Tips inför vandring i regnskog

Vandring i regnskogen kräver annan kunskap och utrustning än på fjäll och svenska skogar. Lär dig grunderna innan du ger dig ut i djungeln.

Publicerad 24 maj 2021
Sidan innehåller annonslänkar till Outnorth och Beredd

I regnskogen är det stora mängder insekter och blodiglar som förpestar tillvaron. Det regnar stora mängder varje dag och när det inte är regn är luften nästan mättad på vattenånga.

Så kan bilden av regnskog vara för den som aldrig besökt den,  men ofta är regnskogen betydligt mer gästvänlig. Precis som svenska skogar kan regnskogar ha stora variationer i klimat och vegetation.

Det är ofta mjuk jord eller lera på marken i en regnskog. För att få bra grepp bör du använda skor med djupt mönster i sulorna. Använder du täta skor, till exempel vandringskängor riskerar du bli blöt på grund av svett. Använder du skor av tunt tyg, till exempel joggingskor riskerar du bli blöt av fukt utifrån. För min del har jag konstaterat att det bästa är joggingskor i de områden där jag har vandrat i regnskog (Västindien), men där är regnskogen betydligt mer kuperad än i till exempel Amazonas.

I en del områden kan insekter vara en plåga, de kan dessutom sprida sjukdomar. I andra områden hittar du taggiga eller vassa växter. I Karibien finns en gräsart som kallas för razorgras. Namnet har den fått från hur vassa blad de har. Långbyxor och långärmat är ett måste att ta med. Du kanske inte behöver ha på dig heltäckande kläder hela tiden, men ta med det i ryggsäcken. Zip off byxor är en stor fördel.

I en del områden kan du dricka vattnet utan risk för allvarliga sjukdomar. I andra bör du undvika det. Undersök detta innan du reser. Du kommer antagligen hitta diskussioner på internet om du söker innan avresa, men är de som skriver tillförlitliga? Vattenrening kan därför vara bra att ta med, oavsett vad de skriver.

Vattenrening finns både som kemikalier och filter. Kemikalier tar liten plats i packningen och är billiga om du bara ska rena små mängder. Ska du rena stora mängder blir ofta priset per liter högt. Du kan också bli tvungen att vänta en stund på att de tagit död på alla bakterier och virus. En del är snabba, till exempel AquaCare som bara behöver verka i en minut.

Ska du rena större mängder kan filter vara bättre. Ska du ha ett filter för att få vatten till matlagning  kan ett filter med en pump vara en bra lösning. Ska du bara ha dricksvatten kan ett sugrör med inbyggt filter vara lättare och billigare, personligen använder jag Lifestraw. Det är bara att sticka ned sugröret i en bäck eller vattenflaska och dricka. Det kan rena stora mängder vatten i förhållande till pris och du behöver inte vänta på att kemikalier ska döda bakterier.


Exempel på vattenfilter som renar när du suger upp vattnet


Du bör ta med dig vatten för hela turen om du inte har lokalkännedom och vet att det finns vatten i området. Man kan tro att det finns bäckar överallt i en regnskog, men det behöver inte vara tillfället. I en del områden sjunker regnet snabbt ned i marken och sugs upp av växterna. I andra områden är vattnet brunt partiklar som förs med strömmen.

Bäck i regnskog

Ibland kan bäckar och floder vara bästa vandringsleden mellan de täta buskarna.

Det blir mörkt snabbt i en regnskog, både på grund av att solen går nästan rakt ned mot horisonten och de täta trädkronorna. Ta med pannlampa om du inte är helt säker på att komma fram i tid.

Vet du att stigarna du ska följa är röjda? En stig på kartan kan visa sig vara överväxt. Ha en reservplan om du inte är helt säker på att stigen du ser på kartan finns i verkligheten. Orkar du gå tillbaka samma väg? Finns det en annan stig som antagligen är röjd?

Finns ingen stig kan det vara omöjligt att ta sig fram genom den täta vegetationen. Man kan sakna de svenska videsnåren när man jämför vegetationen i en regnskog. I en del skogar är det däremot inget problem, trädkronorna är så täta att buskar inte får tillräckligt med ljus. I en del områden kan floderna vara lätta att följa, förutsatt att det inte regnat för mycket sista tiden.

En kniv gör det lättare att äta frukter du kan hitta i regnskogen, men kom i håg att frukter kan vara giftiga även om de påminner om frukter du köper i mataffärer. Mango, papaya, kokosnöt och banan förväxlas sällan med giftiga frukter.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.