Test av Hilleberg Akto


Hilleberg Akto är ett enmanstält som med små ändringar blir vindtåligt och anpassat för vintern, men det har några svagheter när det snöar eller blåser. Tältet är tillräckligt rymligt för en person med packning och två hundar, även om det kan kännas trångt.

Senast uppdaterad 20 november 2016
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth och Outdoorexperten.

Sammanfattning om Hilleberg Akto

  • Tillräckligt stort för en person, om du inte är för lång.
  • Många saker kan lätt förbättras.
  • Akto har några svagheter i dåligt väder, men det är ett lätt tält i förhållande till enmanstält som klarar mer.

Betyg: 3/5

 

Hilleberg Akto

Jag köpte Hilleberg Akto hösten 2008 och har varit det tält jag använt året runt på nästan alla soloturer sedan dess, bland annat två vandringar på en månad. Hilleberg Akto är ett tunneltält med en stång. Det är ett av Hillebergs billigaste tält, runt 5 000 kronor. Tältet väger 1,7 kg och är för en person.

Jag har aldrig själv konstruerat ett enmanstält, men av utbudet att döma verkar det mycket svårt att få ett rymligt tält med låg vikt för en person. Låg takhöjd är en gemensam nämnare för de flesta tält för en person som är anpassade till friluftsliv. Det var rymligheten som gjorde att jag tvekade mest om att köpa Akto och tänkte mer på Soulo som väger sju hekto mer. Numera anser jag att det inte är något problem med platsen i Akto, även på vinterturer då man ofta har betydligt mer saker med sig än på sommaren.

Det finns också plats för två hundar i samojedstorlek, antingen i ytter- eller innertältet, om man inte vill ha dem ute. Takhöjden är låg om man är van vid tält från Hilleberg som är för flera personer, framför allt vid fotänden och huvudänden, så om man är lång kan man få tältduken alltför nära ansiktet. Detta gör att tältet känns trångt. Högsta takhöjden (90 cm) är på en mycket begränsad yta.

Sätta upp Akto

Akto i solnedgång

Det är lätt att få upp tältet, men ska man få det så rymligt som möjligt krävs det lite mer erfarenhet än vad det krävs för andra tält från Hilleberg. Det krävs ändå inte att man satt upp det många gånger för att även detta ska gå lätt. Att packa ned Akto kräver också lite mer än de flesta andra tält från Hilleberg. Det är inte bara att trycka ned det i den väl tilltagna förvaringspåsen som man får från Hilleberg.

Vid fot- och huvudände är det insytt glasfiberstavar som håller upp tältet för att ge lite högre takhöjd (en i varje hörn). Dessa måste du samla ihop och lägga parallellt. Rulla sedan ihop tältet runt dem innan du stoppar ned tältet i påsen. Har du pulka kan du precis som med tunneltält ta ut stängerna till hälften, vika stängerna en gång, rulla ihop tältet runt stången och lägga på pulkan.

Akto på vintern och i dåligt väder

Akto var från början inte tänkt till friluftsliv på vintern över trädgränsen, men det har blivit populärt även på turer när man får räkna med hårt väder året runt. Detta har gjort att Hilleberg har förbättrat ventilationen sedan man startade med att producera Akto för många år sedan. Tidigare var den enda ventilationen vid marknivå vid fot- och huvudända, men nu är det också en högst upp vid inngången, vilket medför att så länge det inte blåser från den sidan är det god ventilation.

Förbättringar för att Akto ska klara dåligt väder

Innan jag köpte Hilleberg Akto såg jag på många forum att många klagade över

Lägerplats

vindstabiliteten. Bland annat upplever många att när vinden kommer från kortsidan kan stången lägga sig på marken. Med enkla medel kan man förbättra Aktos stabilitet en hel del. På vinterturer när jag inte har en tillförlitlig väderleksrapport som spår svaga vindar har jag dubbla stänger. Hållaren som man sätter ned stängerna i är förberedd för att man ska ha detta. Jag hade vilket fall som helst en stång i rätt längd sedan innan från ett annat tält så det är inte heller någon stor sak att ta med en extra stång på vinterturer.

I tillägg har jag satt på en extra stormlina på varje sida av stången så att man kan stötta upp den bättre från flera håll. Dessa sätter jag i de samma fästena som de vanliga stormlinorna och spänner ut dem så de bildar ett V. I alla fall den sistnämnda åtgärden är mycket enkel, extra linsträckare är inte alltför dyra, jag rekomenderar därför detta starkt.

Kondens i dåligt väder

Med dessa förbättringar fungerar det utmärkt på turer i hård vind, bortsett från en detalj. I hård vind tryckts yttertältet mot innertältet, det leder till en hel del kondens om det är kallt. Är det ordentligt kallt blir det bara iskristaller, men i temperaturer runt fryspunkten kan det bli en del flytande vatten som hamnar i innertältet. Jag har skrivit mer om kondens i tält i min artikel om Undvika kondens i tältet.

Ett sätt att undvika detta på är att sy fast något man kan fästa ett snöre i längst ned på tältduken. Då kan man spänna ut yttertältet så det inte trycks in så mycket, i alla fall när vinden kommer från sidan. Ett provisoriskt alternativ är att göra en liten boll av mossa eller snö som man virar in i tältduken som man kan fästa att snöre i.

Hilleberg Akto utrustat med extra stormlinor.

Hilleberg Akto utrustat med extra stormlinor.

En annan svaghet är att snön inte faller av tältet, specielt om det är våt, tung snö. Om det är runt noll och nederbörd riskerar man därför att vakna med taket i ansiktet.

Tveksam till betyget på Akto

Jag har satt betyg tre av fem i testen på grund av de brister jag skrivit om över. Jag är ändå tveksam till att ge ett så lågt betyg. Det är svårt att hitta ett tält i den viktklassen som klarar dåligt väder bättre än Akto. Gå man upp n0gra hekto hittar man bland annat Hilleberg Unna och Soulo som klarar dåligt väder bättre.

Tält som liknar Hilleberg Akto

Enmanstält med en stång är vanliga. Bland annat har Hilleberg Enan som är ett lättare alternativ till Akto, men man har tunnare tyg och sämre ventilation. Exped tillverkar Vela I Extreme som består av en stång i mitten. Vaude har Arco som är för en till två personer.

ProducentViktMått nedpackatHöjd innertältAnvändningsområdeVägledande pris
Hilleberg1,7 kg18*50 cm löst packat90 cmHela året, men har svagheter runt noll grader.5200 kronor
FördelarNackdelar
LättLågt, specielt vid huvud och fotända.
God kvalitetKan bli problem runt noll grader.

Andra artiklar för dig som ska köpa tält

 

Köpa tält

Test av Hilleberg Staika