Hur varm sovsäck behöver man?

En av de första frågorna många som köper en sovsäck ställer sig är vilken temperaturgräns man ska välja. Det beror på.

Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Hur mycket kläder kan du tänka dig att ha i sovsäcken? Är du en varm person? Hur välisolerat liggunderlag har du? Var och när ska du använda sovsäcken? Allt detta behöver du svara på innan du väljer sovsäck.

Om vi säger att du kan tänka dig att sova i sockor (dunsockor på vintern), långkalsonger och underställströja (två lager på vintern), fleecetröja om det skulle bli ovanligt kall någon enstaka natt och mössa. Du är en normalvarm person. Du har inte sett alltför mycket på r-värden när du valde liggunderlag, men valt ett ”vanligt” liggunderlag för säsongen. Då skulle jag tänka så här:

Vandring på låglandsled på sommaren: + 5 grader.

Läger

Fjällvandring på sommaren: 0 grader eller någon grad lägre.

Vandring vår och höst: Beror på om du tänkt vandra tills skidföret kommer eller bara första helgen efter semestern. Ska du vandra i november bör sovsäcken klara -10 grader i fjällen, några grader högre i låglandet. Vandrar du så snart skidföret försvinner i norra Sverige skulle jag välja en som klarar runt -5, några grader lägre för vandring i låglandet eftersom säsongen startar tidigare där.

Skidturer på fjället: December till mars skulle jag välja en sovsäck med komforttemperatur på -20 grader. April och maj anser jag att det räcker med -10.

Alla temperaturer jag angett är komforttemperatur.

Fler tips om vad du bör köpa för att hålla värmen på natten hittar du i mina artiklar Sovsäck och Liggunderlag. Ligger du frusen i en sovsäck och läser på min hemsida? Då hittar du tips du kan genomföra redan i natt i Hålla värmen i sovsäcken och Kläder på natten i sovsäcken.


Exempel på sovsäckar med komforttemperatur under 0 grader: Haglöfs Tarius -5, Marmot Sawtooth, Mammut Nordic Oti 3-season

Exempel på sovsäckar med komforttemperatur under -20 grader: Marmot Never Summer, Marmot Lithium, Exped Winterlite


 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.

 

Kategori: Vanliga frågor.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *