Hur långt liggunderlag behöver man?

Liggunderlag kommer i olika längder. En del är bara någon meter långt, andra är över två meter. Hur långt liggunderlag ska man köpa?

Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

När du bestämmer dig för längd av liggunderlaget är det inte bara din längd du ska tänka på, men hur du använder liggunderlaget. De flesta är vana vid att en säng är lite längre än den som ska sova i den. Många väljer därför liggunderlag med full ligglängd, men liggunderlaget kan vara kortare.

Kudden kan ligga på tältgolvet. Den behöver vara tjockare, men det är möjligt. Dessutom kan en tom ryggsäck användas till underlag för benen, där är det vilket fall som helst inte så mycket vikt som behöver ligga mjukt. Exped Synmat

Gramjägaren kan därför spara något hekto på att välja ett liggunderlag går från höfterna till axlarna. Det är få som gör det. även om man har den möjligheten. Personligen anser jag inte att den sparade vikten är värt det. Jag använder Exped Synmat Hyperlite som har full längd och väger drygt tre hekto, ett kortare liggunderlag skulle inte spara någon nämnvärd skillnad.

Therm-A-Rest NeoAir UberLite är ett exempel på ett liggunderlag där man kan välja längd. Versionen som är 119 centimeter lång väger 170 gram. Väljer du versionen som är 183 cm lång måste du bära 250 gram. Är det värt att ligga med benen på en ojämn ryggsäck för att spara 80 gram?

Läs mer i min stora guide om liggunderlag.


Liggunderlag med ovanliga storlekar

Liggunderlag som är extra långa, minst 200 cm:

Breda liggunderlag, minst 70 cm breda:

Korta liggunderlag, mindre än 170 cm:


 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.

 

Kategori: Vanliga frågor.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *