Det sägs att allt som kan gå sönder går sönder. Det stämmer inte. Sanningen är att även det som inte kan gå sönder går sönder, men då går det inte att få tag på reservdelar att reparera med.
Viktigaste tipsen om reparationsutrustningen
- Silvertejp
- Lim
- Nål och tråd
- Multiverktyg
- Remmar och snören
Saker går sönder
Att saker går sönder måste man dessvärre räkna med, men med rätt reparationssaker, fantasi och tålamod med att provisoriska reparationer kanske måste förbättras flera gånger under turen, så kommer man ganska långt. Värt att nämna är att det är sällan att saker går sönder så mycket att man inte klarar sig ganska bra med det man har med. Avbrutna skidor, kök som helt slutar fungera och tält som blåser sönder hör till ovanligheterna. Istället är det vanligare med att innersidan på regnkläderna slits efter några år så de inte är så täta, multibränsleköket får mindre problem som kan ordnas innan man hinner bli alltför hungrig eller sömmar går upp.
På turer bör man ha med sig följande saker:
Silvertejp
Detta är kanske den viktigaste reparationsutrustningen du kan ha med dig: ”If you can’t fix it with gaffa, you haven’t used enough”. Billigast är att köpa en stor rulle istället för de små rullarna. Om det blir för mycket att ta med sig kan du ta en tom toalettrulle eller en bit papp och rulla några varv med tejp runt den. Ta hellre med för mycket än för lite silvertejp. Silvertejp kan också användas för att laga hål i tält, dunkläder eller regnkläder. Sätt på en tejpbit över hålet och ha lim på kanterna så sitter det ordentligt.
Lim
Det finns en mängd olika typer av lim. Jag föredrar att använda Liquisole eller Aquasure. Liquisole kan man få tag på nästan överallt. Om en ort i glesbygden har försäljning av mat eller bensin får man oftast tag på Liquisole. Aquasure anser jag är bättre, men är svår att få tag på under turer. Leta i en dykbutik innan turen. Några friluftsbutiker säljer också Aquasure.
De flesta limtuber blir omöjliga att få av locket på efter att man öppnat dem. Lägg tuben i kokande vatten så blir det lättare. När du är hemma kan du förvara den i frysen så fastnar inte korken lika snabbt. Ibland kan man öppna korken med hjälp av tång, men tuben håller inte alltid den typen av behandling och det blir sprickor. Limtyperna som nämnts ovan brukar som regel limma fast korken. En del limsorter finns i små förpackningar som visserligen kan kännas dyra jämfört med de normalstora, men med tanke på att inte lika mycket går till spillo om de torkar kan det vara billigare med de små. Jag har testat en limsort som heter Extreme repair som haft en mycket bra kork. Den är inte lika lätt att få tag på som Liquisole, men finns ofta på bensinstationer.
Sysaker
På en tur behöver man sytråd, tandtråd och nålar. Sytråden bör helst vara av polyester, bomull riskerar att ruttna efter ett tag om det är blött. Tandtråd är mycket starkt och lämpar sig bra till att sy i grövre materialer. Ta med några nålar som passar till sytråd och några som passar för den tjockare tandtråden. En i varje storlek är för lite. Går den av kommer du ångra att du inte tog med den extra vikten som fler nålar innebär. Två nålar kan verka nog, men går den första sönder kommer du vara nervös när du syr resten.
Multiverktyg
Multiverktyg är alltid bra att ha. Den bör ha kniv, skruvmejsel som passar din utrustning, tång och metallsåg. Dessvärre passar sällan skruvmejseln till skidbindningar. Skidbindingar lossnar förr eller senare från skidorna. Påfrestningen vid varje bentag blir i längden så stor att skruvarna vidgar spåren som gängorna sitter i. Under turen kan det åtgärdas med att man skruvar åt det några gånger om dagen. När man kommer hem sätter man i en limdroppe i hålet och låter det torka för att sedan skruva i skruven. Om du vill att de ska sitta helt fast så du inte får ut dem kan du skruva i skruven innan limmet torkat. Det finns billiga multiverktyg för under hundra kronor med samma funktioner som de som kostar mer än tio gånger mer. Vad jag har sett av kvaliteten på de billiga så kan en person som inte tappar bort saker så ofta tjäna på att köpa den dyra eftersom kvaliteten speglas i priset. Dessutom minskar risken att verktygen är trasiga när de behövs.
Skruvar är ofta hårt åtdragna när utrustningen kommer från butiken. Det är inte lika lätt att öppna en hårt åtdragen skruv med de verktyg man har på fjället som hemma med skiftnycklar och skruvstäd. Det kan därför löna sig att skruva upp allt hemma och skruva igen det igen med de verktyg man har med sig på turer. Detta gäller i huvudsak brännare.
Remmar och snören
Några remmar eller snören kan vara praktiska när man reparerar utrustningen. Dessutom kan det vara praktiskt om packningen inte får plats i ryggsäcken och måste spännas fast utanpå eller för att hänga upp en torklina i tältet. Köp ett snöre som är hållbar och ganska tunt. Remmar hittar man där man köper friluftsutrustning.
Specifik reparationsutrustning
I tillägg till det som är skrivet ovan behöver en del saker specialanpassade reservdelar. Exempel på detta är uppblåsbara liggunderlag, skidbindningar, tält och multibränslekök.