Mellanlagret ska hålla dig varm och består ofta av en tröja av ull eller fleece. Ibland kan en jacka isolerad med dun eller en annan fyllning vara bättre, bland annat på grund av lägre vikt i förhållande till isolationsförmåga.
Senast uppdaterad 30 juni 2021
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth
Stora delar av året behövs mer än skalkläder och underställ för att hålla värmen, speciellt på raster och i lägret. Tipsen jag delar med mig av här kommer från många turer då man varit utsatt för att frysa. Som fotograf står jag ofta stilla när det är kallt, inte minst på grund av att det är när vintern är som kallast man även får det bästa fotoljuset. Tipsen utgår inte bara från att du är på en vintertur, även på sommaren kan det bli kallt när man står still.
Viktigaste tipsen om mellanlager och värmelager
- Använd fleece eller ull mellan ytter- och innerlager.
- Dunjacka gör att du slipper ta av jackan.
- Dunjacka är varmt i förhållande till vikten.
Dubbelt ullunderställ
Under förflyttning räcker det ofta med ett underställ och ett skallager (läs mer i Regnjacka, Skaljacka till vintern, Skalbyxa sommar och Skalbyxa vinter) utanför det, oavsett om man håller på med friluftsliv på sommaren eller vintern, om det inte är mycket kallt. På vintern använder jag långkalsonger och en eller två tunna ullunderställ, på sommaren räcker det med en tunn ull- eller syntettröja och inga långkalsonger. När man stannar för att ta en lunchpaus, sätta upp eller ta ned tältet och på kvällen är det bra med ett extra isolerande lager, särskilt på överkroppen. På natten och kvällen om vintern kan det vara nödvändigt med ett extra lager också på benen. Mellanlagret kan vara en ull- eller fleecetröja, dunjacka eller -byxa eller tjocka långkalsoner av ull eller fleece.
Fleece
Fleece har fördelen att det är lättare än ull, torkar snabbare och transporterar fukten bort från kroppen, men det isolerar sämre än ull när det är vått. I dag finns det fleeceplagg i många tjocklekar och det finns vindtäta fleecetröjor. En vindtät fleecetröja kan vara praktiskt som ett behagligare alternativ till skaljackan om det inte regnar, men är dyrare än en vanlig fleecetröja. Det är stora skillnader på hur en vindtäta olika ”vindtäta fleecetröjor” faktiskt är, dyrt är oftast bäst.
Exempel på vindtäta fleecetröjor
En fleecebyxa kan vara skön att ha på natten när det är kallt, men blir oftast för varm under dagen när man rör sig. De billigaste fleecetröjorna kostar från några få hundra kronor, men då är oftast kvaliteten sämre än med en dyrare fleecetröja. Ska man ha blixtlås, fickor och och vindtätt tyg kostar en fleecetröja runt 1500 kronor.
Ull
Ull är en naturprodukt med bra värmeegenskaper och den stora fördelen att det isolerar bra också när det är vått. Nackdelen är lite högre vikt än fleece och betydligt högre vikt än dun. Med dagens specialbehandlade ull slipper man att de krymper i tvätten eller kliar mot huden. Priset för tröjor eller byxor i ull och fleece är ungfefär det samma och bägge typerna är billigare än dun. Både fleece- och ulltröjor måste man ta på under jackan, som gör att man förlorar en hel del värme när man tar av skaljackan. Det är ändå viktigt att ta på mer kläder med en gång man börjar känna sig kall så att man förlorar så lite värme som möjligt. (Hålla värmen). Det är lätt att vänta med att ta på sig mer kläder om man måste ta av jackan och sätta på en tröja till, då blir man ännu kallare.
Exempel på ulltröjor
Dun
Dun är enastående när det gäller värmeämne i förhållande til vikt och volym. Man kan köpa dunjackor, dunvästar och dunbyxor. En fördel med dunjackor i förhållande till tröjor i ull eller fleece är att man slipper ta av sig skaljackan för att sätta på varmare kläder.
Nackdelen är att dunplagg isolerar mycket dåligt om det blir vått och det förlorar isoleringsämnen om det ligger nedpackar länge. Då måste plagget skakas eller köras i torktumlaren med tennisbollar för att få upp spänsten igen. Dunplagg som inte är vattentäta bör därför inte användas i regn, men på vintern går det i stort sett bra.
Andra nackdelar med dun är att det tar mycket plats när man har det på sig och i tältet kan det vara opraktiskt. I tillägg är dunkläder mycket dyrare än motsvarande ull- eller fleeceplagg, från strax över tusen kronor till flera tusen kronor. Dunbyxor (se egen artikel om att Sy dunbyxor) är inte lika nödvändiga som en dunjacka, och kan vara omständligt att ta av och på (det bör vara ett blixtlås på varje ben), men är skönt att ha om det är mycket kallt.
Traditionella dunjackor är gjorda för att användas ytterst när det är kallt. Det finns även tunna dunjackor, så kallade duntröjor. De används som mellanlager. Detta är valet för de extrema gramjägarna på grund av dunets isoleringsförmåga i förhållande till vikt. Om duntröja är bättre än fleece- eller ulltröja för dig beror på hur fuktigt det är, hur varm du är och hur tätt intill kroppen skaljackan sitter. En del, bland annat jag, upplever att även de tunnaste duntröjorna är för varma för att användas under aktivitet. Andra upplever att de isolerar dåligt som mellanlager eftersom dunet pressas i hop under skaljackan och ryggsäcken.
Exempel på dunjackor som väger under 600
Exempel på duntröjor
Syntetjackor
Du kan hitta jackor som är sydda efter samma princip som dunjackorna och duntröjorna. Fördelen med syntetfibrer är att de isolerar bättre när de är fuktiga och är billigare. Nackdelen är att de inte kan komprimeras lika mycket och har sämre isoleringsförmåga i förhållande till vikten.
Exempel på syntetjackor
Exempel på syntettröjor
Andra artiklar med tips om hur du håller dig varm
Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.
Alla kampanjer på ett ställe
Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.