Ta hand om vandringskängor

Vandringskängor är ofta dyra och är den delen av friluftsutrustningen som kräver mest underhåll. Ta hand om dina skor på rätt sätt för att de ska hålla dina fötterna torra i lång tid framöver.

Senast uppdaterad 22 september 2020

Viktigaste tipsen om att ta hand om vandringskängor

  • Tvätta vandringskängorna om de är smutsiga.
  • Torka dem försiktigt.
  • Impregnera vandringskängorna efter turen, inte före.
  • Förvara vandringskängorna torrt och svalt.

Tvätta skorna

När du kommer hem från en tur kan vandringskängorna behöva tvättas för att porerna inte ska täppas till av smuts. Det behövs inte efter varje tur, bara om de är mycket smutsiga eller om de ska impregneras. Jag brukar ta ut sulorna och använda en svamp och vatten för att bli av med smutsen på utsidan. Vaxade vandringskängor

Skorna blir smutsiga av svett från insidan, också det riskerar att täppa till porerna. Någon gång i bland fyller jag skorna med vatten och lite tvål och låter dem stå en stund. Därefter måste de sköljas noggrant.

Torka

När vandringskängorna är tvättade bör de torkas. De bör inte torkas i alltför varma temperaturer, många säger maximalt 40 grader. Hög värme torkar ut lädret och gör att de spricker, i värsta fall kan de drabbas av torröta. Har uttorkningen gått så långt kommer de aldrig bli som tidigare, oavsett hur mycket du fettar in dem.

Istället för att lägga skorna vid ett element eller sätta i skotorkare bör du låta dem torka i rumstemperatur med plösen så öppen som möjligt. För skynda på torkningen kan du lägga i tidningspapper som du byter ofta. Om man sätter i tidningspapper i genomvåta skor är de nästan mättade på vatten inom en kvart och behöver bytas, men när de blir torrare kan man vänta flera timmar mellan bytena. Se till att byta ofta. Om du låter fuktigt tidningspapper ligga i skorna kommer luftgenomströmning minska och skorna torkar långsammare.

När man är ute på tur är det svårare att torka skorna. Sockor kan ersätta tidningspapper, sockorna kan sedan torkas över elden. Se upp så du inte är för ivrig med att lägga i sockor, de måste hinna torka. Om det är kallt är det bättre att ha torra sockor på natten än på dagen. På grund av att det är svårt att torka skor bör man använda skor som drar åt sig så lite fukt som möjligt. Jag anser att framför allt när man sover i tält bör man använda ofodrade skor, men det finns också en del nackdelar med dem. Det har jag skrivit mer om på en egen sida om att köpa vandringskängor.

Impregnera skorna

När skorna är tvättade och torkade kommer det viktigaste: Fetta eller vaxa in skorna. Många ser detta som en del av förberedelserna inför en tur, men man borde se det som efterarbetet, i alla fall om friluftsliv inte är något man håller på med ofta. Fett och vax ger näring som behövs för att skorna inte ska torka ut och spricka. Det är därför inte bra om de står flera månader i väntan på att användas igen utan ordentligt med impregnering. Läs mer om impregnering av skor i Impregnera skor med vax, fett eller spray.

Förvara skor av läder

Läderskor bör förvaras torrt och svalt. Undvik därför att placera dem i en hall med stora söderfönster eller fuktiga källare. Fel förvaring kan både leda till mögel och att de torkar ut.

Andra artiklar om vandringskängor

Vandringskängor

Impregnera skor med vax, fett eller spray

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.