Utrustning till matlagning över lägerelden

Naturupplevelsen blir bättre när man lagar mat över öppen eld. En del maträtter kan du laga med den utrustning du använder till vanligt friluftskök, men det blir både lättare och ger fler möjligheter om du har utrustning speciellt anpassad för lägerelden.

Senast uppdaterad 8 oktober 2023
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Kaffepanna

För en del är det höjden av friluftsupplevelse att laga kaffe över öppen eld i en kaffepanna. Helst ska pannan ha tjockt lager av sot på utsidan som ett minne efter alla lägereldar.

Kaffepannan har mindre öppningar än en kastrull med en stekpanna över som lock. Det är därför mindre risk att vattnet tar smak av lägereldens rök. Dessutom har de ett handtag man kan hänga upp dem i.

Grillspett

Teleskopiskt grillspett

Teleskopiskt grillspett och braspanna.

I populära turområden blir slitaget stort om alla sågar av grenar för att göra grillspett. Är du på fjället är det dessutom svårt att hitta lämpliga grenar. För att kunna grilla korvarna är ett teleskopiskt grillspett lösningen. De har ofta ett trähandtag och ett teleskopiskt skaft av metall.

Braspanna

Vill du laga mat över öppen eld där du inte vill förstöra marken? Då kan en braspanna vara en bra lösning. Den består av tre ben man hänger en panna mellan. Elden gör du upp i pannan.

Över detta kan man ha grillgaller, grillspett eller hänga en gryta. När elden är över marken har du matlagningsutrustningen på en bekvämare höjd.

Lägerkittel

En kastrull värms upp mest effektivt om den blir omsluten av lågorna. Därför är det en fördel om du kan hänga upp kastrullen över elden, gärna så du lätt kan ändra höjd enkelt. Ofta använder man en kedja som hänger upp under en trefot eller på en gren. Det kan du inte göra med vanliga kastruller till ett friluftskök. Du behöver en gryta med ett handtag, i stil med de som häxor använder.

Stekhäll

Stekhäll

Stekhäll

Med en stekhäll, en stekpanna med ben, får du upp stekpannan över elden. Du behöver inte leta efter lämpliga stenar eller kraftiga vedkubbar du kan balansera stekpannan på. Stekhällar är ofta tunga, men ska du gå en kort sträcka och matlagningen är i fokus på turen kan de vara värt det.

Popcorngryta

Ett roligare sätt att poppa popcorn än en vanlig gryta med lock är en popcorngryta. Då kan man se när majsen exploderar och blir till ätliga popcorn. Det finns både stora grytor man hänger upp och mindre grytor man håller över elden.

Smörgåsjärn

Maten behöver inte bli tråkig, även om du bara har gammalt torrt bröd hemma när du förbereder turen. Tänd en brasa och värm brödskivorna på ett smörgåsjärn så blir frukosten eller lunchen betydligt godare. Om du köper en av tjockt gjutjärn kan du inte bara steka med den. Den kan också användas som ugn om den begravs i glöden.

Stekpanna med långt handtag

Handtaget på en vanlig stekpanna blir alltför varm om den står över elden. Använder du stekpannan till friluftskök med tillhörande tång behöver du ta handen in i lågorna.

Ett bättre alternativ är att använda en stekpanna med långt handtag. Då kommer handtaget vara svalt längst ut, speciellt om det är gjort av trä.

Våffeljärn

Våffeljärn för matlagning av lägerelden.

Våffeljärn

För en del är en viktig del av skidturen att komma till en våffelstuga. Varför inte laga egna våfflor över lägerelden istället?

Tar du med dig våffeljärn, sylt, färdigvispad grädde och våffelsmet blir du garanterat populär runt elden. Du får bäst resultat med ett våffeljärn av tjockt gjutjärn. Då blir värmen jämnare och lättare att få dem lagom gräddade.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.