Hängmatta till friluftsliv

Hängmattan upplevs som mer bekväm för en del, men det är inte en självklarhet att hängmattan är bättre än tält för dig.

Uppdaterad 5 oktober 2022
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth och Hängmatta online

Fördelar och nackdelar med hängmatta jämfört med tält

Möjligheter till övernattning: Ett tält kräver plant underlag utan alltför mycket stenar och rötter som kan förstöra nattsömnen. Hängmattan kräver bara träd i lagom dimensioner som står tillräckligt tätt. Nära trädgränsen och i glesa ädellövskogar är det därför lättare att hitta tältplatser än platser för hängmattan, men i kuperad terräng är det motsatt.Hängmatta mellan palmer

Liggkomfort: En del upplever att de sover bättre i en hängmatta. Personligen har jag aldrig klarat av att vänja mig vid att sova i dem. Jag har en man ska ligga diagonalt i, då är kroppen rakare. Jag brukar vakna på natten och ligger parallellt med den som en banan eller på sidan i fosterställning.

Dåligt väder: En hängmatta blåser inte sönder, men har du hittat en plats där du kan sätta upp den borde du kunna hitta lä till tältet. Med hjälp av en tarp, som ibland är inkluderad i hängmattan (se bland annat Hennessy Expedition Zip), kan du ligga ute när det regnar. Problemet med hängmattan i dåligt väder är att det är sällan man slår upp lägret och lägger sig direkt. Ofta vill man laga mat i skydd mot regn och vind, något man kan göra i ett tält. Även packningen kan vara svår att nå eller hålla torr i dåligt väder.

Vikt: Jämför du ett lättviktstält för en person med en hängmatta med alla tillbehör kan hängmattan bli tyngre. Jämför du ett vanligt enmanstält är det oftast hängmattan som ät lättast. Hängmattan är lättare än tält om du tar bort skydd mot regn och insekter, men då borde du istället jämföra vikten med att rulla ut ett liggunderlag på marken.

Pris: Hängmattor är oftast billigare än tält och liggunderlag. Glöm inte att hängmattan även behöver en tarp och myggnät för att kunna jämföras med tält. De bästa hängmattorna med alla tillbehör kostar runt 5000 kronor. Ett tält och liggunderlag av bra kvalitet kostar mer.

Djur: Ibland får man besök av gnagare, insekter eller sniglar i lägret. Sover du i ett tält på marken kan de krypa in i din packning och eventuellt äta maten. Gnagare kan förstöra både tält och ryggsäck om de inte hittar en öppning. I en hängmatta är du bättre skyddad mot djur. Packningen får sällan plats i hängmattan, men du kan hänga upp den i ett träd.


Exempel på billiga hängmattor


Skydd mot kyla, regn och mygg

Det finns många modeller att välja på, de flesta ger inget skydd mot väder och insekter. Hängmatta online är en av de större webbutikerna som är specialiserade på hängmattor. De har flera modeller för friluftsliv och tillbehör till dessa.

Kyla

Sovsäckens isolering kan komprimeras, men då försvinner luften som ger god isoleringsförmåga. Du kan därför frysa i hängmattan om du förlitar dig på sovsäckens isolering. Placera ett liggunderlag i hängmattan för att hålla värmen.Det finns speciella liggunderlag för detta ändamål, bland annat Hennessy Radiant Duoble Bubble Pad.

Du kan även köpa isolering att ha utanpå hängmattan i samma material som en sovsäck. Detta kallas för quilt, bland annat denna från Ticket too moon. Det finns också hängmattor där isoleringen sitter fast, bland annat ENO Vulcan Underquilt. Det ger färre valmöjligheter, på sommaren klarar du dig kanske med sovsäcken och vill lämna isolering hemma.

Sovsäckar är sällan vindtäta. När det börjar blåsa byts den varma luften i sovsäcken snabbt. I ett tält är man skyddad mot vinden, men i hängmattan är man mer utsatt. Ett vindtätt sovsäcksöverdrag eller ett skydd utanpå hängmattan som skyddar mot vind och regn kan göra att du sover bättre.

Regn

Det kan komma regn under natten, även om väderleksrapporten förutspår bra väder. För att skydda dig mot det kan du sätta upp en tarp. Du kan använda en separat tarp, men en del hängmattor kommer med detta. De flesta tarpar till hängmattor är små, de måste därför placeras lågt för att skydda mot regnet om det blåser. Tarpen behöver fyra fästpunkter. Två har du i träden du använder till hängmattan. De två andra ska sitta lågt, du kan därför använda tältspikar. Utan tältspikarna blir du mer begränsad när du ska välja en lägerplats eftersom du behöver fyra träd på lagom avstånd.

Mygg

Få saker förstör nattsömnen som mygg. Risken för problem med mygg ökar när du sover i hängmatta i skogen än om du är på tur på fjället.

Med en vanlig enkel hängmatta är du dåligt skyddad mot mygg. I myggsäsongen bör du därför ta med myggnät. Även detta ingår till en del hängmattor, till exempel Urberg Mosquito Net Hammock.


Exempel på hängmattor med skydd mot regn


Upphängning av hängmattan

Första steget när du ska hänga upp en hängmatta är att hitta två träd med lagom avstånd och tjocklek. Om de står lång från varandra behöver du längre rep för att sätta upp hängmattan, men du behöver även sätta upp hängmattan högre upp för att du inte ska nudda marken.

Det finns många olika metoder för att hänga upp en hängmatta. Jag föredrar att använda pålstek för att fästa den. Den är hållbar, samtidigt som den är lätt att lossa, även om den varit under stor belastning.Hängmatta

Om hängmattan är för dåligt sträckt kommer du ligga böjd under natten. Sträck ordentligt, den kommer sjunka ned när du lägger dig i den.

Hängmattan ska vara tillräckligt låg för att du ska kunna komma i och ur utan problem. Samtidigt ska den vara tillräckligt hög för att inte gå i marken.

Till en del hängmattor, bland annat från Hennessey, ingår tree hugger band. De placeras mellan repen och träden för att skydda barken. Träden har bark för att skydda trädet mot slitage. Den är så hållbar att du inte bör skada trädet av några nätter vid samma träd. Om det är många som sover i hängmatta på samma plats kan det bli synligt slitage och skydden kan bevara känslan av orördhet för nästa vandrare.

Friluftsliv med en hängmatta

Jag har skrivit en artikel om vad man ska se efter när man väljer en tältplats under vandring och skidturer. Med en hängmatta i ostabilt väder är det bra att hitta ett tätt träd där man kan laga mat. Om det är kallt och blåsigt blir det viktigare att hitta en plats i lä för att inte frysa.

När du lägger dig bör du se till så du har kläder och skor lättillgängligt. Det kan till exempel vara högst upp i en ryggsäck som står nära, men kom i håg att skydda packningen mot regn. Du kan även lägga kläderna du inte behöver i kudden (om du använder kläder i en sovsäckpåse till kudde) i en egen förvaringspåse som då fäster vid änden av hängmattan. Har du kläderna löst riskerar de att hamna längst ned och vara i vägen under natten.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.