Torka frukt och grönsaker

Mycket av den mat man köper för att äta hemma blir alltför tungt att ta med på turer. Genom att torka maten kan du ta med dig god mat, utan att ryggsäcken blir tung.

Senast uppdaterad 27 augusti 2020

För att få mer varierad mat på turer kan man torka frukt och grönsaker och ha det i müslin på morgonen eller middagsgrytan på kvällen. Jag skriver mer om det i min artikel om Mat på tur. Det finns många frystorkade produkter på marknaden, men det blir ganska dyrt i längden och påssoppor med pasta innehåller inte så mycket mer än kolhydrater och kryddor. Det är också möjligt att torka kött, men det skriver jag inte om i denna artikel.

Ska jag på kortare turer eller använder pulka är det kanske aktuellt att ta med färska grönsaker, men torkad frukt och grönsaker är i stort sett att föredra. Torkad mat tar mindre plats, väger mindre och måste inte tinas på vintern. Under torkning försvinner vätskan, men näringsämnena bevaras och det är mer skonsamt än djupfrysning.

Torkställning

Torkställning

Så torkar du frukt och grönsaker

För att maten ska torka så fort som möjligt måste man skära den i skivor eller små bitar. Om matvaran innehåller lite vätska går det fint att torka i rumstemperatur. Jag har ett stativ med tunna luftiga plattor som jag lägger bakplåtspapper på. Ett alternativ är att använda gallret från ugnen med bakplåtspapper.

Kom i håg att vända på maten efter omkring ett dygn så att den inte klibbar ihop med underlaget för mycket. Därefter tar det 4-5 dagar tills det fått tillräckligt låg fuktighet. Detta är beroende av vatteninnehåll, storlek på bitarna som ska torkas samt om det är skal eller annat som hindrar vattnet från att förånga. Det tar vanligtvis kortare tid att torka mat på vintern i ett hus på grund av att luftfuktigheten är lägre inne och temperaturen är inte väsentligt lägre än på sommaren.

Vänd flera gånger om det behövs.

Det går snabbare och matvaran håller längre om man använder en värmekälla. Man kan till exempel lägga maten intill ett element, vid en kamin eller torka i ugnen. Se upp så det inte blir för varmt, runt 50°C (gärna lite lägre) i ugnen är lagom. Låt det vara en glipa i ugnsluckan så att fukten kommer ut. I ugnen tar det ca 5-6 timmar. Med mat som tar lång tid att torka kan det vara en fördel att först torka det en stund i ugnen så att det bildas et skyddande torrt lager för att därefter låta det torka färdigt i rumstemperatur. I dag finns det också många elektriska mattorkare/dehydratorer att köpa för de speciellt intresserade, men jag har hittills klarat mig bra med ett enkel torkstativ utan värmekälla.

Frukt

Apelsiner kan skalas hela och därefter skäras i tunna skivor på tvärs av klyftorna. Äpplen, päron och bananer passar mycket bra till att torka i rumstemperatur. Äpplen och päron kärnas ut hela, därefter skär man dem i skivor på tvären så att de inte får en tjock sida som de får om man skär i klyftor. Låt skalet sitta på. Ringarna av äpplen och päron kan hängas upp på ett snöre, till exempel i ett solrikt fönster, men tänk på att det kan droppa den första tiden. Bananer skärs i tunna skivor på tvären. Apelsiner tar ibland för lång tid att torka i rumstemperatur, men jag brukar ändå ta chansen och i stort sett går det bra.

Några frukter och bär innehåller mycket vätska och tar lite plats när de torkas. Smaken kan bli koncentrerad. Ändå kan det kännas som slöseri att plocka en liter blåbär och bara ha kvar en deciliter efter torkning. Lägg de uppskurna bitarna på bakplåtspapper på ett galler. Förvara den färdigtorkade frukten i en lufttät behållare.

GrönsakerTorkad morot

Många grönsaker måste kokas någon innan de kan torkas, annars blir hållbarheten alltför kort och de kan bli dåliga innan de hinner torka tillräckligt. Detta gäller i stort sett alla andra grönsaker än paprika och lök. Annars är framgångssättet det samma som för frukt. Jag brukar torka paprikastrimlor/ringar (kan hängas upp som äpplen), purjolök och morötter. Morötter kokas först en kort stund och skärs därefter i skivor. Se till att skivorna blir tillräckligt tunna.

Jag har vi testat broccoli, som också bör kokas. Detta fungerar inte alltid, ibland blir den dålig efter en dag eller två. Se till att du använder små bitar och torkar en stund i ugnen först.

Svamp

De flesta svampar går bra att torka. Jag har testat trattkantareller och champinjoner med bra resultat. Torra svampar, till exempel trattkantareller kan hängas upp i en tråd, men de mer vattenrika kan torkas i ugn.

Tillberedning av torkad mat

Torkad frukt kan ätas som den är och får ofta en annan smak än när den är färsk. Grönsaker bör koka en stund före servering så de drar till sig vatten. Man hör i bland att man måste koka torkad mat i lång tid eller blötlägga den för att man inte ska bli dålig i magen. Min erfarenhet är att detta är överdrivet, man kan äta en hel del torkad frukt och koka grönsaker i några få minuter utan magproblem.

Andra artiklar om matlagning på tur

Mat på tur

Friluftskök – Stormkök, multibränslekök och stormkök

Bränsle till friluftskök

Matlagningstillbehör

Matlagning på vintern