Få saker förstör vinterturer mer än kalla fötter. Med rätt pjäxor kan dina skidturer bli betydligt behagligare.
Senast uppdaterad 16 september 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth.
Vilka pjäxor du ska köpa beror på vilken bindning du har. Se mer om detta i min artikel om Skidor, bindningar och stavar.
Viktigaste tipsen när du ska köpa pjäxor till turskidåkning
- Ofodrade pjäxor torkar lättare och behöver inte ligga i sovsäcken under natten.
- Köp lätta pjäxor om du går på tur i områden utan branta backar.
Lagerprincipen och foder i pjäxor
Du bör använda lagerprincipen också på fötterna om du ägnar du dig åt friluftsliv på vintern utan att ha tillgång till stugvärme på natten. Ytterst har du ett skallager (läderskor), med ett mellanlager (innerskor) och två innerlager (sockor). Varje lager kan då torkas separat och man undgår i stor grad problemet med våta och kalla pjäxor.
De allra flesta pjäxor tillverkas med fast foder, men det finns några undantag från bland annat Lundhags med lös filtinnersko. Använder du BC bindning är Guide Expedition BC ett av få alternativ. Med kabelbindning kan man köpa Husky Ski eller Lundhags Guide Expedition 75.
Fördelen med foder är att skon sitter bättre och formar sig lättare efter foten, ger mindre skavsår och värmer. Det är en bra lösning om man mest är på dagsturer och kan värma och torka skorna varje kväll när man kommer in.
Om man däremot är mycket på övernattningsturer i tält skapar detta mer problem än det är värt. Efter några dagar kommer svetten från fötterna att samla sig i fodret under dagen. Pjäxor ägnar sig inte till att torka i sovsäcken. De är stora och klumpiga, blir i vägen och torkar långsamt, man kommer nästan garanterat frysa på fötterna under natten. Det bästa är därför att låta dem stå i yttertältet, eventuellt att torka dem vid sidan av brännaren när den är i gång. Under natten kommer fukten att frysa och skorna blir kalla och hårda på morgonen. För varje dag samlas det mer och mer fukt i skorna på grund av att de inte torkar under natten. Det kan ta lång tid innan man klarar att värma upp hela skon igen.
Exempel på pjäxor för BC bindning
När jag haft pjäxor med foder har jag många gånger behövt gå i över en timme för att få värme i fötterna efter att jag packat i hop lägret. Friluftsliv är inte på sitt bästa när varje morgon är på det sättet. Har du pjäxor som du vet tar lång tid att värma upp på morgonen borde du vänta med att ta på dem så länge du kan. Det är mycket man kan ordna och packa inne i tältet innan du måste ut och ta på pjäxorna.
Pjäxor utan foder
Lösningen på problemet med stelfrusna och kalla pjäxor är att köpa pjäxor utan foder, eller med foder som kan tas ut. Ett alternativ kan vara att du använder en fuktspärr. Principen med fuktspärr är att du håller fukten innanför det innersta lagret mot foten så att de yttre lagren fortfarande är torra och isolerar. Det finns speciella vattentäta sockor som fungerar som en fuktspärr, men för mig har 6-literpåsar gjort samma nytta. Det hjälper en del, men det är ganska obehagligt att gå med genomvåta sockor närmast foten, fötterna blir mjuka och man får lättare skavsår.
Ska du slippa att ta på dig våta sockor om morgonen måste de torkas i sovsäcken och det är inte särskilt delikat att ligga med våta sockor som har varit flera dagar i täta plastpåsar. Pjäxor med lös innersko är därför att föredra. Har du lösa innerskor kan du ta ut dem från pjäxorna på kvällen och torka dem tillsammans med sockorna i sovsäcken under natten. På morgonen kan du sätta på dig torra och varma sockor, sätta den torra och varma innerskon i pjäxan och alt du måste värma upp är lädret. Då blir det faktiskt behagligt att gå ut ur tältet på morgonen.
Oavsett om du köper pjäxor med eller utan foder är det en del saker man borde tänka på. För att hålla sig varm på fötterna är min erfarenhet att något av det viktigaste är att tårna har mycket plats. Väldigt många pjäxor blir mindre mot tårna och man måste köpa skor som är stora på resten av foten för att få nog plats till att röra på tårna. Använd gott om tid till att testa många olika modeller med de sockorna du ska använda. Känn efter ordentligt att foten sitter i skon och att hälen inte rör sig upp och ned när du går. Det är en stor skillnad på hur bra skor sitter runt hälen och får du lätt skavsår är det viktigt att hitta en sko som minskar friktionen mellan hälen och skon och som har bra hälgrepp.
Läder, tyg och gore-tex
De flesta pjäxor som är gjorde för att användas på fjället utanför uppkörda skidspår är gjorda i läder. Läderskor är styvare och mer hållbara än längdåkningspjäxor av tyg, men det kräver också mer underhåll. Läs mer om detta i min artikel om impregnering av skor. En del pjäxor har gummi nederst som gör skon mer vattentät. Om pjäxorna först läcker är det oftast på sidan av skon där skaren sliter mot lädret eller där skon viker sig vid varje steg. En del pjäxor har också gore-tex membran för att de ska vara mer vattentäta. Detta har jag inte testat i pjäxor, du kan läsa mer om Gore-Tex i skor i min artikel om vandringskängor.
Pjäxor varierar en del i höjd och styvhet. Höga och styva skor ger mer stabilitet, men är tyngre att gå med. Om man åker mycket utför och gärna vill göra några telemarksvängar i nedförstbackarna är det bra med stabila skor, men åker man mest skidor i dalar eller på viddor är det mer behagligt med lägre och mjukare skor.
Pris
Ska man ha pjäxor med uttagbar innerskor kommer priset snabbt upp i flera tusen kronor. Pjäxorna jag använder från Lundhags kostar 3-4000 kronor. Läs mer om dem i nästa avsnitt. Om man klarar sig utan innerskor kostar ett par pjäxor för friluftsliv på fjället allt från under 1000 kronor till flera tusen, men vanligtvis ligger de på mellan 1500 till 2000 kronor. Köper man ett paket med pjäxor, skidor, stavar och bindningar får man ofta ett bättre pris.
Pjäxorna jag använder
Jag använder pjäxor från Lundhags. De är duktiga på att följa lagprincipen också för skor. Pjäxorna jag har fungerar som ett skalplagg med läder ytterst, en lös innersko av ull och innanför den använder jag två lager med ullsockor. Jag använder nederdelen på Husky 75 till Rangerskaft, då Ranger har en bättre lösning för att knyta skorna och är något lägre.
Nederst mot sulan är det cellgummi, som håller fötterna torra, även i våt påsksnö. Dessa pjäxor är jag mycket nöjd med och har hållit mig varm på fötterna även under många dagsturer och övernattningsturer när det varit kallt.
Varför denna specialpjäxa?
När jag köpte mina pjäxor var det inga serietillverkade pjäxor som uppfyllde mina krav, men nu gör Lundhags Guide Expedition det.
En stor nackdel med dessa skorna är att de kostar 3000-4000 kronor. Prisen bör ändå inte avskräcka den som använder pjäxorna mycket eftersom det bara är att byta den delen som efter ett tag blir sliten. Skorna är nämligen indelade i fyra delar: Innersko, läder, cellgummi och sula. Kontakta Lundhags eller besök deras butik i Järpen så byter de ut delarna som är slitna eller reparera skorna. Detta gör att dessa pjäxor blir billigare i längden.
En annan nackdel är att de kan bli för varma på turer sent i säsongen, men det blir en kompromiss som man måste ta om man ska ha pjäxor som är tillräckligt varma på de kallaste dagarna mitt på vintern.
Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.
Alla kampanjer på ett ställe
Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.