Paddeljacka

Paddeljackan ska hålla dig torr, även om regnet vräker ned och vågor sköljer över dig. Men blir den för tät blir den varm och svettig när vädret är bra.

Publicerad 25 april 2021

En paddeljacka har andra krav än vanliga regnjackor som används vid vandring. Vågor kan skölja över en kajakpaddlare. Paddeljackan ställs därför inför hårda prövningar för att hålla paddlaren torr. Samtidigt kan man även i bra väder bli tvungen att ha på sig jackan eftersom det stänker vatten från paddeln. Det kan betyda svalka, men också kyla och fukt. För tät jacka blir obekväm. Det kan därför vara värt att ta med en lätt och luftig regnjacka för dagar med bra väder. En extra jacka som står mot vatten behöver du vilket fall som helst om du välter.Paddeljacka

En paddeljacka tätar runt handlederna. De kan vara gjorda av neopren, då ser de ut som på handlederna på en våtdräkt. De kan också vara gjorda i latex, då ser de ut som handlederna på en torrdräkt. Sistnämnda är helt täta, men blir svettigare. Det är därför inte säkert att du kommer vara torrare med latex.

Våt neopren och latex isolerar dåligt. Därför har en del jackor ärmar som går över tätningen runt handlederna. På det sättet kan handlederna vara mer skyddade och hållas varma.

Om du pressar händerna genom paddeljackan genom att hålla mot med handen längre ned på ärmen riskerar jackan att gå sönder. Neopren har ofta ett tunt lager innerst som är vattentätt. Om du ser sprickor i det vattentäta lagret kan orsaken vara att det har sträckts för mycket. Lirka in händerna och använd den andra handen för att vidga öppningen.

Halsen på en del paddeljackor består av latex. Det gör att du inte får in vatten om du välter, men du kan inte vädra. Dessa är mer anpassade för aktiviteter där man räknar med att välta, till exempel forspaddling och öva på eskimåsvängar.

Paddeljackor som är anpassade till långfärdspaddling har oftast möjlighet att vädra runt halsen, men du kan inte öppna upp lika mycket som med en regnjacka. Ofta kan du bara se till så du har möjlighet att tyget inte sitter åt runt halsen, inte dra ned en dragkedja. Dragkedjan på paddeljackor öppnar sällan upp så det blir öppet mot kroppen, de ger bara mer plats.

Tuiliq

De flesta paddeljackor är korta på grund av att kapellet breder ut sig vid midjan. Alternativt kan du välja en tuiliq, jacka och kapell i ett. Det gör att du inte får in vatten vid midjan om du välter.

Tuiliqen hålls ut från kroppen och blir luftigare. Ofta har de en luva som tätar runt ansiktet istället för runt halsen. Du slipper därför bli blöt i håret om du välter. Handlederna är oftast helt täta. Tuiliqen används framför allt av dem som övar på eskimåsväng eller har kajaker som är inspirerade från Grönland.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.