Hur lång sovsäck ska man ha?

Många sovsäckar kommer i olika längder. Det är praktiskt, men hur lång sovsäck ska man köpa?

 Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Jag får ibland frågor angående tipsen om friluftsliv och fotografering jag skrivit om på min hemsida. Ibland svarar jag direkt till personen, någon gång ibland svarar jag med ett helt inlägg.

Jag kan också se vad folk har skrivit i Google för att hitta till sidan. Ibland är de tvungna att leta igenom långa artiklar för att hitta svaret på sin fråga. För att göra det lättare för dem kommer en lång serie med artiklar med svar på deras frågor. Vi börjar med hur lång sovsäck man ska ha.

Sovsäckar kommer i olika längder. En av de vanligare är för personer som är 195 cm. Är man kort kan det vara lockande att välja en kortare. Det sparar både vikt och luft som ska värmas upp.Sovsäck

Jag är 176 cm lång och använder sovsäckar som är för personer som är 195 cm. Med min tresäsongssäck skulle jag kunna spara 50 gram på att välja en kortare storlek. Priset är samma.

I teorin behöver man inte så mycket längre än lite längre än den egna kroppen. I praktiken är det något annat. När man rör sig i sovsäcken och ligger i alla möjliga ställningar kan sovsäcken sträckas någonstans och det blir för mycket i en annan del. Har man lite extra är det en stor fördel.

Personligen föredrar jag sovsäckar som är lite längre än vad de behöver vara enligt specifikationerna, minst en decimeter längre.

Hur ska du ta reda på hur lång sovsäck du ska köpa? Testa en sovsäck som är för lång, men knyt ett snöre runt den i fotänden. Det är svårt att mäta exakt hur mycket kortare den blir och du måste tänka på att fotänden får mindre plats för fötterna. Du kan ändå få en bild av hur lång sovsäck du behöver.


Exempel på sovsäckar som finns i olika längder:

Sommar: Urberg 2-season Sleeping bag G5, Mammut Little Mammut MTI och Pajak Radical 1z M.

Vår, sommar och höst: Urberg 3-season Sleepingbag G5, The North Face Gold Kazoo och Pajak Core 400.

Vinter: Mammut Protect Fiberbag -18, Pajak Core 950 och Pajak Radical 16h.


Läs fler tips om sovsäckar i en längre artikel.

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.

 

Kategori: Läsarfråga.