Fotografera blommor

Blommor är omtyckta motiv, det är inte så konstigt när de sticker ut med sina klara färger. Bli inspirerad till att ta andra bilder än blommor rakt framifrån en solig dag med tipsen i den här artikeln. 

Välj rätt vinkel

Den mest uppenbara vinkeln är att fotografera rakt mot blomman. Det har vi sett tidigare alltför många gånger, bilderna riskerar därför att upplevas tråkiga. Fotografera från sidan, eller varför inte ligga under blomman och fotografera när den sträcker sig upp mot ljuset? Det ger mer variation. Detta kräver att du ligger på marken, kanske blir du både blöt och smutsig. Det är något man måste räkna med som makrofotograf.

Blommor och småkryp

Fibbla

Fotografera inte bara blommor rakt uppifrån.

Blommor är viktiga för många små djur. Se om du kanske hittar humlor eller fjärilar som letar mat i blommorna. Glöm inte att om något lockar till sig ett djur, då hittar man också deras fiender på samma ställe. Spindlar kan ofta sitta på eller under blommorna och väntar på att ett byte ska komma.

Detaljer av blomman

Även om man fotograferar stora blommor vill man ofta komma nära. Om ditt vanliga objektiv inte kan förstora mycket kan du läsa min artikelserie om makroutrustning för att komma närmare. Där får du en översikt över fördelar och nackdelar med olika metoder för att komma närmare små saker.

Om utrustningen tillåter det, fotografera en del av ett kronblad eller bara ståndarna. Det kan du antingen göra genom att gå så tätt inpå att du bara får med den detaljen, eller med så kort skärpedjup så allt annat blir oklart.

Ljus

Fotografering av detalj på blomma.

Du behöver inte ta med hela blomman. Välj ut en liten detalj.

Vad som är bra ljus för att fotografera blommor är i stort sett samma som vid annan fotografering, men det finns ett undantag. Skarpt solsken är sällan bra, men en blomsteräng en solig sommardag framkallar positiva minnen. Skarpt solsken är därför mer acceptabelt än vid fotografering av många andra motiv.

 

Läs fler tips om att fotografera blommor i min artikel om makrofotografering.