Skalkängor vs fodrade kängor – Genomgång av vad andra anser

Skalkängor eller fodrade vandringskängor. Det är en evig diskussion på forum. Vad är bäst enligt flest?

Senast redigerad 9 september 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth
Ett hett diskussionsämne på forum är om man ska använda vandringskängor med foder eller skalkängor. Jag har tidigare skrivit om mina erfarenheter, men med omdiskuterade ämnen är det extra viktigt att ta del av olika personers erfarenhet. Det som är bäst för mig på de turerna jag tar är inte nödvändigtvis bäst för dig. Jag har därför sammanfattat ett antal diskussioner om man vad folk anser om detta.

Är moderna vandringskängor bättre än skalkängor

Trådstartaren undrar om Gore-tex och andra moderna material har gjort kängorna bättre, eller om det fortfarande är skalkängor som är bäst? När man svarar så ska man utgå ifrån att priset är samma.

 • Graninge är det enda som är bra, men det får man inte tag på längre.
 • Det är sällan vandringskängor med membran fungerar. Väl vaxade skalkängor håller fukten ute, men man måste ha extra sockor.
 • Skalkängor är bäst. Använde Meindl Island Pro, var nöjd med dem bortsett från att de torkade långsamt. Använder nu Lundhags Ranger High och är nöjd.
 • Gore-texkängor torkar aldrig. Använder Lundhags Ranger som är bäst i alla kategorier.
 • Skalkängor är bäst. Vandringskängor med foder torkar inte när de blivit blöta. Lundhags och Jörnkängan håller dessutom dubbelt så länge.
 • Har mött personer som gillar fodrade kängor på grund av passformen och utseendet. De är mer praktiska när man bara ska ut med hunden eftersom man slipper ta på sig dubbla sockor.
 • Fodrade vandringskängor är lika känsliga för värme som ofodrade. De tar lång tid att torka och riskerar därför att mögla.
 • Dra inte alla Gore-texkängor över en kam. Använder både fodrade vandringskängor och ofodrade. De är ungefär lika täta. Torktiden är bra på skalkängor, men de har dålig passform.

Exempel på vandringskängor med foder


Låga vandringskängor

Den fodrade vandringskängan Alfa Berge Advanced.

Stabilitet i skalkängor

Nu till en diskussion om en av skalkängornas två akilleshälar (nej, det var inte menat som en ordvits): Stabiliteten. I den här diskussionen på Utsidan.se är det en person som har använt Meindl Island i många år och nu testat Lundhags Ranger, men blev besviken på stabiliteten som han anser är mycket viktig.

 • Undrar om trådskaparen använde dubbla sockor. Har inte haft några problem med sina vandringskängor utan foder.
 • Använder både Lundhags Ranger High och Meindl Island Pro. Island ger bättre stöd, men han saknar det inte när han köpte Ranger.
 • Ranger är inte gjord för att ha bra stöd. Rekommenderar Lundhags Professional och Syncro.
 • Man behöver inte så mycket stöd som många tror.

Skalkängor eller vandringskängor med foder

Trådskaparen har tänkt vandra i fjällen och fått tips från många att köpa ofodrade vandringskängor trots att de inte är lika bekväma eftersom de kräver mindre underhåll, håller fukten ute bättre och torkar snabbare. Han undrar nu om det stämmer att skalkängor är bättre för vandring i svenska fjällen.

 • Har använt Meindl Island Pro och är nöjd med dem. Tycker inte att torktiden är lång.
 • Uppväxt med Lundhagskängor, men använder nu Meindl Island som är betydligt bekvämare. Nackdelen är att de torkar långsamt.
 • Föredrar ofodrade vandringskängor, trots att de tar längre tid att gå in. När man har gått in dem sitter de bra och Lundhags ger bra service. Skalkängor är bättre eftersom det är färre saker som kan gå sönder och lättare att hålla värmen om man inte har möjlighet att torka dem. De väger dessutom mindre.
 • Trivs med ofodrade vandringskängor. Fodret slits snabbast, därför håller fodrade kängor kortare.
 • Använder fodrade vandringskängor på kortare turer och på bra underlag. Fodrade skor utan fuktspärr fryser på vintern.

Diskussionen går sedan över i vilka vandringskängor man ska köpa.


Exempel på skalkängor


Andra sidor för dig som är intresserad av vandringskängor

Vandringskängor – Köp rätt, få torrare fötter och mindre skavsår

Test av Lundhags Syncro

Test av Lundhags Ranger

Sulor till pjäxor och vandringskängor

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.