Vadning – kom över älven säkert

Vadning kan vara ett av de moment som är mest riskfyllda på sommarfjället. Var därför försiktig och ta hellre en omväg än chansa på att det går bra.

Bästa tipsen om vadning

  • Planera turen så du slipper ta långa omvägar runt älvar som inte kan passera.
  • Vada med skor, se därför till så vandringskängorna inte har foder.
  • Vada på en plats där älven delar på sig.
  • Vada med vandringsstav och flytta ett ben eller vandringsstav åt gången.

Innan turen

Unvika att vada

Man måste planera turen efter var det är möjligt att vada. Här är det omöjligt att ta sig över älven.

Redan när man planerar en tur och köper utrustning bör man ha vadning i tankarna. Att vada utan skor är något som man bör undvika eftersom det blir både halare och du får mer bråttom på grund av att fötterna blir kalla. För att undvika att halka duger ett par sandaler, men det blir kallt. För att komma åt det problemet kan man sätta på sig ett par vadare/vadarpåsar. Vadare är ”tygstövlar” som inte väger särskilt mycket och som går en bit upp över knäna. Dessa håller ute vattnet och kylan.

Ett problem med vadare är om du ramlar och de fylls med vatten, det ryms mycket vatten i vadarpåsar. Jag anser att det bästa är att vada med vandringskängor utan foder. Mer om vilka skor man ska välja kan du läsa i Vandringskängor.
En annan sak man bör tänka på när man planerar turen är var det  är möjligt att vada. Ta en titt på kartan och se hur breda älvarna är. Jämför med hur det sett ut på tidigare turer då du kunnat och inte kunnat vada. Se också efter alternativa färdvägar om du missbedömer kartan eller det är ovanligt mycket vatten i älven. Om det är omöjligt att gå över på ett ställe kan det gå bra några kilometer bort.

Välj i första hand platser där älven delar sig i många delar, där är hastigheten lägre. Att älven meandrar är också något man ska se efter på kartan. Det är ett tecken på att vattnet går långsamt, men det är antagligen djupt. Vada inte i en sväng, särskilt om du är på insidan av svängen. Det blir nämligen djupare på andra sidan, även om det inte ser ut som det. Dessutom kan andra älvkanten vara brant under vattenytan så att det blir svårt att ta sig upp. Detta beror på att vattnet har högre hastighet i yttersvängen och därmed eroderar mer där än i innersvängen.

VadningVandringsstav vid vadning

Ytterligare en sak som man bör tänka på innan turen eller i början av turen är att se till att ha en vandringsstav. Det är mycket lättare att vada om man har fler än två stödpunkter mot botten. Kanske går du med två teleskopiska stavar på sommaren, annars bör du se till att ha en ordentlig vandringsstav av trä om du går utanför leder. Läs mer i min artikel om vandringsstavar.

Under turen

När du kommer fram till ett ställe där du inte kan gå torrskodd över bör du tänka noga efter om du verkligen klarar av att gå över. Är det för djupt eller är strömmen för stark? I strömmande bäckar bör inte vattnet gå över knäna. Om du bestämmer dig för att det går att gå över bör du byta om på fötterna. Jag som har vandringskängor utan foder tar av mig sockor och sulor (om det inte är dags att tvätta dem) och sätter på mig skorna igen. Om man ska ha höftbältet knäppt eller inte är en sak som kan diskuteras. Har du det stängt kommer du få bättre kontroll över ryggsäcken så du får bättre balans, men om du ramlar kommer det bli svårare att få av dig ryggsäcken och ta dig upp.

En person vadar åt gången, de andra är redo att hjälpa till om personen skulle falla och behöva hjälp. Gå över i lugn och ro, stressa inte, då ökar risken att man ramlar. Det är därför du inte bör ha bara fötter som utsätts för det kalla vattnet. Vid vadning flyttar du en fot eller stav åt gången så att du har minst två kontaktpunkter på botten. Gå åt sidan med ansiktet mot strömmen, korsa aldrig fötterna eftersom det ökar risken att ramla om foten du flyttar på sveps bort av strömmen. När du kommit över på andra sidan är det bara att hälla ur vattnet, lägga ned sulorna, sätta på sockor och skor och fortsätta vandringen.

Vadning över älv

Om det är svårt att vada

Om du beslutar dig för att det är för mycket vatten för att ta sig över bör du ta en titt på både klockan och kartan. Om det vilket fall som helst är dags att slå läger och det mesta av vattnet kommer från snösmältning kan det vara bra att vänta till nästa morgon. Snösmältningen minskar på natten och ger därmed mindre flöde nästa morgon. Om det varken är dags att slå läger eller du kan se på kartan var du kan ta dig över bör du gå uppströms. Förr eller senare kommer älven att dela sig i mindre delar och du kan ta dig över lättare.

Om man redan vid planerandet av turen insåg att det kommer bli ett svårt vad kan man överväga att ta med ett rep. Bind fast repet på den sidan ni är och skicka över en person utan ryggsäck för att fästa repet på andra sidan. Därefter har ni något att hålla i när ni tar er över med tunga ryggsäckar. Hämta repet på samma sätt som ni fick över det.

Är vadning inget för dig? I så fall finns det många vandringsområden där man inte behöver tänka på detta. I de mer besökta områden finns det broar över älvar och lederna går över bäckar där det är lätt att komma över.

Andra artiklar på samma tema

Vandringskängor

Vandringsstav