Sovsäck – Stor guide inför köpet

En bra sovsäck håller du dig varm, men den ska dessutom ge dig möjlighet att inte bli för varm. Överflödig isolering gör att den också stor och tung. Lär dig köpa rätt för att få en bra sovsäck som håller på många turer.

Senast uppdaterad 26 juni 2021
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Innehåll

 

Sovsäcken är viktig för att du ska sova när du ska ägna dig åt friluftsliv. Köper du fel kan det bli tungt i ryggsäcken, dyrt eller kallt på natten.

Även om sovsäcken har en enkel konstruktion är det många saker som skiljer dem åt, inte minst isolering.

Efter många nätter i sovsäckar, i allt från varma sommarnätter till bitande vinterköld, delar jag med mig om mina råd inför ditt inköp av sovsäck, men också vilka tillbehör du behöver.

Lyckas du inte sova bra med dessa tips har jag skrivit fler artiklar du kan få nytta av inför nästa tur, bland annat Liggunderlag, Hålla värmen i sovsäcken och Kläder i sovsäcken.

De viktigaste sakerna du ska titta på när du köper en sovsäck är:

  • Komforttemperatur
  • Vikt
  • Typ av fyllning
  • Pris
  • Tålighet mot fukt
  • Storlek
  • Om den har en krage

Sovsäckens temperaturangivelserSovsäck

Komforttemperatur ska säga vid vilken temperatur en person klarar att sova komfortabelt, extremtemperatur säger vid vilken temperatur man överlever. Det kan kanske verka konstigt att uppge överlevnadstemperatur, de flesta vill veta i hur kalla temperaturer man kan sova bekvämt.

Man ska inte se sig blind på vilken temperatur man ska klara av, utan snarare använda temperaturangivelserna som referens för att kunna jämföra olika sovsäckar. Hur du klarar av att hålla värmen är också beroende av fysiologi (kroppsstorlek, fettmängd, hormoner och ålder), liggunderlag, vilka kläder du har på dig när du sover och om det blåser.


Exempel på sovsäckar med komforttemperatur under -3 grader

Exempel på sovsäckar med komforttemperatur under -20 grader


Länge hade varje tillverkare sin egen metod att mäta vilken temperatur en sovsäck klarar, men nu är det en standardiserad metod som alla använder och heter EN 13567. Detta underlättar avsevärt när man ska jämföra olika märken. Under testet lägger man en docka i en sovsäck som är i ett rum med en standardiserad temperatur. Dockans ”hudtemperatur” ställer man på 34 grader, vilket är normal temperatur för en människa. Därefter mäter man hur mycket energi som måste tillföras för att dockan ska hålla konstant temperatur.

Olika temperaturangivelser

Isoleringsförmågan anges i fyra olika temperaturer i EN 13537. Comfort limit, eller Komforttemperatur för kvinnor, anger lägsta temperaturen en kvinna kan sova komfortabelt i vanlig sovställning. Lower limit, eller Komforttemperatur för män, är lägsta temperatur en man kan sova i sovsäcken i fosterställning utan att vakna på grund av kylan. Extreme är den lägsta temperatur en kvinna kan ligga i sex timmar i sovsäcken i fosterställning utan att få hypotermi. Ibland anges också Upper limit som betyder hur varmt det kan vara utan att en man svettas alltför mycket när han har den öppen och armarna ute.

Alla temperaturer är för standardpersoner, om du är mer frusen än standardpersonen behöver du en varmare sovsäck. Du behöver därför testa dig fram och eventuellt sätta på dig mer kläder eller använda ett varmt lakan om den inte är tillräckligt varm. Läs mer om det i Kläder på natten i sovsäcken. Liggunderlaget har också stor betydelse för hur bra du klarar av att hålla värmen.

Läger med liggunderlag och sovsäck

Ett tips till dig som ägnar dig åt friluftsliv både vinter och sommar och har två sovsäckar, en för vinter och en för tre säsongers bruk, är att  inte köpa en alltför tunn som svalare sovsäck. På höstturer kommer den kanske inte räcka, med den följden att du måste ha med dig den tunga vintersovsäcken. Det kan alltså vara ett tungt sätt att spara vikt på sommaren.

Hur varm sovsäck behöver man?

En av de första frågorna många som köper en sovsäck ställer sig är vilken temperaturgräns man ska välja. Det beror på.

Hur mycket kläder kan du tänka dig att ha i sovsäcken? Är du en varm person? Hur välisolerat liggunderlag har du? Var och när ska du använda sovsäcken? Allt detta behöver du svara på innan du väljer sovsäck.

Om vi säger att du kan tänka dig att sova i sockor (dunsockor på vintern), långkalsonger och underställströja (två lager på vintern), fleecetröja om det skulle bli ovanligt kall någon enstaka natt och mössa. Du är en normalvarm person. Du har inte sett alltför mycket på r-värden när du valde liggunderlag, men valt ett ”vanligt” liggunderlag för säsongen. Då skulle jag tänka så här:

Vandring på låglandsled på sommaren: + 5 grader.

Fjällvandring på sommaren: 0 grader eller någon grad lägre.

Vandring vår och höst: Beror på om du tänkt vandra tills skidföret kommer eller bara första helgen efter semestern. Ska du vandra i november bör sovsäcken klara -10 grader i fjällen, några grader högre i låglandet. Vandrar du så snart skidföret försvinner i norra Sverige skulle jag välja en som klarar runt -5, några grader lägre för vandring i låglandet eftersom säsongen startar tidigare där.

Skidturer på fjället: December till mars skulle jag välja en sovsäck med komforttemperatur på -20 grader. April och maj anser jag att det räcker med -10.

Alla temperaturer jag angett är komforttemperatur.

Sovsäckens isolering

För dig som användare märker du inga större skillnad mellan olika syntetfyllningar, bortsett från vikt, pris och volym. Däremot har dunet andra egenskaper än syntetfyllning som du bör tänka på när du köper sovsäcken.

Ännu har ingen lyckats göra en syntetfyllning till ett bra pris som värmer lika bra eller kan komprimeras lika mycket som dun. Kanske inte så konstigt eftersom evolutionen har haft betydligt längre tid på sig att få fram en bra och lätt isolation än vad fabrikerna har. Dun har utvecklats med samma mål som syntetfyllningar: isolera så bra som möjligt till en så låg vikt som möjligt. Om vikt är av hög betydelse när du köper sovsäck är antagligen dun den bästa isoleringen för dig. Sovsäck bland snö

Problemen med dun är att det är dyrare och isolerar sämre om det blir vått. Det är framför allt en nackdel på vintern då det ofta blir kondens i sovsäcken under natten. Det är kanske inget problem första natten, men efter någon vecka i tält kan du ha ett stort problem.

En del dunsovsäckar har hydrofobiskt dun som står mot en del fukt. Köper du en sovsäck, eller något annat med hydrofobiskt dun, bör du se upp så du inte köper en som är behandlad med fluorkarboner som är giftigt. När en dunsovsäck torkat måste man se till att den återfår sin volym genom att man skakar den, men bäst effekt får man genom att torka den i torktumlaren med tennisbollar.

Om du viker och rullar sovsäcken när det ska ned i kompressionsfodralet kommer isoleringen slitas på samma ställe, det är därför bäst att bara trycka ned den.

Dunets kvalitet mäts i fillpower i enheten cuin. Mätningen av fillpower genomförs genom att man lägger dun i en cylinder och pressar ihop den. När man lättar på trycket mäter man hur högt upp i cylindern dunet når. Mer dunvolym betyder att man har mer luft i dunet som ökar isoleringen.

Dunsovsäckar av hög kvalitet kan ha över 800 cuin i fillpower. Det betyder att man kan använda mindre dun i förhållande till om dunet bara har 600 cuin, sovsäcken blir därför lättare. Dun med hög fillpower är dyrt. Därför är ofta tunga sovsäckar billigare än sovsäckar med hög hög fillpower.


Sommarsovsäckar till lättviktspackaren


Hur förvarar man en sovsäck?

För att en sovsäck ska värma ska den ha plats för mycket luft i fyllningen. Om sovsäcken förvaras komprimerad över lång tid riskerar du att isoleringen inte klarar av att återfå sin form och därför isolerar sämre. Du bör därför inte förvara sovsäcken i kompressionsfodralet över längre tid.

En sovsäck bör förvaras luftigt när du inte använder den. Ofta hänger man sovsäcken över en galge eller förvarar den i en stor förvaringspåse mellan turerna. Då kan fyllningen ha sin naturliga form.

När du är på tur kan du sällan låta sovsäcken ta så stor plats i ryggsäcken, men att förvara en sovsäck i en liten förvaringspåse under kort tid är inget större problem. Däremot bör du inte rulla eller vika ihop en sovsäck med syntetfyllning. Då riskerar den att vikas i hop på samma sätt varje gång, vilket kan förstöra fyllningen i vecket.

När du kommer fram till lägerplatsen kan det vara bra att skaka sovsäcken. Det gör att den blir fluffigare och värmer bättre efter att den förvarats ihoptryckt under dagen.

Pris på sovsäckar

Priset bör inte avskräcka när du ska köpa en sovsäck om du vet du kommer ägna mycket tid åt friluftsliv. Det tar lång tid innan den slits ut. Lägger du ned lite extra på en bra sovsäck ha du nytta av det i lång tid.

För en sovsäck för tre säsonger får man räkna med ett pris på drygt 1000 kronor om man vill ha syntetfyllning. Dubbla eller tredubbla priset om du istället vill ha dun. För en sovsäck som ska vara anpassad för vintern får man räkna med minst 2000 kronor, upp mot 10 000 om du ska ha dun av högsta kvalitet.

Dunsovsäckar tappar dun med tiden. Det tar lång tid innan detta ger märkbar skillnad i isolering, även om du tycker att det försvinner mycket när du hittar dun i sovsäcken, på kläderna och många andra ställen i packningen. Om den tappar för mycket dun kan det vara ett fel som bör reklameras, men vänta några turer med det. Efter kort tid minskar förlusten av dun.

Om du använder sovsäcken flitigt kommer du få en lättare och svalare sovsäck för turer när det är varmt. Syntet däremot tappar inte vikt, fyllningen blir bara sliten och värmer sämre.


Exempel på billiga sovsäckar som klarar några minusgrader


Krage i sovsäcken

Sovsäckar bör ha en krage, vilket är ytterligare en snörning som man kan dra åt runt halsen. Genom att dra åt den kan man ligga med den vanliga öppningen helt öppen om man bara har på sig tillräckligt på huvudet. Kalla nätter på vintern är det ofta bekvämare att ligga med kragen åtdragen, med balaclava istället för att dra åt öppningen på sovsäcken så det bara är ett litet hål som luft ska passera genom.

Det är framför allt sovsäckar anpassade till vintern som har krage. Jag anser att behovet av krage inte har att göra med årstid eller om det är kallt ute. Det är om det är kallt i förhållande till komforttemperaturen som räknas. Svala nätter på sommaren kan det därför vara behagligt med en krage om du köpt en sovsäck som är anpassad för varma sommarnätter.


Exempel på tresäsongssovsäckar med krage


Dragkedja

Sammankopplade sovsäckar

Det är möjligt att koppla ihop två sovsäckar om de har lika blixtlås på motsatt sida.

Dragkedjan är en köldbro som släpper ut en del av värmen. Kortare dragkedja ger mindre värmeförlust och därmed lättare sovsäck. Trots detta använder jag oftast sovsäckar med långa dragkedjor. Jag anser att fördelen att kunna öppna när det är varmt är viktigare än den lilla viktbesparingen. Vintersovsäckar har ofta en klaff på insidan som minskar värmeförlusten.

En del sovsäckstillverkare har dragkedjor som går i ett S-format mönster över sovsäcken. Det gör att du kan öppna mer, men dragkedjan blir längre, därmed mer värmeförlust och högre vikt.

På många sovsäckar kan man välja om man ska ha dragkedja på höger eller vänster sida. Detta är för att man ska kunna koppla ihop två sovsäckar. Även om sovsäckarna inte är tillverkade av samma företag är ofta dragkedjan det (oftast YKK), vilket innebär att man kan koppla ihop sovsäckar från olika tillverkare.

Sovsäckens storlek

Hur lång sovsäck behöver man?

De populärare sovsäckarna kommer i flera olika storlekar. Korta personer kan spara en del vikt och långa kan få bättre komfort genom att köpa rätt längd. Det är inte enbart längden som sovsäcken ska anpassas, även bredden är inte optimal för en del. Därför säljer en del tillverkare en extra isoleringsbit som man sätter i dragkedjan för att öka omkretsen, se under.

Personligen anser jag att sovsäckar bör vara någon decimeter längre än vad tillverkarna anger. Det är ingen större skillnad i vikt och om sovsäcken ligger i kläm under dig kan den bli kortare. Du riskerar att frysa på tårna om du pressar i hop isoleringen med dina fötter.

Om du är osäker på hur lång sovsäck du behöver kan du knyta ett snöre runt fotänden så sovsäcken blir kortare. Du kommer då få en bild av hur mycket kortare sovsäck du kan ha.


Exempel på sovsäckar som finns i olika längder

Sommar

Vår, sommar och höst

Vinter


Fuktavstötande förmåga

Det är en stor fördel om sovsäcken står mot fukt. Om det bara är någon plusgrad i tältet och fuktigt kan det bli en del kondens som droppar ned på sovsäcken (läs mer om detta i mina artiklar om att köpa tält och undvika kondens i tältet). Den kan också bli fuktig när du sover ute under bar himmel en natt med mycket dagg. En del sovsäckar har därför ett yttertyg med en ytbehandling som gör att vattendropparna har svårt att tränga genom, samtidigt som fukt från kroppen lätt transporteras ut.

Du bör köpa en sovsäck med komforttemperatur som är några grader lägre om din sovsäck ofta blir fuktig, oavsett om det är fukt från din kropp eller vattendroppar. Speciellt om du har dunfyllning. Då kommer du kunna hålla dig varm på natten, även under längre turer.

Tillbehör till sovsäcken

Sovsäckar är sällan regn- eller vindtäta. Ska man sova där det är risk för att man får lite regn kan man köpa ett regntätt överdrag. Det kan också vara bra om man sover under bar himmel när det blåser. Jag sov en gång på en fjälltopp en påsknatt. Det var vindstilla när jag lade mig, men tidigt på morgonen började det blåsa. Den vackra soluppgången njöt jag inte så mycket av när vinden gick rakt genom sovsäcken. Överdrag skyddar också mot smuts, och ju mindre man tvättar en sovsäck desto längre håller den dig varm.Sovsäck på barmark

För att hålla sovsäcken ren invändigt finns sovsäckslakan man kan sova i. Lättast är sidenlakan, men man kan uppleva att man virar in sig i dem. Fleecelakan är ett annat alternativ, de är tunga, men varma. De kan användas när man ska sova i kallare temperaturer än vad man annars klarar av i sovsäcken, men kom ihåg att fyllningen i sovsäcken värmer bättre än fleece i förhållande till vikten. Jag rekommenderar sovsäckslakan av mikrofiber. Det är lätt och tillräckligt tjock för att man inte ska vira in sig i lakanet. Dessutom torkar det snabbt.

Ett annat tillbehör som en del tillverkare säljer är myggnät, vilket kan rädda en natts sömn om man sover utan tält. Är sovsäcken för trång kan man eventuelt köpa en kil med blixtlås på bägge sidor som man sätter fast i blixtlåset på sovsäcken så den blir rymligare. När du köper en kil måste du tänka på att de passar. Se om draget på dragkedjan sitter på rätt sida, att den är lagom lång och av rätt typ.

Den klassiska kudden på tur är att lägga kläder i sovsäcksfodralet. Om inte det duger kan du köpa friluftskuddar i friluftsaffärer. En del är uppblåsbara, till exempel lättviktaren Sea to Summit Aeros Ultralight. Andra har en lätt fyllning. En del, bland annat Exped Pillow Pump,  kan användas som pump till uppblåsbara liggunderlag för att man inte ska blåsa in fuktig luft.


Exempel på sovsäcksöverdrag av tyg som andas


Sovsäckar jag använder

Jag använder Mammut Sphere 3-season som är en lätt dunsovsäck av hög kvalitet för tre säsonger. På vintern använder jag en gammal Ajungilak Tyin Winter.

Andra artiklar med tips som gör att du sover bättre på tur

Test av Mammut Sphere Down 3-Season

Liggunderlag

Kläder på natten i sovsäcken

Hålla värmen i sovsäcken

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.