Skidor, stavar och bindningar

Skidor, bindningar och stavar är specialiserat för olika typer av skidåkning. Lär dig vad du ska se efter när du ska köpa skidutrustning inför fjällturer utanför spår.

Senast uppdaterad 4 november 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Viktigaste tipsen om skidor, stavar och bindningar

  • Längden bör vara någon decimeter längre än åkaren.
  • Det finns flera olika bindningar som passar olika typer av pjäxor. BC-bindningen har blivit vanligast, den är lätt har sällan problem.
  • Köp metallstavar, det håller längst.

Skidor

Ska du köpa skidor till fjällturer bör de ha stålkanter. Att åka utför på hård skare eller is med en pulka bakom sig utan stålkanter kan vara mycket svårt. Vikten man sparar på att inte ha stålkanter har ingen större betydelse för vanligt friluftsliv på vintern med tung packning. Stålkanten gör också skidan mer hållbar, om man skadar skidan och den håller på att brytas av kan ibland stålkanten vara det som gör att skidan håller ihop fram till turens slut. En nackdel med stålkanter är om man har hund. Hunden kan skära sig på dem, det kan bland annat leda till att de skär av sig hälsenan. För att undvika detta kan man fila ned stålkanterna längst fram så de inte är lika skarpa.

Skidspets

Fjällskidor bör vara någon decimeter längre än åkaren, men inte alltför mycket längre. Varje decimeter extra i längd har stor inverkan på hur lätthanterliga de är när man åker utför, men har inte särskilt stor inverkan på hur mycket du sjunker ned i lössnö. När det gäller bredden bör de vara omkring 6 cm breda. Dagens fjällskidor är oftast smalare på mitten, det gör dem lättare att svänga med. Mina fjällskidor som är normalbreda är 5,5 cm vid mitten och 6,5 cm där det är som bredast.

Skidor som ska användas i skogen är ofta breda för att inte sjunka ned i snön. Dessa avråder jag ifrån att köpa om du inte åker mycket i skogen, antingen själv eller med andra med lika breda skidor. På fjället där snön packas av vinden är den ekstra bredden sällan till så stor hjälp som den kan vara i skogen, de blir därför onödigt tunga. Åker man med andra som har smalare skidor i lössnö kommer man få spåra, oavsett om man går först eller inte eftersom de är bredare än spåren.


Exempel på turskidor


Skidor som används till fjällturer blir förr eller senare repiga under, men i stort sett gör det inte så mycket. Glidet är inte det viktigaste när man går på tur. Så länge repan inte går in till kärnan påverkat det inte glidet i någon större grad under en fjällturer. Går repan in till kärnan kan det vara bra att täcka över genom att smälta pulver eller en plaststav över skadan. Detta hittar du i många butiker som säljer skidor.

En del fjällskidor har fästanordning för att kunna fästa korta stighudar under. Detta har jag skrivit om i min artikel om Stighudar.

Bindningar

Skidor och bindningar

BC bindningar

När du köper skidor måste du också tänka på vilka bindningar du ska använda, som i sin tur bestäms av vilka pjäxor du använder. Har du speciella krav på pjäxor kan det vara värt att se vilken typ av bindningar du kan ha till dem. Du kan läsa mer om det i min artikel om pjäxor.

Kabelbindning

Detta är den bindning jag använder. Den består i en kabel som går bakom hälen och håller fast foten. Det riskerar dessvärre bli en del nötning på pjäxorna, men det går att förstärka pjäxan med lim där det slits. Kabeln måste man räkna med att man måste byta ut med några års mellanrum, extrakabel bör vara med i packningen på turerna. Konstruktionen är enkel, bortsett från kabeln är det få delar som kan gå sönder. Ta med extra kabel på dina turer.

BC-bindning

BC-bindning består av en plastdel på skidan som man fäster på en metallstång på pjäxorna. Jag ansåg länge att när man inte kunde se vad som var under plasten och det inte fanns reservdelar så var det ett dåligt val på långa turer. Efter att ha träffat många som använder denna bindning utan att någon haft problem ser jag det nu som ett mycket bra val. Om man är rädd för att något i bindningen ska gå sönder kan man ta med sig en extra, de är lätta eftersom de nästan bara består av plast.


Exempel på BC-bindningar


Bygelbindningar

Bygelbindningen ser ut som en blandning mellan en kabelbindning och en råttfälla. Den har tre piggar som ska in i tre hål i skorna. Problemet är att det kan bli is i hålen, det finns också risk att man inte har pjäxorna tillräckligt långt fram så piggarna missar hålen och därmed sliter på sulan. Detta gör att denna bindning både är sämre för skorna och är svårare att få på än de andra. Om jag bara ska ge dig ett tips om bindningar så är det att inte använda bygelbindningar.

Stövelbindning

Stövelbindningar är mycket enkla och påminner en del om kabelbindningar. Skillnaden är att hälen ligger på en platta som följer med foten upp vid ett frånspark istället för att en kabel håller fast foten. Man har också en rem över tårna. Detta gör att man kan använda vanliga skor med dem. Jag tänkte köpa detta för många år sedan, men den stövelbindning jag fick tag på hade skruvar som fäster bindningen i skidan så långt ut att man var tvungen att ha extra breda skidor. Det är lite som kan gå sönder på stövelbindningar och de sliter inte på skorna.


Exempel på stövelbindningar


Stavar

Trugor

Trugorna bör vara stora för att inte sjunka ned för mycket i snön.

En bra turstav bör vara av metall för att inte gå sönder så lätt. En avbruten stav kan göra resten av turen tung. Metallstavar bryts sällan av, även om de kan böjas om man ramlar över dem. Detta gör att jag inte använder teleskopstavar. De kostar ofta betydligt mer och efter en tid då man har råkat böja dem är de inte teleskopiska längre. Särskilt om du använder dem vid utförsåkning. En teleskopisk stav kan däremot vara bra att ha med som reserv på längre turer eftersom den tar liten plats och vem som helst i gruppen kan använda den, oavsett vilken längd man har i vanliga fall.

Trugor bör vara stora för att inte sjunka ned i snön. Jag använder trugor som är drygt 12 cm i diameter. De bör kunna bytas ut lätt eftersom det är förslitningsvara. Dessvärre måste man oftast dra och slita i de gamla trugorna, ibland måste man använda såg eller kniv på multiverktyget för att få loss dem. Ofta går det inte att fästa den nya trugan på staven ordentligt, så man blir tvungen att lägga många lager med tejp runt staven under trugan för att den inte ska åka ned. Ofta får man förvarning om att en truga snart går sönder, men det kan också gå snabbt, ta därför med dig en extra på tur.

Andra artiklar du kan vara intresserad av när du ska köpa skidutrustning

Pjäxor

Valla och ta hand om skidor

Stighudar

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.