Tarp

Vill du spara vikt och dessutom komma närmare naturen? Då kan tarp vara något för dig. 

Tarp

Om man är i skogen, antingen på vintern eller sommaren, kan tarp vara ett bra alternativ till vanliga tält. Man bör då vara en bit ned i skogen eftersom den inte klarar de vindstyrkor som det kan vara vid trädgränsen. Tarp är en pressening av tältduk som spänns upp mellan träden. Tarp kan också användas i kombination med tält så att man får en uteplats i skydd mot regn för packning, matlagning och liknande. Tarp är billigare än tält och väger oftast under ett kilo.

Med en tarp slipper man kondens, men man är å andra sidan mer utsatt för väder och vind. Största fördelen är att det ger bättre kontakt med naturen än om man ligger i tält, samtidigt som man är skyddad mot regn om det inte blåser för mycket. Närkontakt med naturen är inte bara en fördel, mygg får fri tillgång och ett tält håller förvånansvärt bra på värme, speciellt om det blåser.

En del tarper består bara a ett fyrkantigt tyg med fästmöjligheter i varje hörn. Andra är betydligt mer avancerade med möjligheter att fästa ett stort antal snören i olika delar. En del kan sättas upp som ett ryggåstält, men utan tältstänger.  Det gör att man kan klara sig med en liten tarp eftersom alla sidor går långt ned och hindrar regn från att komma in.

Sätta upp tarp

Tarp

Tarp

Till skillnad från ett tält kan man sätta upp tarpar på många olika sätt. Jag har tre meter snöre i varje hörn. Dessutom några snören på några meter för att kunna skarva vid behov. Fördelen med att inte ha långa snören hela tiden är att man slipper det trassel några meter extra snöre innebär. I tillägg har jag ett långt snöre på sex meter. Här är en beskrivning av hur jag gör:

Sätt upp det långa snöret mellan två träd. Tänk på vindriktningen om det är nederbörd. Snöret ska vara vinkelrätt mot vinden för att skydda bäst mot snö eller regn.

Häng tarpen över och fäst varje hörn i ett träd, rot eller liknande. Om det är risk för regn bör tarpen sitta lågt. Sidan bort från vinden kan gärna sitta högre upp än motsatt sida.

Det kan bara svårt att fästa snören högt upp på träd. För att ändå kunna spänna ordentligt kan du ta snöret över en gren högt upp och knyta fast längre ned.

Det var inte så svårt, i alla fall när du gjort det några gånger.

Andra artiklar om att slå läger

Köpa tält

Tälta i hård vind

Välja lägerplats