Test av Hähnel Giga T Pro II

Hähnel Gita T Pro II är en relativt billig fjärrkontroll som ger stora möjligheter till att styra kamerans bildtagning. Den är betydligt billigare än fjärrkontroller från de stora kameratillverkarna, men kvaliteten är därefter.

[affiliatelankar]

Testad 2011-2016

Betyg 3 av 5

Hähnel uppger att fjärrkontrollen har en räckvidd på 100 meter, det borde räcka för de flesta. Jag har inte testat räckvidden, men har i alla fall aldrig haft problem med att jag varit för långt bort. Det är en kort fördröjning från att man trycker på knappen till att bilden tas, det är därför inget för actionfotografering där saker sker snabbt och oväntat, men för de flesta andra situationer är det inget problem.

Fjärrkontroll Hähnel Giga T ProGiga T Pro II har många möjligheter att styra när bilder ska tas. Du kan ta en bild när du trycker en gång på knappen. Du kan också ta seriebildstagning genom att hålla in knappen, men också bulbexponering. I tillägg kan du ställa in olika program där du kan ställa in: Tid till att första bilden ska tas, tid mellan varje bild och hur många bilder som ska tas innan programmet stoppas. Programmen kan vara användbara om du tar timelapse eller vill ta bild när du gör något utan att behöva tänka på när bilderna tas.

Giga T Pro II är liten, 8 cm lång, och saknar antenn, det är ett stort pluss. Fjärrkontroller används ofta när man tar bilder av sig själv och det ser inte så bra ut om det syns på bilderna att man håller något stort i handen. Samtidigt är den tillräckligt stor för att det inte ska kännas som att den alltför lätt tappas bort.

Giga T Pro II använder CR2032 i fjärrkontrollen och X i mottagaren. Dessvärre är det inte en batterilucka på fjärrkontrollen, man måste därför skruva upp tre små skruvar för att byta batteri. Det alltför omständigt att byta batteri och man vill helst inte göra det ute om man inte lägger fjärrkontrollen på något som fångar upp skruvarna om man tappar dem. Mottagaren, som i alla fall jag inte byter batteri på lika ofta, har däremot en batterilucka. Att det är så krångligt att byta batteri drar ned helhetsintrycket en del. I tillägg dras intrycket ned av att det känns som genomgående dålig kvalitet. Det känns som att den lätt går sönder, som min gjorde efter tre år. Giga T Pro II räddar en trea i betyg av att den har bra timerfunktion till ett pris på runt 750 kronor.