Test av Olight H17

Olight H17 är en billig pannlampa i förhållande till ljusstyrkan, men dessvärre får man vad man betalar för. 

Publicerad 17 december 2019
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth
Testad hösten 2018 till vintern 2020

Beskrivning av Olight H17

Olight H17 är en lätt och billig pannlampa med kraftig ljusstyrka. Ljusstyrkan är tillräckligt kraftig för joggingturer och skidturer. Den har ett lithiumjonbatteri som laddas med en USB-kabel. Batteriet sitter på pannbandet och kan inte tas av för att förvaras i en varm ficka under användning. Batteriet har en batteriindikator som består av fyra ljusdioder som tänds när du trycker på en knapp på batteriet.

Skeptisk till Olight H17Olight H17

Jag var skeptisk till att köpa Olight 17, men jag hade inget val. Jag behövde en ny pannlampa direkt. Till och med den största friluftsaffären i staden där jag befann mig hade hade dåligt utval av pannlampor. De sa att augusti inte var säsong för pannlampor. När kvällarna börjar bli mörkare i augusti borde vara rätt tid för att köpa en pannlampa.

Jag var skeptisk till H17 på grund av det låga priset och den veka konstruktionen. Kan man göra en pannlampa med så bra ljusstyrka till ett så lågt pris? Flera plastdelar var de tunnaste jag haft på en pannlampa. Dessutom hittade jag inga bra tester när jag sökte på internet. Det gör mig alltid tveksam.

Det skulle visa sig att mina farhågor var reella. Efter att ha använt pannlampan under några få korta kvällsturer hade det blivit sprickor i plasten där själva lampan hålls på plats i de delar som sitter fast på pannbandet.

Jag var osäker på om detta var något som kunde reklameras och förberedde mig på att skriva ett test efter begränsad tid. Ett test där jag skriver om att jag har använt pannlampor flitigt sedan slutet av 90-talet, detta var första gången en pannlampa går sönder annat än ledningar inne i pannlampan.

Jag har erfarenhet att även denna typ av skador kan bero på produktionsfel. Jag ville dessutom höra med Olight om det var ett vanligt problem. De svarade utan diskussion att jag skulle få en ny.

Jag har senare varit tvungen att reklamera H17 ytterligare två gånger. En gång på grund av glapp i kontakten mellan batteriet och lampan. Andra gången på grund av att pannlampan gick över till näst högsta ljusstyrkan någon sekund efter att den slagits på. Detta är i vanliga fall ett tecken på att batterierna inte är fulladdade. Det kan också bero på att du inte laddat batteriet fullt de första gångerna.


Lätta pannlampor med hög ljusstyrka


Jag frågade expediten om de haft ovanligt många reklamationer på H17 eller andra pannlampor från Olight. Han påstod att de har fler reklamationer från dem, men när man tar i betraktning att det är Olight de säljer mest av var det normalt.

Det var sista gången jag reklamerade H17. En natt när jag jobbade på fördäck utanför Kap Verde slog ett skot till mitt bakhuvud så pannlampan åkte av. Vattentåligheten var det inget fel på. Den lyste så länge jag hade den inom synhåll när den långsamt sjönk till botten. Jag hoppas nästa pannlampa fungerar längre.

Ljusstyrka

Ljusstyrkan är tillräckligt stark för vandring, skidturer (både tur och i högre tempo i spår) och joggingturer. Ska du cykla mountainbike vill du antagligen ha en kraftigare pannlampa.

Olight H17 dioder

H17 har två dioder med olika spridning. Trots det upplever jag att den inte ger tillräckligt koncentrerat ljus.

En stor nackdel med H17 är att den slår sig på den starkaste ljusstyrkan direkt. Du blir därför kraftigt bländad när du ligger i ett mörkt tält och bara ska ha lite ljus för att hitta något i ryggsäcken.

Även den svagaste ljusstyrkan är stark. Jag hade föredragit att ha en betydligt svagare belysning på det minst ljusstarka. Inte minst är det betydligt bättre med pannlampor som slår sig på det svagaste först och slås av om man inte tryckt på en knapp på ett tag istället för att ändra ljusstyrka. Då slipper man bli bländad i onödan.

Ska du bara använda pannlampan till joggingturer är ljusstyrkan ingen nackdel, men det är framför allt tältturer sommar och vinter jag har i tankarna när jag skriver det här testet. Det är inte en pannlampa som är väl anpassad för användning i ett tält.

Många ser sig blinda på ljusstyrka när de ska köpa pannlampa. Även hur fokuserat ljuset är har stor betydelse för hur du upplever ljuset. En pannlampa du använder i tältet när du lagar mat bör ha stor spridning. Ska du använda pannlampan under förflyttning är det en fördel om den är kraftigast i mitten. Jag anser att H17 sprider ljuset för mycket för att vara optimal under under förflyttning.

Batteri

Batteriet är litet och tillräckligt lätt för att man ska kunna ha det på huvudet, även när man springer.
H17s batteri är av typen lithiumjon. Det är en stor fördel jämfört med nickel metallhydridbatterier. Sistnämnda påverkas mer av kyla och man behöver ladda det helt ut innan man laddar upp det för att undvika onödigt stort slitage på batteriet.

H17 laddas med en USB-kabel av samma typ som telefoner med android som operativsystem. Du kan därför ladda under turen med en vanlig batteripack eller solcell. Det är möjligt att köpa extra batterier till H17, men ett batteripack som även kan ladda telefoner är antagligen bättre för de flesta användare.

Kontakten mellan batteriet och lampan är svår att få ihop. Jag har ofta varit tvungen att kämpa en del för att få ihop dem. Det går lättare om de är varma. Att byta batterier en kall vinternatt i ett tält är därför inte att rekommandera.

Borde man köpa Olight H17?

Nej.

Priset är lågt, men mina farhågor från när jag köpte den visade sig vara befogade.

Andra pannlampor som liknar Olight H17

Pannlampor från andra tillverkare som liknar Olight H17 är bland annat Silva Crosstrail 5, Led Lenser Neo 10r och Petzl Actic Core. De har liknande ljusstyrka, men kostar mer.

Andra artiklar om pannlampor

Pannlampor

Test av Mammut X-shot

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.