Vantar som är sydda i vattentätt andande tyg är dyra, den händige kan därför spara en hel del på att sy sina egna vantar.
Svårighetsgrad: Att sy skalvantar kan verka som en ganska lätt sak eftersom det är så litet. Så fel man kan ta. Eftersom det är litet och nogrant med passformen kan en centimeter fel göra att den passar dåligt. Fel blir däremot varken dyra eller tidskrävande att rätta till.
Du behöver
- Tyg: Jag anser att det bästa är att använda vattentätt andande tyg. Eftersom vantarna slits mycket använder jag ett andande vattentätt tyg i två lager. I vanliga fall tar man sidan med det oskyddade membranet in mot kroppen och har nätfoder inanför. Jag vänder det vattentäta andande tyget ut och in och syr på ett förstärkningstyg över hela vanten. Detta förstärkningstyg var ett enkelt tyg som Haglöfs använde i vanliga byxor. De kan också förstärkas med kevlar, men då blir vantarna styvare. Det går också att använda andande tyg i tre lager, men då slits vantarna snabbare och behöver förstärkning.
- Tunn gummicord
- Snörlås
- Webbing Både bred att ha i handleden och en smalare för att fästa snörlåset (det går att använda ett silkeband istället för den smalare webbingen).
- Spänne till webbingen
- Silikon för tätning av sömmar: Man kan också tejpa, men det är svårt att få tejpen att sitta ordentligt.
Läs mer om var du köpar vattentäta tyger, spännen och annat du behöver för att sy friluftsutrustning i artikeln Om att sy utrustning.
Gör så här
Vantar slits mest på tummen, handflatan och där stavarnas remmar skaver. Med min model blir hela vanten förstärkt istället för bara där de slits mest. Det gör den enklare att sy. Viktökningen blir inte särskilt stor med denna model. Vantarna ska gå långt upp på armen och vara tillräckligt stora för att få plats med flera lager ullvantar under. Ser de lagom stora ut när du har mallen framför dig är de antagligen för små.
Rita upp och klipp ut de tre tygstyckena ur det vattentäta tyget. Tänk på att lägga åt rätt håll så ingen blir spegelvänd. Använd de utklippta styckena som mall för att klippa ut förstärkningen.
- Para ihop förstärkning och membran. Sy sicksack längs kanterna så tyget inte ska fransa sig och för att sätta fast förstärkningen i det vattentäta tyget. Nu har du tre delar där förstärkning och vattentätt tyg sitter fast i varandra.
- När du ska sy ihop de tre styckena är det bra att börja med tummen, det är pilligast.
- Sy sedan fast alla tygstycken. Glöm inte att du ska sy fast webbing vid handleden.
- Vik ned tyget högst upp mot armen och sy fast. Tänk på att lämna en öppning eller sätt in en metallring som öppning för gummicorden.
- Sy fast snörlåset med ett silkeband eller smal webbing.
- Trä in gummicorden i handleden och genom snörlåset. Knyt en knut så det inte kan åka ur eller sätt på ett sådant plastspänne som används av de som säljer friluftsutrustning. Detta ser snyggare ut, men fyller egentligen samma funktion som knuten.
- Börja om från steg 1 för att få en till andra handen, men glöm inte att det ska vara spegelvänt på den andra handen.
- Täta med silikon på sömmar och i skarvar.