Behöver man pump till liggunderlag?

En del liggunderlag har inbyggd pump. Till andra får du det som tillbehör. Andra har en pump som passar, men du måste köpa den separat. Är det något man behöver?

Det kan vara jobbigt att blåsa upp ett stort liggunderlag. Det är mycket luft du måste blåsa ut ur lungorna, du kan få huvudvärk om du blåser för fort. En pump gör att du slipper huvudvärken, men en del är så dåliga att det går snabbare att blåsa med munnen.

Den andra fördelen med en med pump till liggunderlaget är att hindra vatten från att komma in. Din utandningsluften innehåller en del fukt från lungorna. Det kommer kondensera i liggunderlaget och vara svårt att få ut.

Pump till liggunderlag

Pumpning av liggunderlag med pump som också kan användas som vattentät packpåse.

Fukten gör att liggunderlaget isolerar sämre. Det är också risk att det bildas mögel. Sistnämnda problem lär du inte märka eftersom liggunderlaget är tätt.

Blåser du upp liggunderlaget med munnen bör det förvaras med ventilen öppen för att fukten ska ha en chans att komma ut. Är det så mycket att du kan se vattendroppar när du tittar genom liggunderlaget mot ljuset bör du hälla ut det. Blås upp och ställ på högkant med ventilen ned så et samlar sig botten. Öppna ventilen och häll ut.

Behövs pumpen? Jag hade inte köpt en pump för att undvika dessa problem. Om det ingår en pump när du köper liggunderlaget och den är lätt, då hade jag absolut använt det.

Läs fler tips i min artikel om liggunderlag.

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.

Kategori: Vanliga frågor.