAnvändningsområdePris
LowePro2,7 kgDagsturer1700 kronor

 

FördelarNackdelar
PrisvärdDålig bärkomfort
Rymlig
Har plats till kamera med vertikalgrepp