Sy packpåsar

Sy packpåsar är en bra start för dig som inte har sytt på ett tag. De är lätta att göra, det går snabbt att göra, men man behöver flera av dem. Packpåsar är ett av många sätt att hålla packningen torr, du kan läsa om för och nackdelar i Att hålla packningen torr.

Svårighetsgrad

Det enklaste du kan sy. Om du inte bryr dig om utseende kan de inte bli dåliga. Mycket bra att börja med detta om du inte har sytt på många år och vill repetera hur symaskinen fungerar.

Du behöver

  • Vattentätt tyg
  • Snöre
  • Ett snörlås
  • Eventuelt fleece
Packpåsar

Färdiga packpåsar.

Gör så här

 

  1. Klipp ut lämplig storlek av det vattentäta tyget. Jag anser att det bästa är om packpåsen är nästan lika hög som bred när den er färdig, därmed ska rektangeln du klipper ut ha dubbelt så lång långsidor som kortsidor. Klipp bort två av hörnen så det ser ut som mönstret till höger.
  2. Sy sicksack i kanten om tyget riskerar att fransa sig.
  3. Vik den övre rektangeln en eller två gånger. Att vika så det blir tre lager blir mer estetiskt riktigt eftersom kanten med sicksacksöm inte syns. Sy fast det vikta stycket så du får en fålla att trä ett snöre genom.
  4. Vik rätsidorna mot varandra och sy ihop påsen. När du ändå håller på kan du sy dubbel söm så tar det längre tid innan du måste reparera sömmarna.
  5. Trä snöret genom fållan och sätt fast snörlåset.

Vill du ha vadderad packpåse för ömtåliga saker ersätter du steg 4 med följande:

Klipp ut ett stycke fleecetyg. Fleecetyget över det vattentäta tyget. Vik rätsidorna mot varandra och sy ihop påsen. När du ändå håller på kan du sy dubbel söm.