Test av Bergans Alpinist och Powerframe

Bergans Alpinist och Powerframe har stora likheter med varandra. Jag har testat bägge. De är prisvärda ryggsäckar om du behöver bära stora volymer, men har också brister.

Senast uppdaterad 15 september 2020
Testad från 2000 till 2016.
Sidan innehåller sponsrade länkar från Outnorth.

Alpinist är en ryggsäck på 100 eller 130 L med ett rejält bärsystem. Dessutom kan man välja om man ska ha ramryggsäck. Powerframe är nämligen mer eller mindre identisk med Alpinist 130 L. Jag har testat både Powerframe och Alpinst, bägge på 130 L. För mer information om de olika valen och mer detaljer om hur säcken ser ut, se Bergans på Outnorths hemsida.

Ryggsäck

Bergans Alpinist med frontfickor.

Jag köpte för många år sedan Power Frame från Bergans. Jag slet ut ett höftbälte och fick ett nytt. Flera trådar började gå, höftbältet gick sönder igen, nu behövde dessutom axelremmarna bytas. Jag fick en ny ryggsäck. Jag slet ut ett till höftbälte och jag fick ett nytt. Jag slet ut det också. Denna gång sade de att mitt exemplar var felkonstruerat, så jag fick en ny ryggsäck.

Jag valde då att byta till Alpinist. Jag har nu slitit ut tre höftbälten på det också. Alla gångerna har Bergans varit behjälpliga och skickat nytt höftbälte till den plats som jag bett dem. Höftbältet har gått sönder på samma sätt varje gång, nämligen att plasten får en spricka rakt igenom där det är störst belastning. Det sker långsamt, så om man bara kontrollerar utrustningen regelbundet ska det inte vara något problem med att det går sönder på tur.

Det är fem års garanti, vilket Bergans är mycket duktiga på att hålla. Antagligen för att de vet att man berättar om det till vänner och på hemsidor.

Bortsett från höftbältet var jag mycket nöjd med säcken. Få ryggsäckar rymmer så mycket packning på långturer. Eftersom jag dessutom ibland åkte tåg mellan Trondheim och Stockholm på sommaren med allt som jag kan behöva under semestern (inklusive allt jag behöver för paddling bortsett från paddel och kajak) var en stor ryggsäck mycket praktiskt.


Ryggsäckar med volym på minst 100 L


Man kan göra om sidofickor till en liten dagsturryggsäck. Den blir ganska liten om man vill ha med systemkamera, de kläder man kan behöva under en dag och mat, men det är i alla fall något. En annan fördel med att kunna ta av fickorna är att man kan spara vikt och få en lite mindre säck för kortare turer.

Reparation av ryggsäck.

Sista långturen med Bergans Alpinist. Jag blev tvungen att reparera den redan på första etappen. Efter många år var det dags att se sig om efter en ny ryggsäck.

Det finns bra möjligheter att fästa både spade och liggunderlag utanpå säcken, både bakpå och på toppen. Frontöppningen kan ofta vara svår att stänga när säcken är full. Antagligen är det lättare när blixtlåsen är raka i stället för runda som de är i alla dessa säckarna som denna test handlar om.

Som sammanfattning kan man säga att detta är en bra säck med lågt literpris, som är en bra investering för långa sommarturer och tältturer på vintern. I alla fall så länge höftbältet håller.

Numera använder jag Norrøna Para Ranger som jag har skrivit ett test av här.

Andra artiklar om ryggsäckar

Test av Norrøna Para Ranger

Ryggsäck till tälttur

Dagstursäck

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.