Sovsäck


Framför allt fyra saker har påverkar vilken sovsäck man köper: Fyllning, vikt, temperatur som säcken klarar att hålla dig varm och pris. Ägnar du dig åt friluftsliv både sommar och vinter kommer du troligtvis behöva minst två sovsäckar för att det inte ska bli för varmt eller kallt eller väga alltför mycket.

Senast uppdaterad 28 augusti 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth och Outdoorexperten.

Viktigaste tipsen när du ska köpa sovsäck

  • Köp en, eller flera, sovsäckar för de årstider då du ska vara ute, men som inte är onödigt tunga.
  • Dun är lätt, men dyrt och isolerar dåligt när det blir fuktigt. Det blir framför allt ett problem på vintern.
  • En krage i sovsäcken minskar mängden kall luft som kommer in.
  • Köp en sovsäck som är i rätt storlek för dig.

Sovsäckens temperaturangivelserSovsäck

Komforttemperatur ska säga vid vilken temperatur en person klarar att sova komfortabelt, extremtemperatur säger vid vilken temperatur man överlever. Det kan kanske verka konstigt att uppge överlevnadstemperatur, de flesta vill veta i hur kalla temperaturer man kan sova bekvämt. Egentligen ska man inte se sig blind på vilken temperatur man ska klara av, utan snarare använda temperaturangivelserna som referens för att kunna jämföra olika sovsäckar. Hur du klarar av att hålla värmen är också beroende av fysiologi (kroppsstorlek, fettmängd, hormoner och ålder), liggunderlag, vilka kläder du har på dig när du sover och om det blåser.

Länge hade varje tillverkare sin egen metod att mäta vilken temperatur en sovsäck klarar, men nu är det en standardiserad metod som alla använder och heter EN 13567. Detta underlättar avsevärt när man ska jämföra olika märken. Under testet lägger man en docka i en sovsäck som är i ett rum med en standardiserad temperatur. Dockans ”hudtemperatur” ställer man på 34 grader, vilket är normal temperatur för en människa. Därefter mäter man hur mycket energi som måste tillföras för att dockan ska hålla konstant temperatur.

Olika temperaturangivelser

Isoleringsförmågan anges i fyra olika temperaturer i EN 13537. Comfort limit anger lägsta temperaturen en kvinna kan sova komfortabelt i vanlig sovställning. Lower limit är lägsta temperatur en man kan sova i sovsäcken i fosterställning utan att vakna på grund av kylan. Extreme är den lägsta temperatur en kvinna kan ligga i sex timmar i sovsäcken i fosterställning utan att få hypotermi. Ibland anges också Upper limit som betyder hur varmt det kan vara utan att en man svettas alltför mycket när han har den öppen och armarna ute.

Alla temperaturer är för standardpersoner, om du är mer frusen än standardpersonen behöver du en varmare sovsäck. Du behöver därför testa dig fram och eventuellt sätta på dig mer kläder eller använda ett varmt lakan om den inte är tillräckligt varm. Läs mer om det i Kläder på natten i sovsäcken. Liggunderlaget har också stor betydelse för hur bra du klarar av att hålla värmen.

Läger

Ett tips till dig som ägnar dig åt friluftsliv hela året och har två sovsäckar, en för vinter och en för tre säsongers bruk, är att  inte välja en alltför tunn som svalare sovsäck. På höstturer kommer den kanske inte räcka, med den följden att du måste ha med dig den tunga vintersovsäcken. Det kan alltså vara ett tungt sätt att spara vikt på sommarturer.

Vilken temperatur ska man välja

Hittills har jag bara delat med mig om mina tankar om hur man ska tänka när man köper sovsäck. Om du inte har erfarenhet från olika sovsäckar sedan tidigare kan det vara intressant att veta att jag har hållit värmen utan problem i -10 i en sovsäck som har komforttemperatur -8. Jag har även hållit mig varm en natt då termometern visade -28 (det var det lägsta den kunde visa, det kan ha varit kallare) i en sovsäck med komforttemperatur -20. Jag bör lägga till att jag är en varm person och dessutom sedan innan hade en del erfarenhet av att frysa i sovsäcken. Därmed hade jag redan lärt mig hur jag skulle klä mig.

Mitt råd är att köpa en sovsäck med komforttemperatur på några få minusgrader för fjällvandring på sommaren. Ska du ut på höst och tidig vår bör den klara några grader lägre. För vinterturer bör du ha en sovsäck som klarar minst -20 grader.


Exempel på sovsäckar med komforttemperatur under -3 grader

Exempel på sovsäckar med komforttemperatur under -20 grader


Sovsäckens isolering

För dig som användare märker du inga större skillnad mellan olika syntetfyllningar, bortsett från vikt och volym. Däremot har dunet andra egenskaper än syntetfyllning som du bör tänka på när du köper sovsäcken.

Ännu har ingen lyckats göra en syntetfyllning till ett bra pris som värmer lika bra eller kan komprimeras lika mycket som dun. Kanske inte så konstigt eftersom evolutionen har haft betydligt längre tid på sig att få fram en bra och lätt isolation än vad fabrikerna har. Dun har utvecklats med samma mål som syntetfyllningar: isolera så bra som möjligt till en så låg vikt som möjligt.Sovsäck bland snö

Problemen med dun är att det är dyrare och isolerar sämre om det blir vått. Det är framför allt en nackdel på vintern då det ofta blir kondens i sovsäcken under natten. Det är kanske inget problem första natten, men efter någon vecka i tält kan du ha ett stort problem.

En del dunsovsäckar har hydrofobiskt dun som står mot en del fukt. Köper du en sovsäck, eller något annat med hydrofobiskt dun, bör du se upp så du inte köper en som är behandlad med fluorkarboner som är giftigt. När en dunsovsäck torkat måste man se till att den återfår sin volym genom att man skakar den, men bäst effekt får man genom att torka den i torktumlaren med tennisbollar.

Om du viker och rullar sovsäcken när det ska ned i kompressionsfodralet kommer isoleringen slitas på samma ställe, det är därför bäst att bara trycka ned den. För att ta bevara isoleringsförmågan bör sovsäcken vara uppackad så mycket som möjligt för att inte isoleringen ska förstöras, fillpower sjunker nämligen om sovsäcken är komprimerad i långa tider. För att inte tappa bort kompressionsfodralet förvaras det i sovsäcken.

Pris på sovsäckar

Priset på sovsäcken bör inte avskräcka om man vet att man kommer ägna mycket tid åt friluftsliv. Det tar lång tid innan den slits ut. Lägger du ned lite extra på en bra sovsäck ha du nytta av det i lång tid.


Exempel på billiga sovsäckar som klarar några minusgrader


För en sovsäck för tre säsonger får man räkna med ett pris på drygt 1000 kronor om man vill ha syntetfyllning. Dubbla eller tredubbla priset om du istället vill ha dun. För en sovsäck som ska vara anpassad för vintern får man räkna med minst 2000 kronor, upp mot 10 000 om du ska ha dun av högsta kvalitet.

Dunsovsäckar tappar dun med tiden. Det tar lång tid innan detta ger märkbar skillnad i isolering, även om du tycker att det försvinner mycket när du hittar dun i sovsäcken, på kläderna och många andra ställen i packningen. Om den tappar för mycket dun kan det vara ett fel som bör reklameras, men vänta några turer med det. Efter några turer brukar det avta.

Om du använder sovsäcken flitigt kommer du få en lättare och svalare sovsäck för turer när det är varmt. Syntet däremot tappar inte vikt, fyllningen blir bara sliten och värmer sämre.

Krage i sovsäcken

Sovsäckar bör ha en krage, vilket är ytterligare en snörning som man kan dra åt runt halsen. Genom att dra åt den kan man ligga med den vanliga öppningen helt öppen om man bara har på sig tillräckligt på huvudet. Kalla nätter på vintern är det ofta bekvämare att ligga med kragen åtdragen, med balaclava istället för att dra åt öppningen på sovsäcken så det bara är ett litet hål som luft ska passera genom.


Exempel på tresäsongssovsäckar med krage


Dragkedja

Sammankopplade sovsäckar

Det är möjligt att koppla ihop två sovsäckar om de har lika blixtlås på motsatt sida.

Dragkedjan är en köldbro som släpper ut en del av värmen. Kortare dragkedja ger mindre värmeförlust och därmed lättare sovsäck. Trots detta använder jag oftast sovsäckar med långa dragkedjor. Jag anser att fördelen att kunna öppna när det är varmt är viktigare än den lilla viktbesparingen. Vintersovsäckar har ofta en klaff på insidan som minskar värmeförlusten.

En del sovsäckstillverkare, till exempel Jack Wofskin, har dragkedjor som går i ett S-format mönster över sovsäcken. Det gör att du kan öppna mer, men dragkedjan blir längre, därmed mer värmeförlust och högre vikt.

På många sovsäckar kan man välja om man ska ha dragkedja på höger eller vänster sida. Detta är för att man ska kunna koppla ihop två sovsäckar. Även om sovsäckarna inte är tillverkade av samma företag är ofta dragkedjan det (oftast YKK), vilket innebär att man kan koppla ihop sovsäckar från olika tillverkare.

Sovsäckens storlek

De populärare sovsäckarna kommer i flera olika storlekar. Korta personer kan spara en del vikt och långa kan få bättre komfort på att välja rätt längd. Det är inte enbart längden som sovsäcken ska anpassas, även bredden är inte optimal för en del. Därför säljer en del tillverkare en extra isoleringsbit som man sätter i dragkedjan för att öka omkretsen, se under.


Exempel på sovsäckar som kan köpas i olika storlekar


Fuktavstötande förmåga

Det är en stor fördel om sovsäcken står mot fukt. Om det bara är någon plusgrad i tältet och fuktigt kan det bli en del kondens som droppar ned på sovsäcken (läs mer om detta i mina artiklar om att köpa tält och undvika kondens i tältet). Den kan också bli fuktig när du sover ute under bar himmel en natt med mycket dagg. En del sovsäckar har därför ett yttertyg med en ytbehandling som gör att vattendropparna har svårt att tränga genom, samtidigt som fukt från kroppen lätt transporteras ut.

Tillbehör till sovsäcken

Sovsäckar är sällan regn- eller vindtäta. Ska man sova där det är risk för att man får lite regn kan man köpa ett regntätt överdrag. Det kan också vara bra om man sover under bar himmel när det blåser. Jag sov en gång på en fjälltopp en påsknatt. Det var vindstilla när jag lade mig, men tidigt på morgonen började det blåsa. Den vackra soluppgången njöt jag inte så mycket av när vinden gick rakt genom sovsäcken. Överdrag skyddar också mot smuts, och ju mindre man tvättar en sovsäck desto längre håller den dig varm.Sovsäck på barmark

För att hålla den ren invändigt finns sovsäckslakan man kan sova i. Lättast är sidenlakan, men man kan uppleva att man virar in sig i dem. Fleecelakan är ett annat alternativ, de är tunga, men varma. De kan användas när man ska sova i kallare temperaturer än vad man annars klarar av i sovsäcken, men kom ihåg att fyllningen i sovsäcken värmer bättre än fleece i förhållande till vikten. Jag rekommenderar sovsäckslakan av mikrofiber. Det är lätt och tillräckligt tjock för att man inte ska vira in sig i lakanet. Dessutom torkar det snabbt.

Ett annat tillbehör som en del tillverkare säljer är myggnät, vilket kan rädda en natts sömn om man sover utan tält. Är sovsäcken för trång kan man eventuelt köpa en kil med blixtlås på bägge sidor som man sätter fast i blixtlåset på sovsäcken så den blir rymligare. När du köper en kil måste du tänka på att de passar. Se om draget på dragkedjan sitter på rätt sida, att den är lagom lång och av rätt typ.

Den klassiska kudden på tur är att lägga kläder i sovsäcksfodralet. Om inte det duger hittar du många olika friluftskuddar i friluftsaffärer. En del är uppblåsbara, till exempel lättviktaren Sea to Summit Aeros Ultralight. Andra har en lätt fyllning, till exempel Haglöfs Apus Pillow. Andra, bland annat Exped Pillow Pump,  kan användas som pump till uppblåsbara liggunderlag för att man inte ska blåsa in fuktig luft.

Sovsäckar jag använder

Jag använder Mammut Sphere 3-season som är en lätt dunsovsäck av hög kvalitet för tre säsonger. På vintern använder jag en gammal Ajungilak Tyin Winter.

Andra artiklar med tips som gör att du sover bättre på tur

Test av Mammut Sphere Down 3-Season

Liggunderlag

Kläder på natten i sovsäcken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *