Test av Hilleberg Akto

Hilleberg Akto är ett enmanstält som konstruerades för sommaranvändning, men med en del modifikationer blir det ett bra vintertält. Läs om mina erfarenheter innan du köper Hilleberg Akto för att känna till dess styrkor och svagheter.

Senast uppdaterad 5 maj 2021
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth
Betyg 3/5

Sammanfattning om Hilleberg Akto

    • Tillräckligt stort för en person, om du inte är för lång.
    • Många saker kan lätt förbättras.
    • Akto har några svagheter i dåligt väder, men det är ett lätt tält i förhållande till enmanstält som klarar mer.
ProducentViktMått nedpackatHöjd innertältAnvändningsområdeVägledande pris
Hilleberg1,7 kg18*50 cm löst packat90 cmHela året, men har svagheter runt noll grader.5200 kronor

Hilleberg Akto

Jag köpte Hilleberg Akto hösten 2008 och har varit det tält jag använt året runt på alla soloturer med tält sedan dess, bland annat två vandringar på en månad och en vandring på över två månader. Hilleberg Akto är ett tunneltält med en stång. Det är ett av Hillebergs billigaste tält, runt 5 000 kronor. Tältet väger 1,7 kg och är för en person.

Andra tält jag skrivit recensioner om är Staika och Soulo. Vill du ha mer generella tips om att köpa tält hittar du det i min längre tältartikel.


Lätta solotält, under 1,5 kg


Beskrivning av Hilleberg Akto

Akto kräver fyra tältpinnar i varje kortsida för att sätta upp, två på stormlinorna och två längst ned på tältduken. De sista två är inte helt nödvändiga, men gör att man får mer plats, duken blir bättre spänd och du får bättre ventilation. Det är nämligen vid huvud- och fotändarna en stor del av ventilationen sker. I tillägg finns det ventilation högst upp vid öppningen. Denna skyddas av en skyddsklaff.

Om det blåser en del bör du i tillägg använda stormlinorna på stängerna. Akto har två stormlinor när du får det från affären, en på varje sida. Om du ska ut i hårt väder är det bra med två till. Mer om det längre ned.

Linsträckarna har bra låsning som gör att stormlinorna inte slackar under natten, även i hårt väder.

Halva långsidan kan öppnas. Det gör att man kan njuta av utsikten och få en känsla av att ligga ute och ändå ha skydd mot en del regn och vind, men inte minst mygg.

Vattenpelaren för ytterduken är 5 000 millimeter och tältgolvet har 15 000 millimeter. Det gör att du kan använda Akto i många år innan du får problem med att tyget inte är tätt. Läs mer om vattenpelare i min tältartikel.

Utrymme

Jag har aldrig själv konstruerat ett enmanstält, men av utbudet att döma verkar det mycket svårt att få ett rymligt tält med låg vikt för en person. Låg takhöjd är en gemensam nämnare för de flesta tält för en person som är anpassade till friluftsliv. Det var rymligheten som gjorde att jag tvekade mest om att köpa Akto och tänkte mer på Soulo som väger sju hekto mer. Numera anser jag att det inte är något problem med platsen i Akto, även på vinterturer då man ofta har betydligt mer saker med sig än på sommaren. Det finns också plats för två hundar i samojedstorlek, antingen i ytter- eller innertältet när det är dåligt väder.

Takhöjden är låg om man är van vid tält från Hilleberg som är för flera personer, framför allt vid fotänden och huvudänden. Om man är lång kan man få tältduken alltför nära ansiktet. Detta gör att tältet kan kännas trångt. Högsta takhöjden (93 cm) är på en mycket begränsad yta.

Det är långt ifrån lika stor plats i Aktos yttertältet som på Hillebergs tält med GT absid. Det är ändå rymligt för en person med utrustning. En stor ryggsäck får plats utan problem, även om man lagar mat i yttertältet.

Jag bör nämna att jag är 176 centimeter lång. Det finns en del diskussioner på forum om Hilleberg Akto är för litet för stora personer. Jag har både sett personer som är över 190 centimeter som tycker att det är rymligt och betydligt mindre personer som anser att det är för litet. Jag har även läst recensioner av personer som säger att de gett sig ut på tur i en vecka och använt det som tvåmannatält.

Sätta upp och ta ned Akto

Akto i solnedgångDet är lätt att få upp tältet, men ska man få det så rymligt som möjligt krävs det lite mer erfarenhet än vad det krävs för andra tält från Hilleberg. Har du satt upp Akto några få gånger går även detta lätt.

Du börjar med att sätta upp stormlinorna vid en kortsida, därefter tar du stormlinorna på andra sidan. När du sträckt kan du förankra fästena vid tältgolvet och ta stormlinorna vid tältstången.

Att packa ned Akto kräver också lite mer än de flesta andra tält från Hilleberg. Det är inte bara att trycka ned det i den väl tilltagna förvaringspåsen som man får från Hilleberg. Vid fot- och huvudände är det insytt glasfiberstavar som håller upp tältet för att ge lite högre takhöjd (en i varje hörn). Dessa måste du samla ihop och lägga parallellt. Rulla sedan ihop tältet runt dem innan du stoppar ned tältet i påsen. Har du pulka kan du precis som med tunneltält ta ut stängerna till hälften, vika stängerna en gång, rulla ihop tältet runt stången och lägga på pulkan.

Vinter och i dåligt väder

Akto var från början inte tänkt till friluftsliv i de mest krävande förhållanden, men det har blivit populärt även på turer när man får räkna med hårt väder året runt. Det har även använts på krävande expeditioner.

Detta har gjort att Hilleberg förbättrat ventilationen sedan de startade med att producera Akto på 90-talet. Tidigare var den enda ventilationen vid marknivå vid fot- och huvudända, men nu är det också en högst upp vid inngången. Det betyder att så länge det inte blåser och snöar från den sidan är det god ventilation.

Jag upplever i stort sett denna ventilation är tillräckligt. Att öppna längst ned vid marken när man tältar på vintern kan vara en risk. Börjar snön driva under natten kan det komma in stora mängder snö. Om vindriktningen är stabil är det inget problem att öppna på läsidan.

Förbättringar för att Akto ska klara dåligt väderAkto på senhösten

Innan jag köpte Hilleberg Akto såg jag på forum och i tester att många klagade över vindstabiliteten. Bland annat upplever många att när vinden kommer från kortsidan kan stången lägga sig på marken. Vind från långsidan är inte heller ett bra alternativ. Där är ytan störst och vinden träffar en brant vägg istället för ett svagt lutande tak.

Med enkla medel kan man förbättra Aktos stabilitet en hel del. På vinterturer när jag inte har en tillförlitlig väderleksrapport som spår svaga vindar har jag dubbla stänger. Hållaren som man sätter ned stängerna i är förberedd för att man ska ha detta. Jag hade vilket fall som helst en stång i rätt längd sedan innan från ett annat tält så det är inte heller någon stor sak att ta med en extra stång på vinterturer.

I tillägg har jag satt på en extra stormlina på varje sida av stången så att man kan stötta upp den bättre från flera håll. Dessa sätter jag i de samma fästena som de vanliga stormlinorna och spänner ut dem så de bildar ett V. I alla fall den sistnämnda åtgärden är mycket enkel, extra linsträckare är inte alltför dyra eller väger så mycket, jag rekommenderar därför detta starkt.

Kondens i dåligt väder

Med dessa förbättringar fungerar Hilleberg Akto utmärkt på turer i hård vind, bortsett från en detalj. I hård vind tryckts yttertältet mot innertältet, det leder till en hel del kondens om det är kallt. Är det ordentligt kallt blir det bara iskristaller, men i temperaturer runt fryspunkten kan det bli en del flytande vatten som hamnar i innertältet. Jag har skrivit mer om kondens i tält i min artikel om Undvika kondens i tältet.

Ett sätt att undvika detta på är att sy fast något man kan fästa ett snöre i längst ned på tältduken. Då kan man spänna ut yttertältet så det inte trycks in så mycket, i alla fall när vinden kommer från sidan. Ett provisoriskt alternativ är att göra en liten boll av mossa eller snö som man virar in längst ned på tältduken som man kan fästa att snöre i.

Hilleberg Akto utrustat med extra stormlinor.

Hilleberg Akto utrustat med extra stormlinor.

En annan svaghet är att snön inte faller av tältet, speciellt om det är våt, tung snö. Om det är runt noll och nederbörd riskerar man därför att vakna med taket i ansiktet.

Aktiviteter

Hilleberg Akto är inte lika stormsäkert som en del andra tält, men det är lättare än de mer stormsäkra. Du kan dessutom hitta lättare enmanstält, men de är mindre stormsäkra.

Akto passar därmed till aktiviteter där man inte pressar packningens vikt och behöver ett tält som tål en del vind. Det passar därför bra till fjällvandring och paddelturer. Med nämnda förbättringar fungerar det också på skidturer. Ska du ha ett tält specialiserat för skidturer på fjället bör du köpa Hilleberg Soulo eller ett annat mer stormtåligt tält.

Hilleberg Akto VS Hilleberg Enan

Efter att Akto funnits på marknaden i 20 år med mindre uppgraderingar och många konkurrenter kommit med liknande tält var det dags för en ny version. Dessutom hade Hilleberg sedan länge gått bort i från att nästan bara producera tält som klarar hårt väder, men också kompromissat bort stormtålighet på en del modeller för att spara vikt.

Resultatet blev Enan, ett tält som är mycket lik Akto, men väger bara 1,1 kilo och kostar lite mer. För att spara vikten har de:

  • Ändrat kortsidorna.
  • Innertältets öppning är helt i meshtyg.
  • Använt lättare tyg. Det är därför inte lika rivtåligt och tältgolvet har ”bara” en vattenpelare på 12 000 millimeter.

Storleken är ungefär samma. En del sidor är längre på Akto och andra är längre på Enan. Du lär inte märka någon större skillnad.

Hilleberg ansåg att viktbesparingen av en lättare stång som tål tillräckligt inte är så stor. Enan har därför samma stång som Akto.

Motivering för betyget av Akto

Det är med stor tvekan jag sätter betyg 3/5. Jag har svårt att sätta högsta betyg med de brister jag skrivit över. Samtidigt ska man vara klar över att man måste räkna med liknande problem med andra enmanstält. Enstångstälten är en av få konstruktioner av enmanstält som kan göras tillräckligt lätta, men det det krävs extra stormlinor för att hålla stången uppe i hård vind. Det är stor risk att tältdukarna kommer åt varandra med de problem med kondens det innebär.

Skulle jag se bort från de problem man måste räkna med när man köper tält av denna konstruktion skulle det kanske komma upp i 5/5.

Tält som liknar Hilleberg Akto

Under hittar du en tabell med exempel på enstångstält från olika tillverkare. Jag har tagit med vattenpelare på ytterduken för att du ska få en aning om kvaliteten på tälten. Jag har också tagit med sitthöjd för att du ska få en bild av hur stora de är. Om du tänker på att köpa Akto för att få ett enmanstält med ”Hillebergkvalitet” kan du också se på Soulo, som är enmansvarianten av Staika, och Unna. Bägge är tyngre, men betydligt bättre i hårt väder.

Pris (SEK)Vikt (kg)Vattenpelare (mm)Sitthöjd (cm)
Hilleberg Akto5 8001,75 00093
Hilleberg Enan6 6501,15 00093
Robens Starlight 11 7002,15 00075
Vaude Lizard5 1000,693 00075
Nordisk Telemark 1 LW5 3000,832 00096
Fjällräven Lite 15 2001,653 00090
Vaude Power Lizard SUL 1-2 P4 2301,163 00090

 

Andra artiklar för dig som ska köpa tält

Köpa tält

Test av Hilleberg Staika

Test av Hilleberg Soulo

Tillbehör till tält

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.