Liggunderlag – Stor guide inför köpet

Liggunderlaget är viktigt för att du ska sova bra. Det gör inte bara att du har ett mjukt underlag, men ska också isolera mot kyla.

Senast redigerad 26 juni 2021
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Detta är en lång artikel. Vill du ha det viktigaste i en sammanfattning hittar du det här.

Innehåll

Svårt att välja liggunderlag

Det finns hundratals liggunderlag att välja på. Det kan kännas överväldigande när man undrar vilket som är bäst. I den här artikeln ska jag hjälpa dig välja rätt.

Jag har tillbringat hundratals nätter på liggunderlag, både sommar och vinter. Allt från hårda berg till mjuk mossa. Släta gräsmattor och ojämna skogsmarker med rötter som kan förstöra nattsömnen. Ibland flera månader i sträck utan att ligga på en madrass.  Jag hoppas du får nytta av mina tips om vad du ska köpa när du beställer ditt nya liggunderlag.

Pump till liggunderlag

Pumpning av liggunderlag med pump som också kan användas som vattentät packpåse.

Några av de liggunderlag jag testat har jag skrivit recensioner av, bland annat Exped Synmat 7 UL, Exped Synmat Hyperlite, Test av Therm-a-Rest Ridgerest och Biltemas Liggunderlag.

När du ska köpa liggunderlag är det framför allt dessa kriterier du ska göra en avvägning av:

 • Pris
 • Vikt
 • Komfort (bland annat tjocklek)
 • Storlek
 • Isolationsförmåga (r-värde)
 • Slitstyrka
 • Andra funktioner (har den pump eller liknande)

Det är omöjligt att säga vad som är det bästa liggunderlaget för dig. Det beror på vilken typ av turer du ger dig ut på, fysik, behov av komfort och tjocklek på plånbok.

Ett liggunderlag för vandring ställer helt andra krav än ett för kajakturer. Ska du använda det på vintern bör du se efter andra saker än om du bara använder det på sommaren.


Populära liggunderlag


Liggunderlagets r-värde och vikten av isolering

Det är luften i isoleringen på en sovsäck som håller dig varm och isoleringen är gjord för att kunna komprimeras. Därför är isoleringen dålig under dig. Är du kall på de kroppsdelar som ligger mot underlaget, mestadels axlar och höfter? Då är det inte en varmare sovsäck du behöver, men ett varmare liggunderlag. Ett bra liggunderlag till vintern bör därför ha ett högt R-värde, mer om det längre ned.

Liggunderlag utanpå ryggsäck

På vintern är det viktigt med god isoleringsförmåga, som anges i r-värde. Det här liggunderlaget är gjort av cellplast, det är för stort för att vara i en ryggsäck.

Friluftsliv blir inte behagligt om man sover dåligt. Att köpa ett bra liggunderlag är därför viktigt för att du ska kunna njuta av turen. Tipsen i den här artikeln kan göra stor skillnad om du brukar sova dåligt på grund av kyla eller dålig komfort.

För att isolera bättre är uppblåsbara liggunderlag ofta fyllda med något som isolerar, till exempel dun eller samma typ av syntetfyllning som används i sovsäckar. Låg vikt är dunets stora fördel, men det kostar mer. Dun isolerar bra när det är torrt, men när det är fuktigt är syntetfyllning mer effektiv. Man måste därför ha en pump till ett uppblåsbart liggunderlag med dun.

Du kan ta med två tunna istället för ett tjockt om du fryser på turerna. Det är extra viktigt när du använder uppblåsbara liggunderlag eftersom det kan gå hål på dem. På vintern riskerar det inte bara bli en hård natt, den kan även bli kall. Ett av cellplast tillsammans med ett uppblåsbart liggunderlag kommer alltid ge dig lite isolation och dämpning mot den kalla marken.

Hur gör man om man upptäcker på turen att liggunderlaget isolerar för dåligt?

Har du inte med dig tillräckligt tjocka liggunderlag för att få bra isolering kan du lägga kläder under dig. En skaljacka isolerar inte så bra mot kylan, men är bättre en inget. Testa att lägga en förstahjälpen-filt under sovsäcken. De är lätta och man bör alltid ta med på tur.

Kom i håg att så länge du tältar på snön är underlaget kallt, även om det är sent på våren och varmt i luften.

Ska underlaget isolera bra behövs mer isolering som ökar vikten. Ägnar du dig åt friluftsliv på vintern kan du behöva minst två för att både få bra isolering och låg vikt. Att kombinera två tunna är en bra lösning som ger mer mångsidighet.

Du kan själv göra ett test av liggunderlagens isoleringsförmåga under vintern. Sov en natt på hårt packat snö tillsammans med några vänner. Nästa morgon när ni packar lägret kan ni se vem som smält mest snö under er med hjälp av kroppsvärmen. Den som har bästa liggunderlaget har sjunkit ned minst. Kanske är det dags att köpa ett varmare liggunderlag eller lägga till ett av cellplast under.

Du hittar fler tips om hur du håller värmen på natten i mina artiklar Sovsäck, Kläder på natten i sovsäcken och Hålla värmen i sovsäcken.

R-värde anger liggunderlagets isoleringsförmåga

En del liggunderlagsmärken anger komforttemperatur för liggunderlagen. Det ger en indikation på isolationsförmåga, men jämför inte den temperaturen med temperatur du ska sova ute i. Det är variationer från person till person och beror också på hur varm sovsäck du har.

R-värde är ett vanligare mått på liggunderlagets isoleringsförmåga. R-värde anger hur mycket värmeenergi som tar sig genom liggunderlaget. Det finns inga standardiserade metoder för att mäta detta. Förhoppningsvis få vi se det framöver, precis som att sovsäckar har standardiserade temperaturtester.

Blanda inte i hop r-värde med u-värde. U värdet isolerar bäst när det är lågt, r-värdet isolerar bäst när det är högt. Använder du flera liggunderlag kan du addera r-värdena för att få det totala värdet. Om du jämfär två olika liggunderlag av cellplast med olik tjocklek kommer r-värdet ändras linjärt med tjockleken. Med uppblåsbara liggunderlag är det inte så lätt att jämföra eftersom det beror på volym och mängd fyllning.


Liggunderlag med högt R-värde

Liggunderlag som har r-värde på minst sex, väger under två kilo och har full ligglängd:


Hur högt r-värde behöver ett liggunderlag?

Hur högt R-värde du behöver beror på var och när du ska ut på tur. Mitt i sommaren på fjället är antagligen ett liggunderlag med R-värde drygt 1 tillräckligt. Det betyder uppblåsbara liggunderlag nästan utan isolering. Ska du ut på senhösten på fjället bör du ha ett R-värde på runt 2.Therm-A-Rest Ridgerest

Vintern ställer störst krav på liggunderlaget. Många använder därför dunfyllda liggunderlag med R-värde 6 eller mer. Ett av liggunderlagen med bäst isolering är Nomad Allround Xw 10.0 R-värde 11 med R-värde på 11.

Personligen föredrar jag att kombinera två liggunderlag. Genom att både använda ett uppblåsbart liggunderlag som är anpassat till sommaren med ett av cellplast kan man lägga i hop R-värdet för liggunderlagen. När jag använt Therm-A-Rest Ridgerest och Exped Synmat Hyperlite har jag därmed fått en kombination som ger ett R-värde på totalt 4,5. Det har jag hittills klarat mig mycket bra på.

Kom i håg att ett uppblåsbart liggunderlag isolerar dåligt om det saknar luft. Risken är liten, men i värsta fall kan liggunderlaget gå sönder utan att du klarar av att reparera det. Klarar du en natt på den kalla marken utan isolering? Med två är du mindre utsatt.

Fler tips om vad du ska tänka på för att vara varm på natten kan du läsa i mina artiklar om Sovsäckar, Hålla värmen i sovsäcken och Kläder på natten i sovsäcken.

Hur långt och brett liggunderlag behöver man?

När du bestämmer dig för längd av liggunderlaget är det inte bara din längd du ska tänka på, men hur du använder liggunderlaget. De flesta är vana vid att en säng är lite längre än den som ska sova i den. Många väljer därför liggunderlag med full ligglängd, men liggunderlaget kan vara kortare.

Kudden kan ligga på tältgolvet. Den behöver vara tjockare för att du ska ligga bekvämt, men det är möjligt. Dessutom kan en tom ryggsäck användas till underlag för benen. Exped Synmat

Gramjägaren kan därför spara något hekto på att välja ett liggunderlag går från höfterna till axlarna. Det är få som gör det. Personligen anser jag inte att den sparade vikten är värt det. Jag använder Exped Synmat Hyperlite som har full längd och väger drygt tre hekto, ett kortare liggunderlag skulle inte göra någon nämnvärd skillnad.

Therm-A-Rest NeoAir UberLite är ett exempel på ett liggunderlag där man kan välja längd. Versionen som är 119 centimeter lång väger 170 gram. Väljer du versionen som är 183 cm lång måste du bära 250 gram. Är det värt att ligga med benen på en ojämn ryggsäck för att spara 80 gram?

Om du ska köpa ett liggunderlag av cellplast och vill ha ett mindre kan du klippa bort den delen du inte behöver. Den överblivna delen kan du använda som sittunderlag eller använda som isolering till kastruller.


Liggunderlag med ovanliga storlekar

Liggunderlag som är extra långa, minst 200 cm:

Breda liggunderlag, minst 70 cm breda:


Hund i tält på liggunderlag

Ett cellplastunderlag riskerar inte att få punktering, du kan låta hunden ligga i tältet utan att oroa dig för att klorna ska förstöra sömnen.

Cellplast

Cellplastliggunderlag bör bestå av en mängd slutna celler. Varje cell innehåller luft som isolerar. Om cellerna inte är slutna kommer det isolera sämre och du riskerar att sjunka ned under natten. De drar också åt sig fukt. Undvik därför de billigaste alternativen.

Man kan inte se på liggunderlaget i affären för att avgöra om det är slutna celler, men om det kommer från ett känt märke kan man utgå från det.

Cellplast håller länge. Varken spetsiga stenar eller gnistor från lägerelden kan förstöra ett liggunderlag av cellplast, till skillnad från uppblåsbara som lätt får punktering. Hårdhänt behandling går sällen ut över komforten eller isoleringen, bara utseendet.

En del liggunderlag har tvättbräde- eller äggkartongsmönster, till exempel Ridgerest som jag skrivit ett test av. Meningen är att kroppsvikten ska fördelas på de delar som sticker ut. Det ska ge samma komfort till lägre vikt.

Man sparar något hekto på dessa cellplastunderlag, men med tiden kommer de bli tillplattade. Det blir då bara några millimeter tjockt. Det är dessvärre något som sällan kommer fram när du läser ett test. Få testar produkter så länge att detta visas. När mönstret har slutat ge effekt kan det användas under ett annat liggunderlag på vintern för att få bättre isolering mot snön.

Det lätt samlas snö i fördjupningarna i liggunderlag med struktur, det är därför bäst att använda dem under ett som har slät struktur. Det jag anser är mest behagligt är vilket fall som helst att ha ett liggunderlag av cellplast underst med ett uppblåsbart över.

Cellplastliggunderlag kan inte komprimeras och tar stor plats, räkna med att du behöver spänna det utanpå ryggsäcken.

Jag ansåg länge att de bästa liggunderlagen var de av cellplast eftersom de höll bra. Jag kände inget behov av att ha mjukare under mig. Så började jag vakna och  ha ont i axel och höft. Jag vet inte om det var åldern, jag var trots allt runt 30, eller om jag vände mig mindre i sömnen. Oavsett orsak, jag insåg att det bästa liggunderlaget för mig ett uppblåsbart.

För- och nackdelar med liggunderlag av cellplast

+ Slittåligt
+ Går inte sönder om det får gnistor på sig
+ Billigt
– Tar stor plats
– Obekvämt

Uppblåsbara liggunderlag

Det bästa med uppblåsbara liggunderlag är att de är tjocka. Det gör att man ligger betydligt mjukare. Hur mjukt det ska vara reglerar man lätt genom att ändra lufttrycket.

Uppblåsbara liggunderlag blir inte bara bekvämare genom att de är mjukare än cellplast, de jämnar också ut ojämnheter på marken. Du kan sova bra med en liten rot i ryggen så länge du inte är en prinsessa.

Uppblåsbara liggunderlag tar liten plats när man tömt dem från luft. Det är speciellt praktiskt när man inte kan spänna det utanpå säcken, paddlar eller reser med trånga tåg eller små bilar. Köper du ett av cellplast måste du räkna med att det måste spännas utanpå ryggsäcken. Ett uppblåsbart kan få plats i ytterfacket på ryggsäcken.
Therma-a-Rest uppblåsbart liggunderlagUnder de senaste åren har utbudet ökat kraftigt, så det ska inte vara något större problem att hitta ett som är bra för dig. Nya material har de sista åren gjort att de uppblåsbara liggunderlagen kan väga mindre än de av av cellplast, trots att de är betydligt tjockare. Till exempel väger Exped SynMat Hyperlite M drygt tre hekto, men är 7 centimeter tjockt. Vill man ha ett bekvämare alternativ hittar man Exped Synmat Mega som är tolv centimeter tjockt och bara väger drygt ett kilo. Det var vikter man knappt kunde drömma om när Therm-A-Rest var dominerande på marknaden på 90-talet.

Hur liggunderlaget är utformat inverkar på hur tjockt det bör vara. Består det av cylindrar kommer du sjunka ned mer än om det är helt platt. Du behöver därför ett tjockare liggunderlag om du har ett med cylindrar.

Ett uppblåsbart liggunderlag med cylindrar är lättare att ligga på om man är van vid bredare sängar. Du kommer inte trycka ned yttersta cylindrarna lika mycket, därför bildar de en upphöjning som håller dig på rätt plats.

Det är två saker du måste undersöka när du köper uppblåsbart liggunderlag. Det ena är att de kan vara hala. Att vakna av att man ligger på tältgolvet är speciellt irriterande när det är fuktigt. Det andra du måste se upp med är att de kan låta en del när du rör dig. Du kan lätt undvika dessa problem genom att läsa tester av liggunderlagen innan du köper dem.

Nackdelar med uppblåsbara liggunderlag

Cellplast blir allt ovanligare och enda argumentet för att inte köpa uppblåsbara liggunderlag är slitstyrkan och pris. Det jag saknar mest på turer då jag bara har med ett uppblåsbart liggunderlag är att ha något bekvämt att sitta på framför elden på kvällen. Flyger det en gnista på ett liggunderlag av cellplast blir det bara ett svart märke, du behöver inte laga en punktering.

Har man uppblåsbart liggunderlag får man räkna med att det en och annan gång går hål på det. Det är inte så stort problem om du tältar på mjuk mossa en varm sommarnatt, att ligga direkt på marken kan då vara behagligare. Problemet är större om du tältar på klippor, ojämnt underlag eller på vintern. Oftast får du med en reparationssats.

Superlim kan fungera lika bra som det i reparationssatsen, men torktiden är ofta längre. Kom i håg att limmet ska också torka kalla vinterkvällar. Läs mer om att reparera uppblåsbart liggunderlag i en egen artikel.

Om man får en svårlagad punktering på sommaren i granskogen är en punktering ett litet problem, man kan sova på granris i nödfall. På vintern över trädgränsen är problemet betydligt större. Isoleringen i ett uppblåsbart liggunderlag blir då komprimerat och isolerar dåligt.

Ett annat problem med uppblåsbara liggunderlag är att de kan gå sönder på grund av övertryck om de blir varma. Det kan ske om de ligger i solen eller vid en eld. Håll det på avstånd från elden, inte bara på grund av gnistor.

Jag har de sista åren använt liggunderlag som är sju centimeter tjocka (Exped Synmat 7 UL M och Exped SynMat Hyperligt M). Det är mer än tillräckligt tjockt för att jag inte ska komma åt marken när jag ligger. Det jämnar ut många av markens ojämnheter som kunde förstöra nattsömnen. En nackdel med tjocka liggunderlag är att kudden lätt ramlar av. Det löser man genom att lägga något vid huvudänden som stoppar kudden från att åka upp.

Uppblåsbara liggunderlag skiljer mer i kvalitet än de av cellplast. Det är därför ännu viktigare att du läser tester av de du tänker på att köpa för att kunna göra ett bra köp.

Behövs pump till liggunderlaget?

En del uppblåsbara liggunderlag blåser man upp med munnen, andra har en pump. En del pumpar har dålig effektivitet och ger dig extra vikt i packningen. Andra är integrerat i utrustning du kanske vilket fall som helst har med dig, till exempel en vattentät packpåse. En del tillverkare har kuddar som även kan användas som pumpar.

Pumpen kan kännas bekväm eftersom man slipper blåsa stora mängder luft in i liggunderlaget. Det kan vara jobbigt och orsaka huvudvärk om man gör det för fort.

Pumpen hindrar att fukt kommer in i liggunderlaget, det kan vara som är svårt att få ut. Det märks tydligast på vintern då fukten fryser till is. I tillägg till att det blir styvt kommer isoleringen bli sämre.

Är det så mycket att du kan se vattendroppar när du tittar genom liggunderlaget mot ljuset bör du hälla ut det. Blås upp och ställ på högkant med ventilen ned så det samlar sig botten. Öppna ventilen och häll ut.

Behövs pumpen? Jag hade inte köpt en pump för att undvika dessa problem. Om det ingår en pump när du köper liggunderlaget och den är lätt, då hade jag absolut använt det.

Ventil på Neoair

Ventil på Neoair

Ventiler

Ett uppblåsbart liggunderlag kan gå sönder på fler sätt än genom punkteringar. Ventilerna kan också gå sönder. Om du har envägsventiler är stängningen som ser till så luften inte åker åt fel håll extra utsatt. Det kan bli omöjligt att blåsa upp ett liggunderlag om inblåsventilens stängning är trasig. Ta med reservdelar om det finns.

En del ventiler är små. Det är sällan ett problem när du blåser upp, men när du ska tömma liggunderlaget kan små ventiler göra att du måste ta det långsamt.


Lätta uppblåsbara liggunderlag

Uppblåsbara, lätta liggunderlag (under 350 gram) med full ligglängd:


Självuppblåsbart liggunderlag

Orkar du inte blåsa upp liggunderlaget varje kväll? Då kan självuppblåsbara liggunderlag vara ett bra val. Det låter magiskt, men hur fungerar självuppblåsbara liggunderlag?

De är fyllda med skum som i en madrass. När du packar ut det självuppblåsbara liggunderlaget och öppnar ventilen kommer skummet vidgas och liggunderlaget får rätt form. Du kan då stänga ventilen. Du slipper blåsa och få in fukt som är svårt att få ut.

Nackdelen med ett självuppblåsbara liggunderlag är vikten, skummet väger mer än vanlig isolering. Du måste dessutom räkna med att det inte är helt självuppblåsbart, men att du måste öka lufttrycket lite genom att blåsa för att det ska bli bekvämt.

För och nackdelar med uppblåsbara liggunderlag

+ Bekvämt
+ Tar lite plats
– Kan gå sönder
– Dyrt

Renskinn

Renskinn ger bäst vildmarkskänsla, speciellt på vintern. Jag upplever att ett renskinn värmer lika bra som ett liggunderlag av cellplast, även om renskinnet är betydligt tunnare. För de flesta är renskinn för tunna för att sova på. Renskinn är därför bra att isolera med under ett liggunderlag som inte är anpassat vintern.

Problemet med renskinn är att de tappar hår om de behandlas fel. Jag bodde vid ett tillfälle tolv nätter med två andra i ett tält då alla hade renskinn. De hade förvarats fuktigt under det senaste halvåret. Man fick hår överallt. I kläderna, i sovsäcken, i ryggsäcken, till och med i bränslepumpen hittade jag ett renhår en månad senare. Om de förvaras rätt håller kan de hålla i lång tid.

Vilket liggunderlag är bäst för vandring?

Ett liggunderlag som används till vandring under sommaren bör framförallt vara lätt. Det ska bäras i ryggsäcken, då har vikten stor betydelse. Man sover oftast på vegetation och jord. Tjockleken har därför mindre betydelsen för att ligga mjukt, men ett tjockt liggunderlag kan vara bra om underlaget är ojämnt.

På vandringar tidigt på våren och sent på hösten blir isoleringsförmåga viktigare. Man kan därför bli tvungen att offra låg vikt för att vara varm på natten.

När man tältar på vegetation istället för klippor eller snö är risken större för att liggunderlaget går sönder. Det är därför viktigare än vid paddling och skidåkning att liggunderlaget är hållbart. Det går sällan hand i hand med att vara lätt, du måste därför göra en avvägning mellan vikt och hållbarhet.

Vilket liggunderlag är bäst till skidturer?

Vintern ställer andra krav på utrustning än varma turer under barmarksäsongen, det gäller även liggunderlag.

Många använder ett uppblåsbart liggunderlag med mycket fyllning, till exempel dun. Jag anser att det är bättre med två tunna. Genom att använda ett uppblåsbart liggunderlag och ett av cellplast kan du få en betydligt mjukare och hålla dig varmare om liggunderlaget skulle få punktering. Oftast kan man reparera liggunderlaget, men man har inga garantier. Har du ett dunfyllt liggunderlag kan det bli kallt om du inte klarar av att reparera eventuella punkteringar.Ligger i sovsäck

För att ta reda på om dina liggunderlag är ger tillräckligt bra isolering kan du addera r-värdena.

Två sommarunderlag kommer antagligen väga mer i förhållande till isoleringsförmåga, men du kan få dem billigare än ett liggunderlag för vintern. Att du får mer mångsidighet är också en fördel. Med denna kombination kan du sitta framför elden med ett liggunderlagen av cellplast utan att gnistor riskerar ge punkteringar, samtidigt som du får komforten av ett uppblåsbarts. Ett liggunderlag av cellplast är dessutom mer praktiskt när du tar en lunchpaus.

Vilket liggunderlag är bäst till paddelturer?

Om du framför allt ägnar dig åt paddling har vikten liten betydelse. Lägg därför inte pengar på ett ultralätt liggunderlag som dessutom är mer utsatt för punktering.

Kajakpaddling och paddling med canadensare skiljer sig i hur stort liggunderlag du kan ta med. I en canadensare är det inget problem med stora saker, speciellt inte om de är lätta eftersom de kan spännas fast på övrig packning utan att höja tyngdpunkten i nämnvärd grad.

Storleken har betydelse om du paddlar kajak. Ett liggunderlag av cellplast kan vara svårt att få plats i packluckorna, både på grund av att utrymmet är för litet för allt packning och de inte går in i öppningen. Om du köper ett liggunderlag av cellplast måste du räkna med att det måste fästas på däck. Du bör därför välja ett uppblåsbart liggunderlag.

Vid kajakpaddling kan det vara värt att använda ett liggunderlag som är någon centimeter tjockare än vid andra aktiviteter. Ofta tältar man direkt på klipporna. Marken man tältar på när man vandrar eller paddlar canadensare kan upplevas som hård, men den lilla extra fjädringen kan göra stor skillnad jämfört med berghällar.

De flesta paddlar mest på sommaren. Om liggunderlag mest ska användas på sommarpaddlingar behöver du inte se på r-värde som anger isoleringsförmåga. Spara pengar, vikt och volym på ett liggunderlag med mindre isolering.

Paddling ställer inte lika höga krav på liggunderlag som många andra friluftsaktiviteter. Du kan därför klara dig med ett billigare liggunderlag, men inte för billigt. Det kan vara skillnader i kvalitet och annat som inte syns i specifikationerna. Läs mer om et i min artikel om Billiga liggunderlag.

Test av liggunderlag

När du hittat ett liggunderlag är det viktigt att läsa tester. Det som kan verka som det bästa liggunderlaget när du läser specifikationerna kan efter kort tids användning visa sig vara ett dåligt val. Sök på ”test” eller ”review” och namnet på liggunderlaget. En del affärer låter kunderna skriva tester på deras hemsidor, bland annat Outnorth.

Går det lätt hål på liggunderlaget? Är det obekvämt? Låter det så fort man rör sig? Är ventilerna svåra att använda? Risken är större att du kan svara ja på dessa frågor efter några få nätter om du bara sett på produktspecifikation, inte valt ett liggunderlag som är bäst i test.

Om många har skrivit tester av liggunderlaget kommer du antagligen hitta motstridande kommentarer, men du kommer få en uppfattning av om det är ett bra liggunderlag. Man kan alltid hitta någon som råkat få punktering på liggunderlaget och skriver därför ett negativt test. Man kan alltid hitta någon som ger bästa betyg i ett test efter några få nätter. Lita mer på de som skriver tester för välkända tidningar än sidor där vem som helst kan skriva om sina erfarenheter.

Översikt över tester av liggunderlag

Det finns många tester av liggunderlag, dessvärre är många sidor låtsastester där någon ger intryck av att ha testat liggunderlaget, men bara läst produktbesrkrivningen för några produkter och utser årets bästa liggunderlag. Här är några tester av personer som faktiskt har använt liggunderlagen i fält, inte bara läst om dem eller sett på dem inomhus.

Ta kontakt på post@staffansandberg.se om du har ett test som borde vara med här.

Utsidan.se

Utsidan.se kan medlemmar skriva tester av de produkter de använder. De flesta recensioner är korta och man vet inte hur mycket de faktiskt använt produkterna, andra har använt dem i flera år innan de skriver långa beskrivningar av för- och nackdelar.

Exped Synmat 7 UL

Jag använde i flera år Exped Synmat 7 UL fram till dess att jag låg på det i solen en alltför varm dag. Du hittar mitt test av Synmat här.

Exped Synmat Hyperlite

När jag skulle ersätta min Exped Synmat föll valet på det något lättare Exped Synmat Hyperlite. Mina erfarenheter från turer året runt kan du läsa här. Jag var nöjd med den, bortsett från att den har långt i från den bästa hållbarheten.

Therm-A-Rest RidgerestTherm-A-Rest Ridgerest

Jag har i många år använt Therm-A-Rest Ridgerest som är en klassiker för den som vill spara vikt på ett liggunderlag av cellplast.

Klymit Inertia X-frame

Är du en extrem lättviktspackare? Då kanske Klymit Inertia X-frame något för dig. Det ger dig bara liggunderlag där det behövs mest. Är det bekvämt? Nja. Läs testet på Jogg.se.

Insulate Traverse Core

Insulate traverse Core är ett tjockt liggunderlag med högt r-värde till ett lågt pris. Trots det är vikten låg. Kan det verkligen vara bra? Det får du svar på i Mattisblogg.

Scouternas test av flera liggunderlag

En scoutpatrull gav sig ut på hajk med olika liggunderlag. Vilket liggunderlag hade den som sov bäst? Det får du svar på här.

Checklista när du ska köpa liggunderlag

Efter att ha läst den här artikeln kanske det känns som alltför mycket att se efter när du ska köpa liggunderlag. Här kommer därför en checklista så du kan bocka av att du har tagit rätt på det du behöver veta.

 • Är det bekvämt att ligga på?
 • Är liggunderlaget tillräckligt tjockt?
 • Hur mycket väger det?
 • Är det hållbart, eller har många klagat på att det är ofta får punktering?
 • Är liggunderlaget halt att ligga på?
 • Låter det när du rör dig?
 • Vilket r värde har liggunderlaget?
 • Är priset godtagbart?

Liggunderlag jag använder

Jag har i några år använt Exped SynMat 7 UL M året runt. Numera använder jag Exped SynMat Hyperlite M som är lättare än 7 UL M, men smalare. Tar jag en kort tur och ska sitta framför en brasa använder jag ett vanligt liggunderlag av cellplast. På vintern har jag i tillägg ett gammalt Thermarest Ridgerest under det uppblåsbara för att få bättre isolering.

Andra artiklar som gör att du sover bra på turen

Test av Exped Synmat 7 UL

Test av Exped Synmat Hyperlite

Test av Therm-a-Rest Ridgerest

Sovsäck

Test av Mammut Sphere Down 3-Season

Kläder på natten i sovsäcken

Hålla värmen i sovsäcken

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.