Skillnaden på låglandsleder och fjälleder

En tur på en låglandsled skiljer sig en hel del mot turer i fjällterräng. Det ställer bland annat olika krav på utrustning. Hur skiljer sig förberedelser, kunnskap och utrustning mellan turer i låglandet och fjället?

Publicerad 22 mars 2021

Har du tänkt ge dig ut på vandring och inte kan bestämma dig för om du ska fjällvandra eller ta en tur på en låglandsled? Här listar jag de största skillnaderna mellan skogsturer och fjällturer.

Vind

I skogen är man väl skyddad mot vinden, även om kraftiga stormar kan välta träd och riva loss tak från vindskydd. Du har mindre behov för ett ordentligt tält som står mot kuling och storm. Det gör att du klarar dig med ett lättare och billigare tält.

Hård vind i kombination med regn gör dig blötare. När regndropparna landar med stor kraft på dina regnkläder tränger de lättare genom tyget. När du vandrar i skogen klarar du dig därför med enklare regnbyxor och regnjacka.

Skydd mot regn

Marviksleden

När man äter lunch orkar man sällan sätta upp tältet för att få skydd mot regnet. På fjället blir man därför ofta sittande i vind och regn. På en låglandsled är dåligt väder på lunchen ett mindre problem. Man väljer ut ett tätt träd och sätter sig under det.

Temperatur

Det blir kallare ju högre upp du är. Därför är låglandsleder ofta varmare än fjälleder. Du klarar dig därför med tunnare kläder och sovsäck.

Högre temperatur, skydd mot regn och mindre vind gör tillsammans att du inte behöver like mycket erfarenhet för att hålla dig torr och varm när du vandrar i skogen.

Ved

Lägereld är en viktig del av friluftslivet. Du kan hitta ved högt över trädgränsen till en liten eld för att värma middagen. En eld att sitta framför på kvällen och torka kläder kräver att du har nära till skogen där vedtillgången är större.

Framkomlighet

Standarden på både låglandsleder och fjälleder varierar, men generellt är det lättare att gå i skogen. Älvar och bäckar har broar. Leriga partier har spänger. Inte minst är stigningen oftast mindre. Detta gör att du kan planera längre dagsetapper utan att bli mer sliten när du vandrar på låglandsleder.

Läger

Avstånd till hjälp

På de flesta låglandsleder har man täckning större delen av tiden. Man är dessutom sällan långt från vägar och hus. Behöver du hjälp är den sällan långt bort. Det gäller oavsett om du är i en nödsituation, du vrickat foten eller inser att regnkläderna inte är tillräckligt täta.

Mygg och knott

Norrland är känt för stora mängder mygg, fjällen är inget undantag. En fjällvandring kan vara bättre ur myggsynpunkt på grund av att vinden håller dem på marken. Vandrar man i skogen där det är många myrar kan man vara nästan säker på att det blir mygg, på en fjällvandring kan man hoppas på vind.

På en del fjällvandringar går man både i skogen och på fjället. Är det mycket mygg eller knott kan man då välja att inte slå upp läger i skogen.

Vatten

På fjället har man oftast god tillgång till vatten. Man hittar många bäckar och allt kan drickas. Det är värre på många  låglandsleder, men en del av vattnet du hittar i naturen över hela landet kan drickas utan rening. Läs mer om hur jag gjorde med vatten på Sörmlandsleden.

Restid

Om du hör till majoriteten av Sveriges befolkning och bor långt söderut eller vid kusten har du långt till fjällen. Låglandsleder är för de flesta en kort resa bort med kollektivtrafik. Det gör att du sparar tid och det blir billigare att ge sig ut på tur på låglandsleder. Fjällvandring blir bara någon vecka per år, låglandsleder kan man vandra på varje helg.

Lägerplatser

Hamn

Lunchpaus under min långvandring på Sörmlandsleden. Ibland var det inte bara nära till civilisationen, men man var i den.

På fjället är det lättare att hitta bra lägerplatser än vid låglandsleder. Ofta vill man slå upp läger en bit från hus, ha tillgång till vatten och gärna öppet runt lägret. Det hittar man på många platser på fjället, men det är ont om sådana platser i skogen.

Landskap

Vi trivs bäst i öppna landskap. Höga och branta berg ger spektakulär natur. Variation vill vi gärna också ha. Det är kanske därför så många väljer att resa långt på semestern för att vandra på fjället.

De flesta svenskar bor nära skogen. Det blir mindre speciellt att uppleva natur som påminner om den man reser till på helger. Den biologiskt intresserade kan ha mer att hämta av låglandsleder. Skogen har större variation och artmångfald än fjället.

Avstånd till civilisationen

En viktig orsak till att vi går på tur är att vi vill komma bort från civilisationen. Fjället är mer öde. På låglandsleder hör man ofta trafik på stilla dagar. Ofta ska man passera vägar som minskar vildmarkskänslan, även om det bara är en skogsbilväg. Låglandsleder kan gå genom bostadsområden och genom kulturlandskap.

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.