Hitta tillbaka till lägerplatsen

Att hitta tillbaka till lägret kan ibland vara svårare än man tror när man lämnar lägret. Det kan därför vara bra att göra några förberedelser för att minska risken att behöva sova utan tält eller sovsäck.

Ofta när man är på tur vill man lämna lägret, man kanske ska ta en dagstur eller ta en liten fototur i solnedgången. När man inte har med sig all packning är man beroende av att hitta tillbaka till lägret om man ska få en behaglig natt. Det kan ofta vara lättare sagt än gjort. I skog, dimma eller mörker ser man inte långt. Även på kalfjället en klar dag kan det vara svårt att hitta tillbaka om landskapet är enformigt och man har slagit upp tältet bakom en kulle. När man är i lägret är man ofta optimistisk till hur lätt det är att hitta tillbaka, men när mörkret sänker sig och det var några timmar sedan man lämnade lägret är det inte längre så lätt. Med några enkla trick kan sökandet bli betydligt enklare.

Läger

Slår du läger på ett flatt område är det lätt att hitta tillbaka till tältet, men kom i håg att det kan bli dålig sikt och spår kan snöa över.

Välj lägerplats som är lätt att hitta

Första och enklaste sättet att hitta tillbaka är att välja en lägerplats som du lätt hittar tillbaka till. Är du på fjället kan detta betyda att du sätter upp tältet på en kulle i stället för i en nedsänkning, även om den senare kanske kan vara mer skyddad mot vinden. Välj gärna en tältplats som ligger längs en ledlinje. Slår man upp tältet vid en älv är det bara att hitta älven och följa den till dess att man hittar lägret.

Lägga fram saker

Om inte själva tältplatsen är lätt att se på långt håll kan man lägga något som syns tydligt och visar att lägret är i närheten. Detta kan till exempel vara en ryggsäck, eller om det är mörkt, en reflex. För att slippa ta med en reflex bara för att hitta tillbaka till lägret eller för en nödsituation har jag remmar som reflekterar ljus, remmar är vilket fall som helst något man bör ha med som reparationsutrustning eller om man inte får plats med allt i ryggsäcken. Dessa hänger jag upp runt lägret om jag går i väg för att fotografera i solnedgången. Detta kan kombineras med en ledstång, lägg ut sakerna vid ledlinje så vet du när det är dags att gå bort från bäcken, stigen eller vad du använder som ledlinje.

GPS

Att använda GPS kanske kan verka som ett så självklart sätt att hitta tillbaka till lägerplatsen att det inte borde behöva nämnas. Jag nämner det ändå eftersom man inte får glömma att lagra platsen där man har läger. En GPS hjälper dig inte om du inte vet med stor nogrannhet var på kartan lägret är eller om man inte har lagrat koordinaterna i sin GPS. Detta kan vara lätt att glömma om man bara ska på en kort tur, men så upptäcker man när man ska hitta tillbaka till lägret att det var svårare att hitta än vad man trodde. Om du vill veta mer om GPS kan du läsa mer i min artikel om Kartfodral, GPS och höjdmätare.

Läger

Slår du läger vid en sjö blir det lätt att hitta till lägret om du hittar sjön.

Höjdmätare

Har man en höjdmätare och har slagit läger i en sluttning kan den användas som en ledlinje, precis som en älv, sjö eller stig. Det är bara att gå till samma höjd som lägret och hålla sig på den höjden. Samma sak gäller med höjdmätare som med GPS, man måste ta en referens för var lägret är innan man startar turen, det hjälper inte att veta att man är 800 meter över havet om man inte vet hur högt lägerplatsen är. Har man en minnesfunktion på höjdmätaren kan man eventuelt använda den för att ta reda på lägerplatsens höjd. Läs om höjdmätare i min artikel om Kartfodral, GPS och höjdmätare.

Fotografera

Med en digitalkamera kan man få hjälp att hitta tillbaka till lägret. Jag har flera gånger tagit en del bilder från lägerplatsen och sedan gått i väg för att fotografera några timmar. Eftersom jag tänkt att det är så lätt att hitta tillbaka till tältet har jag inte brytt mig om att se på höjdmätaren eller lägga ut något som syns på långt håll. När jag sedan inser att det inte var så lätt att hitta lägret har jag kunnat jämföra utsiken jag tagit bilder av och utsiken där jag står. Det har gjort att jag fått en bättre uppskattning av var lägret är än om jag bara skulle förlita mig på minnet.