Vindsäcken är en viktig del av säkerhetsutrustningen på vinterfjället, men kan också vara praktisk när liv inte står på spel.
Senast uppdaterad 7 september 2020
Sidan innehåller annonslänkar för Outnorth och Milrab.
Bästa tipsen om vindsäckar
- Ta med vindsäcken när du går på tur på vinterfjället, även om det inte blir storm.
- Använd den till raster, inte bara i nödsituationer.
- Snöre mellan dig och vindsäcken är praktiskt.
- Bry dig inte om att packa vindsäcken i påsen som hör till när du är på fjället, de är ofta får små när det blåser och du har tjocka vantar.
Behöver man en vindsäck?
Vindsäck är en säck, oftast av rött syntetmaterial, som man kan sätta sig i för att få skydd mot vinden. I Sverige ser man ofta på vindsäck som en viktig del av utrustningen när man ägnar sig åt friluftsliv på vintern: Man ska aldrig ge sig ut på vinterfjället utan vindsäck, och den räddar liv. I Norge däremot ser många det mer som något som kan vara trevligt att ha på turen. Jag frågade en gång en mycket erfaren norsk skidåkare om varför han inte tog med vindsäck på fjällturer. Svaret blev att vid dåligt väder överlever man inte så länge i en vindsäck utan mycket kläder på sig.
Alla har själva ansvar för vad de väljer att ta med på tur. Ryggsäcken blir tung om man tar med vindsäck, kläder för att hålla värmen under lång tid, mat för flera dagar, satellittelefon, sjukvårdsväska med allt vad man kan tänkas behöva och så vidare. Risken för att man behöver något och nödvändigheten av att ha det när det behövs måste vägas mot vikt och pris. Folk har frusit ihjäl i vindsäck, men många har överlevt under lång tid i dem vid dåligt väder.
Även om man har vindsäck med sig bör man i första hand gräva en nödbivack, läs mer om det i egen artikel om att gräva bivack och snögrop och snögrotta. Den blir varmare om man lyckas bygga den bra. Det är inte alltid man har kunskap, utrustning och förhållanden för att gräva en nödbivack. Ibland kan inte ens den mest erfarne bygga en bivack på grund av att förhållandena är för dåliga. Då är vindsäcken bra att ha eftersom man överlever betydligt längre i en vindsäck än ute i vinden. Mer om att vara ute när det blåser mycket kan du läsa i min artikel om En dag med hård vind på fjället.
Exempel på vindsäckar
Ett annat tillfälle då vindsäcken kan vara bra att ha är om någon skadar sig. Lägg den skadade på ett liggunderlag i vindsäcken för behandling eller väntan på hjälp. På grund av detta brukar turledare ofta ha med sig en vindsäck på en stor grupp. Om någon skadar sig kan man hålla värmen i den. Om hela gruppen måste söka skydd mot vädret måste man gräva ned sig.
Jag har aldrig behövt sitta i en vindsäck på grund av att jag skadat mig. Jag har inte heller använt den för att jag inte kunnat fortsätta, även om jag känner andra som har gjort det. I alla vindar jag varit ute i har jag kunnat sätta upp tältet, ta mig till stuga eller skog. Det kan bli några tuffa kilometer, men det är ofta bättre att söka skydd på annat sätt än att sitta i vindsäck på obestämd tid. Risken för att man ska få nytta av den i en nödsituation är med andra ord liten, vilket mest beror på att nödsituationer är ovanliga. Däremot kan du bittert få ångra att du inte tog några hekto extra i ryggsäcken den dagen det sker något.
Vindsäck – mer än bara nödsituationer
Hittills har jag bara skrivit om vindsäck i samband med säkerhet, men den är betydligt mer än något som räddar liv. Även utan allt som har med säkerhet att göra skulle jag ha med mig vindsäck på fjällturer som inte bara är dagsturer med en bra väderleksrapport. Ofta är vindsäcken bättre än dunjacka som rastplagg eftersom också fingrarna håller värmen i vindsäcken.
Kroppsvärmen håller uppe temperaturen förvånansvärt bra i säcken. Detta märks tydligt när några i en grupp sitter i vindsäck, samtidigt som andra sitter ute i blåsten. De som sitter ute äter betydligt snabbare och blir otåliga att få komma iväg. Använder man vindsäck blir ofta lunchpausen en andningspaus under blåsiga dagar då man i lugn och ro kan läsa karta, ta hand om skavsår och ordna med utrustning.
När man sätter upp vindsäcken gräver man först en grop för fötterna. Är man fyra personer sitter man två på varje sida av gropen. Lägg skidorna längs gropen på bägge sidor och ett liggunderlag över det. Vindsäcken drar man antingen bara över sig eller spänner upp på skidorna. Är man tre personer gör man likadant, men en person sitter ensam på sin sida. Är man bara en eller två kan man göra på ett annat sätt. Lägg skidorna tvärs över gropen med ett liggunderlag över. Sitt mittemot varandra med skidorna mellan benen.
Val av vindsäck
Vindsäcken bör vara i ett material som syns tydligt mot vit omgivning, till exempel rött. Det är praktiskt med ett blixtlås högst upp så att man kan se ut. Ofta sitter man i lugn och ro och läser kartan i vindsäcken, då kan det vara bra att lätt kunna titta ut för att ta vägval.
Om vindsäcken är sydd i vattentätt tyg kommer det bli en del kondens om man sitter en stund i den. Om den är sydd i ett tyg som släpper genom fukt kan det bli vått om det är runt noll grader och nederbörd. En lösning på det problemet är vindsäckar som är sydda av vattentätt tyg på ena sidan och andande tyg på den andra. Hillebergs vindsäckar är ett exempel på vindsäckar som är sydda efter den principen.
Det bör vara en lina på säcken som man kan fästa runt kroppen så den inte blåser bort. Förvaringspåsen bör vara fäst i vindsäcken så man inte tappar den i vinden. Förvaringspåsens storlek är tyvärr ofta ett tydligt exempel på att de som konstruerar friluftsutrustning inte har använt den själv, annat än inne på kontoret vid lätt korsdrag och rumstemperatur. Huvudsaken verkar vara att den ser liten ut i butiken. Ingen vill köpa en vindsäck som ser ut att ta allt för stor plats.
Jag upplever att Helsport hör till de företag som har minst förvaringspåsar till sin utrustning. Räkna med att köpa eller sy en större förvaringspåse och att vindsäcken kommer ta större plats än vad den gjorde i affären. Att försöka få ned en vindsäck i en liten påse med stora handskar i hård vind och kyla är inte lätt. Ofta är det bättre att stoppa ned allt i ryggsäcken och ordna det senare när man har bättre möjligheter. Pris på vindsäckar brukar ofta ligga på runt 1000 kronor.
Fjällduk
En typ av vindsäck som är populära i framför allt Norge är fjälldukar. De är i stort sett små, plats för en till två personer. Utsidan är i kamouflagemönster. Insidan är ofta silverfärgade för att reflektera värmen. Det gör dem lämpliga som sovsäcksöverdrag om sovsäcken inte är tillräckligt varm. Fjälldukarna kommer också i fodrade versioner så de håller värmen ännu bättre, men blir då tyngre. I tillägg har de också blixtlås på sidorna så de kan öppnas och man kan spänna upp dem som en tarp.
Öppningar för armarna gör att man kan använda dem som ett rastplagg. Eftersom de är regntäta kan man övernatta i dem utan att det blir alltför vått annat än av kondens. Den största producenten är Jervenduken, som gör att många kallar fjälldukar just för Jervenduk.
Originalet är för en person, men finns också för två personer. De finns även med foder, men väger då betydligt mer. De ofodrade versionerna väger något hekto mer än en vanlig vindsäck. Priset är några hundra kronor högre. Fjällduken kan vara värd både den extra vikten och priset om man har användning för mångsidigheten.
Jag använder vanliga vindsäckar, mest för att jag kommit in i rutiner som gör att jag har annan utrustning som fyller fjelldukens användningsområden.
Andra artiklar om säkerhet på fjället
En dag med hård vind på fjället
Lavinutrustnin – Tranceiver, lavinsond och reccobricka
Hitta personer som blivit begravda i en lavin