Skavsår – Förebygga och behandla

En del får nästan aldrig skavsår, andra tänker på skavsår som synonymt med att gå på tur. Även om tipsen du får i denna artikel inte kan ta bort problemen helt för dem som sliter mest så kommer du förhoppningsvis en bra bit på vägen.

Senast uppdaterad 7 juli 2022
Sidan innehåller annonslänkar från Min fot, Fotspecialisten och Outdoorexperten.

Viktigaste tipsen om att undvika och behandla skavsår

  • Använd dubbla sockor.
  • Köp skor som är kända för att vara skonsamma mot fötterna.
  • Gå mycket innan turen.
  • Tejpa på utsatta platser.

Skavsår. Ordet får en del vandrare att rysa, eller i alla fall tänka på om det inte är bättre med en semester i en bil istället för i ett par vandringskängor.

Skavsår kan vara en riktig plåga, men det behöver inte vara så. Jag  har aldrig haft prolem med skavsår efter att jag började följa råden i den här artkeln. Jag kan inte lova att det beror på att det är bra tips mot skavsår. Det kan vara på grund av att jag har fötter som inte så lätt får skavsår eller bara ger mig ut på mesiga turer som är så korta att jag inte hinner få problem. Eller kanske en kombination av detta.

Oavsett så kan det vara väl värt att läsa tipsen jag kommer med om du har några minuter. Har du lite tid kan det ändå vara värt att fortsätta läsa. Längst ned har jag nämligen gjort en sammanfattning av vad andra skriver om detta. Det finns många olika huskurer och råd om man letar lite. En del av dem kanske fungerar för dig och gör så du slipper problem med skavsår på nästa tur.

Skor och sockor som inte ger skavsårsteinfjellet-skor

En del skor ger mindre skavsår än andra. Se på forum och tester vad andra rekomenderar, men kom i håg att det kan vara stora skillnader mellan hur bra skorna sitter på olika fötter. Det spelar ingen roll om någon skriver att han eller hon slutade att få skavsår efter att de nya skorna köptes om den personen har smala fötter och du har breda. Tester kan ge en indikation om vilka skor som generelt ger lite skavsår, men är skorna inte gjorda för att passa dig kommer du ändå få skavsår.

En del skor har bra hälgrepp, men dessa kan ofta vara dyrare än de med sämre passform. Har du problem med skavsår, särskilt på hälen, kan det vara väl använda pengar för att kunna njuta av turen. Har vandringskängorna dåligt hälgrepp kan du förebygga skavsår på hälarna genom att köpa hälgrepp som man fäster i skorna.

Har du valt fel skor är det mer än bara hälgreppet du kan testa att förbättra. Det finns silikoninlägg du kan placera i dina skor för att avlasta punkten där du brukar få skavsår.

Även sockorna bör väljas med omsorg. De dyrare är generelt bättre, farmors raggsockor kan ge dig större problem än de som kostar 200 kronor. Se till att gå in vandringsskorna så mycket som möjligt innan turen så att du vänjer dig vid skorna och de vänjer sig vid dig. Använd vandringsskorna även när du bara tar en kort promenad i parken, det kan löna sig.

Skavsårsplåster och skavsårstejp

För att förebygga eller lindra skavsår använder man skavsårsplåster eller skavsårstejp. Skavsårsplåster består ofta av ett helt tätt plåster som man sätter på det utsatta området eller på en blåsa. Compeed är det mest kända märket. De har flera olika storlekar för att passa olika skavsår på olika delar av foten, till exempel fotsulan. De har även specialiserade skavsårsplåster för dig med hård hud, liktornar och hallux valgus.

Skavsårplåster blir som ett extra lager med hud som skorna kan skava på utan att det sliter på den riktiga huden. De sitter oftast på bra och man måste se upp när man drar av dem. Låt plåstret sitta på till dess att det ramlar av eller dra av det försiktigt genom att dra åt ”fel håll”. Om du börjar på vänster sida ska du alltså dra åt vänster, inte åt höger som är mest naturligt.Tejpning av fötter

De flesta skavsårsplåster är framför allt gjorda för att sättas på hälen. Om du ofta får skavsår på andra delar av foten, till exempel under foten, kan du se efter skavsårsplåster som är gjorda för att sättas på andra ställen. Bland annat finns det specialplåster för tårna.

Skavsårstejp består av fiberväv på en rulle. Den är ofta så tunn så om du först har fått en blåsa räcker det inte att bara sätta fast en tejpbit rätt på, mer om detta senare. Det finns flera olika skavsårstejp, de skiljer en del på tjocklek och  hur bra de sitter på när det blir vått och skaver. En av de tunnare är silketejp, som enligt en del är bättre på att förebygga skavsår eftersom friktionen är lägre. En av de tjockare är Tensoplast som består av en rulle med skumgummi med lim på en sida. Skavsårstejp kan man köpa på apotek och friluftsbutiker, ibland även på bensinstationer när man är på glesbygden.Tejpen kan inte bara användas för att undvika skavsår, den kan också vara praktisk till att reparera andra saker.

Förebygga skavsår innan turen

Huden blir mer motståndskraftig om den nöts i skor och sedan får vila. Gå därför med vandringskängorna så mycket som möjligt innan turen om du är orolig för skavsår. För de flesta hjälper det inte att bara gå någon kilometer med flera dagars mellanrum. Huden måste både få tid till att slitas och byggas upp på nytt.

Huden blir hårdare när den härdas mot skavsår, men det bästa är ändå att låta huden vara mjuk. Fila bort hård hud och smörj med salva.

Vanligaste platsen att få skavsår är antagligen hälen. Sätt därför en tejpbit i förebyggande syfte där. Se till så att du vinklar upp foten så hälen blir så lång som möjligt när du sätter dit tejpen, annars lossnar den lättare. Var noga så att det inte blir några veck, i så fall kan du få skavsår av skavsårstejpen. Runda av hörnen med en sax så lossnar det inte lika lätt. På andra ställen är det mer individuellt var blåsorna kommer. En del får på fotknölarna, jag får på stortån. På tårna är bästa lösningen att tejpa runt tån.

Det största skavsår jag har haft har faktiskt varit mellan tårna. Även om jag tog hand om blåsan blev den bara större och större för varje dag. Det gick mycket bra och jag kände inget förrän tolfte och sista dagen då blåsan täckte hela insidan av stortån och gick till framsidan där det skavde.

Det är alltid bäst att tejpa innan man startar turen av två orsaker. För det första kan man ibland få en blåsa utan att känna något förrän den har växt under en dag. För det andra är det mycket lockande att hoppas på att det går bra, även om man känner att det skaver. Detta gäller särskilt dagar med dåligt väder då man inte orkar ta av sig skorna, vilket inte är en bra lösning. Tidig behandling är viktigt för att undvika skavsår. Tejpa hellre för mycket än för lite i förebyggande syfte. Med tiden kommer du lära dig var på foten du får skavsår med dina vandringsskor eller pjäxor och kan hålla dig till att bara tejpa de områdena.


Exempel på produkter som förebygger skavsår


Förebygga skavsår under turen

Tejpning av skavsår.

Jag får lättast skavsår på utsidan av stortårna. Här har jag tejpat för att förebygga.

Man bör använda dubbla sockor för att det ska bildas ett glidlager mellan dem istället för mellan foten och sockan. Nylonstrumpor fungerar för en del, men de går sönder snabbt. Se till så att fötterna är så torra som möjligt eftersom våt hud blir mjuk och mer känslig. Det är lättare sagt än gjort när man bor i tält och det är dåligt väder.

En varm och solig dag kan det vara bra att ta av skor och sockor under lunchen. Sockorna hängs på tork och fötterna får lufta. I bästa fall byter man till ett helt torrt par. Ta med flera uppsättningar sockor om du har problem med skavsår, det kan ge dig möjlighet att byta många gånger.

Det är viktigt att på långturer se till att inte få problem i början. Senare på långturen blir det inget problem. Min erfarenhet är att efter en månad har huden blivit anpassad till belastningen så att det inte går att få skavsår.

Behandla skavsår

När det uppstått en blåsa bör man ta hand om den så snart som möjligt. Så länge blåsan inte är alltför stor bör man inte ta bort vätskan, det skyddar den ömtåliga huden under. Risken för infektioner ökar också om det är hål i blåsan.

En stor blåsa kan punkteras genom att man steriliserar en nål genom att koka eller bränna den. Var noga med hygienen så det inte kommer in bakterier under huden.

För att skydda och avlasta huden bör du sätt på ett skavsårsplåster enligt anvisningarna eller försök denna metod istället: Ta en bit skumgummi (eller skavsårstejp som viks till en liten kudde) och klipp ut en cirkel som är stor som blåsan. Detta hål läggs över blåsan och fästs med en tejpbit över. Tejpen du sätter över bör ha en liten tejpbit eller kompress fastsatt som skyddar blåsan mot klistret eftersom blåsan kan skadas om den klistras fast.

Skavsår som inte läker

Ibland är skavsåret lika ömt och irriterat i lång tid efter vandringen. Då finns bara en sak att göra: Låt skavsåret vila mer. Det tar tid för skavsåret att läka, det kan verka som att man fått ett skavsår som inte läker. Ha tålamod, det blir bättre, men du måste undvika att belasta det under läkeprocessen.

Vad anser andra om hur man förebygger och behandlar skavsår?

Det finns många olika åsikter om hur man förebygger och behandlar skavsår. Det som passar för en person passar inte för andra. Det är därför en fråga du inte bara bör lyssna på en person, men flera. Jag har därför sammanfattat andras råd och en del diskussioner från olika forum för att ge dig en överblick över vad som har fungerat, och inte fungerat för andra.

1177

Undvik att ha sönder blåsan. Tvätta rent med tvål och vatten, är skavsåret infekterat bör du göra detta ofta. Använd filtringar och skavsårsåplåster som lindrar och avlastar.

För att förebygga skavsår bör du använda väl ingångna skor och ha två lager torra sockor. Använd gärna nylonstrumpa eller annat syntetmaterial innerst. Undvik bomull eftersom det lättar blir fuktigt. Tejpa med skavsårstejp, ej vanligt plåster, och smörj med en fet hudkräm.

Kontakta vårdcentral om skavsåret inte läker på en vecka, om det varar, rodnaden sprider sig eller du du har diabetes och återkommande skavsår.

Sårvård.se

Tvätta blåsan med tvål och vatten. Om skavsåret ger smärta eller är stort kan man ta hål med en steriliserad nål, annars bör blåsan hållas intakt för att undvika infektion. Om det är sår efter en blåsa bör man rengöra, smörja på en antiseptisk kräm och täcka med specialplåster.

Fotvårdsguiden.se

Sidan finns inte längre.

Använd ingågna skor som sitter bekvämt. Innan turen tvättar du och smörjer fötterna, tejpa på de ställen på fötterna där du ofta får skavsår med sporttejp eller skavsårsplåster. Använd två strumpor som inte ger veck. Lufta fötterna och kyl dem om de svullnar.

Hur tejpar man fötterna för att undvika skavsår?

Trådskaparen i den här diskussionen på Utsidan.se undrar hur man ska tejpa fötterna för att undvika skavsår och vilken tejp man ska använda. Svaren är varierande:

  • Gillar Leukoplast. Syntetinnerstrumpa håller huden torr och minskar risken för skavsår.
  • Använd skor med tillräcklig plats när fötterna blir större. Ta av skorna när du stannar, tvätta fötterna och byt strumpor. Gå mycket innan.
  • Gå in skorna. Tejpa med Leukoplast. Du märker var du behöver tejpa, men vanligt är på trampdynor, häl och tår.
  • Använd kroppspuder istället för tejp, det gör att man slipper klister på huden. Lufta fötterna och byt sockor ofta. Välj skor och sockor med omsorg. Skavsårstejp är en nödlösning.
  • Man bör förebygga med Leukoplast, gärna den bredare varianten.
  • Vårda fötterna innan turen med fotfil och hudkräm. Förhårdnader ger risk för att ytter- och innerhuden skavet mot varandra. Det går inte att härda fötterna mot skavsår. Elastoplast är bättre än Leukoplast på grund av att det är mer elastiskt. Se till så huden är torr och värm på med handen. Om det blir veck måste man klippa bort dem. Att ta bort tejp från huden gör att man sliter på huden. Använd syntetstrumpa innerst och ullstrumpa utanpå. Rulla på sockorna för att tejpen inte ska lossna. Ta av kängorna när du tar en paus.

Skavsår under fötterna

Soldater kan bli  tvungna att gå långt, det bör därför vara en yrkesgrupp man ska lyssna på när de ger råd om skavsår. Diskussionen på Soldf startas av en person som fått skavsår under fötterna under en joggingtur och undrar hur man ska undvika det framöver.

  • Använd två strumpor och knyt inte så hårt.
  • Använd sportstrumpor och knyt inte hårdare än nödvändigt.
  • Använd en tunn yllesocka innerst och en lite tjockare utanpå det. Skaffa sulor gjutna av en ortoped. Satsa på att förebygga istället för att behandla.
  • Tejpa fötterna och använd två tunna ullsockor.
  • Tejpa och knyt ordentligt så foten inte rör sig i skon. Om det inte hjälper, använd två tunna strumpor.
  • Det borde räcka med tejpning och dubbla sockor.
  • Använd inte enkla strumpor. Knyt hårt vid tårna, men lösare vid vrist och knut.

Behandling när skavsårsplåstret tagits bort

Här är det en person på Utsidan.se som har fått skavsår under fötterna och satt på Compeed. Hen kunde inte låta bli att ta bort Coompeden och ta hål på blåsan. Vad ska man göra sen.

  • Se till så det är luftigt, men inte belastas. Klipp ut skumplast och gör ett hål som är stort som skavsåret och tejpa på.
  • Använd livbåtsförband. (Förklarar inte vad livbåtsförband är och ett sök på internet tyder på att detta är andra gången ordet använts på internet. Min anmärkning.)
  • En till som använder skumplast.
  • Bästa tipset är att inte använda Compeed. Använd kirurgtejp istället. Det är lättare att sätta på och ta bort så skavsåret får lufta.
  • Får ofta skavsår och tejpar fötterna rejält med sporttejp.
  • Föredrar sporttejp och Leukoplast framför Compeed. Har uppfattat att största fördelen med Compeed är att det lindrar smärta.

Skavsår kort tid innan stor belastning på fötterna

Diskussionen har tagits bort.

Trådskaparen fick ett stort skavsår på en lilltå. Blåsan har gått sönder och lämnat ett stort sår. Det är bara någon vecka kvar till att fötterna ska klara ett maraton. Det kan vara värt att läsa om man fått stora skavsår bara några dagar innan en fjällvandring, till exempel att man varit för ivrig när man gått in skorna.

  • Använd plåster när du går med skor som ska sitta bra på foten. Gå så mycket som möjligt barfota inne utan plåster. Bakterier som du har hemma är ”ofarliga”, men bakteriefloran hemma hos andra bör undvikas. Använd strumpor i skorna.
  • Torka ut såret så snabbt som möjligt. Förebygg genom att tejpa med sporttejp. Tejpa inte över ett sår, vik tejpen dubbelt och tejpa över den för att undvika klister i såret. En del föredrar Compeed, men det är dyrare.
  • Ta hål på blåsan med en ren nål och tråd. Tejpar gamla sår, nya behandlas med Compeed. Har använt samma Compeed i tre dygn i sträck då han sprang 80 km/dygn.
  • Man bör använda Compeed om såret är öppet eller man oroar sig för att det går upp, annars tejp för att kunna ta bort tejpen från skavsåret. Använd större skor i en period så det får läka.
  • Låt det läka i två dagar, därefter kan träningen återupptas.

    Ulvang sockor

    Sockor som nästan är utslitna på hälen, ett tecken på att det är en plats där du har risk att få skavsår.

  • Om Compeed ska sitta länge ska man tvätta och torka först. Dra aldrig av Compeed och använd det inte om det är fuktigt.
  • En person som fick stora skavsår innan en tävling gick till ett sjukhus för behandling. Sköterskan tog bort huden och tejpade. Över såret placerades något för att hindra att tejpen skulle fastna. Därefter skulle han försöka att inte använda foten i några dagar.
  • Använd inte tejp och Compeed, det kan förvärra skadan. Bygg upp runt skadan. Klipp bort död hud, lufta och använd antibakteriell kräm. Förebygg genom att klippa naglarna, fila bort förhårdnader, smörj in fötterna och använd rena sockor.
  • Ta inte bort död hud, bättre att bara sticka hål på blåsan och låta den vara kvar.
  • Om blåsan spricker är det bäst att ta låta huden sitta kvar och skydda huden under.
  • En person som deltagit i ett lopp som pågick över flera dagar skriver att av 19 deltagare slet alla med skavsår, inget hjälpte ordentligt. De hade ett läkarteam till sin hjälp. Hans erfarenhet är att Compeed alltid hjälper.
  • Compeed ska inte användas på blåsor, man måste ta bort död hud för att det inte ska bli värre.
  • Att mamma pussar på sår brukar fungera.
  • En puss på kinden är bättre om det är stora, öppna skavsår.
  • Testade att punktera blåsan och låta huden sitta kvar. Efter två dagar känns det inte alls.
  • Sprang i tolv timmar och fick stora skavsår under fötterna. Punkterade och satte på Leukosilk. Sprang sedan 12 timmar utan problem.
  • Använd elastoplast som formar sig efter foten.
  • Förebygger skavsår med idrottstejp.
  • Tejpar Leukosilk runt hela foten med så lite överlapp som möjligt. Det enda som han har lyckats ha kvar under ett helt ultralopp. Det är bättre än Elastoplast.

Andra artiklar som ger dig behagligare fötter

Vandringskängor

Sockor

Impregnera vandringskängor med fett, vax och spray