Passar verkligen polfararnas utrustning mig? Hur får man ett bra pris på friluftsutrustningen man köper?
Senast uppdaterad 16 mars 2021
Det första du ska tänka på när du läser ett friluftstips är om det verkligen gäller för dig. Det finns många typer av friluftsliv som kräver olika utrustning. Alla har sin personliga smak och krav på friluftsutrustning som färgar de tips om friluftsliv som de delar med sig.
Jag fick en gång för länge sedan rådet att köpa den varmaste sovsäcken jag kunde hitta för vinterturer. Jag är glad att jag inte gjorde det eftersom den vägde över ett kilo mer och tog betydligt större plats än den jag har. Komforttemperatur -20 räcker helt fint för mig, i alla fall ned till -27 om jag klär mig rätt och har dubbla liggunderlag. Jag hade antagligen frusit mer om jag köpt den varmare sovsäcken eftersom jag då oftare tagit sommarsovsäcken när jag hoppats att den skulle räcka.
En del tycker att det är värt att betala extra för att få funktioner på friluftsutrustningen som de inte behöver, vetskapen om att ha den häftigaste prylen är värt en del. Andra väljer friluftsutrustning efter att det ser snyggt ut eller färgen passar till det de redan har. Andra värderar kvalitet högt. Jag bryr mig inte om ifall det ser snyggt ut, men är beredd att betala lite mer för att det ska kännas ordentligt.
Utseende på kläder för friluftsliv
Jag anser att friluftsutrustningen i så stor grad som möjligt ska kunna användas både sommar och vinter. Jag har ändå en del saker som bara används den ena årstiden, till exempel sovsäck. Om du är beredd att köpa dubbla uppsättningar kommer det bli dyrare och ta större plats i garderoben, men du kommer spara några kilo på sommarturer. Även om man räknar med att slita ut större delen av sin utrustning kommer antagligen priset bli högre eftersom man då och då vilket fall som helst kommer vilja köpa nytt på grund av att det kommit nyare friluftsutrustning som är bättre.
Jag såg en gång ett skotest i Utemagasinet där hon som skrev testet klagade över att inga av skorna var snygga. Nog för att jag tycker att utrustningen ska kunnas användas i många situationer, men att ha samma skor på fester som på tio dagars tältturer är att överdriva. Jag har heller aldrig känt att jag skämts över mina fula skor. Ingen jag har mött på fjället har kommenterat hur hemska de ser ut, bara hur rejäla och praktiska de verkar.
Även om man inte tänker på utseende kan det vara bra att tänka på färgval när du väljer kläder som ska användas till friluftsliv. Mörka kläder blir ofta för varma i solsken. Detta kan framför allt bli ett problem om solen ofta skyms bakom moln, men i bland kommer fram. Även om jackan kanske bara ska användas på vintern kan det bli för varmt om den är svart. Däremot är det praktiskt med mörka kläder närmast kroppen. Dessa klädesplagg är inte så ofta i solen. Sockor som är i solen är det ofta på grund av att de är våta och ska torka, då är det en fördel om de är mörka. En annan bra sak med mörka kläder är att det inte syns lika tydligt om de är smutsiga. Även med tanke på mygg kan det vara bra att tänka på färgval, se mer om detta i Mygg.
Pris på friluftsutrustning
För många uppstår det förr eller senare en period då många saker ska handlas in samtidigt. Det kan vara att man nyligen har startat med friluftsliv eller kanske ska på en lång tur och ska passa på att uppgradera friluftsutrustningen.
I dessa tillfällen kan man ofta förhandla om priset. Är man flera som går ihop blir det ännu billigare. Se dig runt i olika butiker, både på nätet och i köpcenter, och gör en lista över vad du behöver. Skicka sedan listan till butikerna och fråga vilket pris de kan ge dig. Det duger inte att säga vilken summa du ska köpa för, rabatten bestäms inte bara av deras affärssinne, utan också av vilken vinstmarginal de har på den friluftsutrustning du ska köpa. När jag skulle köpa en pulka, skidor och en mängd småsaker gick jag till en butik och frågade vilken rabatt de kunde ge. Svaret blev att priset jag skulle få för pulkan skulle bli sämre än normalt pris i en större butik. Orsaken var att det kostade mycket för butiken att bara köpa in EN pulka.
Tänk på att du kanske vill ta bort eller lägga till saker efter din förfrågan. Detta är ofta en process som tar en del tid, och olika erbjudanden och utbud ska vägas mot varandra. I dag har de flesta butiker små marginaler på det de säljer. Internett har gjort att man lätt kan jämföra priset i olika butiker och därmed är de vanliga priserna ibland nästan så pressade som de kan vara.
Priset på friluftsutrustning bestäms inte bara av tillgång och efterfrågan, utan av vad köparen är beredd att betala. Många tillverkare som har fått bra rykte lägger till en del bara för att många är beredda att betala för märket. Jag har aldrig slutat förundras av vad handskar i gore-tex kostar. Då menar jag inte de som har foder, utan de som bara består av ett tunt lager tyg. Att behöva betala 800 kronor för ett känt märke, till exempel Norrøna, är ingen ovanlighet, dessutom håller de inte så länge. Lägg till drygt fem gånger den summan så får du ett helt enmanstält av hög kvalitet! När de flesta skalvantar i andande, vattentätt material kostar runt 800 kronor blir man lätt misstänksam när man ser någon annan som bara kostar 600. Här är ett bra exempel på att den händige kan spara en del på att sy själv. Se mer om detta i Sy skalvantar.
Ny utrustning har ibland en del problem som inte hunnit visa sig innan de kommit i affärerna. Om du köper något som revolutionerat marknaden kan det ofta löna sig att vänta något år eftersom fler fel har upptäckts och blivit åtgärdade.
Never trust a guy with shiny gear.
Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.
Alla kampanjer på ett ställe
Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.