Försök på filmning på tur

Filma på tur är nytt för mig, men senaste helgen gjorde jag ett försök på att ordna material som kan klippas i hop till en pilotepisod.

Jag har länge tänkt att det skulle vara roligt att filma i tillägg till att fotografera, men har jag inget specielt mål med filmningen vill jag inte använda tid och lagringsplats på det. Jag är tänkt på att starta en vlogg i tillägg till bloggen till nästa långtur. Så kommer den stora frågan: Klarar jag verkligen av att berätta en intressant historia i videoformat? Och vad ska man tänka på när man filmar? Jag är därför tvungen att göra en pilotepisod under en tur för att se om det blir bra. Senaste helgen var det dags att göra ett försök.

En sak som skiljer bilder på en blogg och en vlogg är flytet i berättelsen. När jag lägger upp bilder kan jag hoppa hur mycket som helst i tid. Det ser inte konstigt ut om jag hoppar från en bild av att jag äter frukost till solnedgång utan andra bilder mellan. I en video blir det konstigt. Det skiljer också i antalet sekvenser som behövs. Ska man visa att man går någonstans behöver man bara en bild av det, men med video behövs ofta flera klipp som man kan lägga in efter varandra. De måste dessutom vara filmade från samma sida. Har du ett klipp av att du går åt höger och sedan lägger in ett klipp där du går mot vänster tror tittaren att du är på väg tillbaka.

Vandring

Vandring genom skogen.

På grund av detta blev det mycket filmande, och en del bilder, under senaste helgen. Filmandet startade redan hemma när jag gjorde mig i ordning. I bilen på väg till turen kom jag på att det blir för stort hopp från att jag knyter skorna till att jag skulle starta turen. Jag blev därför tvungen stanna och lägga kameran i bilen så den kunde filma medans jag körde, mycket nytt att tänka på.

Ute på tur började jag undra vad jag ska filma. Jag har visserligen sett en del filmer på internett av andra som går på tur. (Alltför få bra på Youtube att hämta inspiration från, någon som har tips?) Det var som när jag köpte min första digitala kamera: Jag hade en känsla för att jag ville gå ut i naturen och fotografera det jag såg, men när jag kom ut undrade jag vad som skulle bli bra på bild.

Efter en dags filmande insåg jag att jag måste lägga om strategien när jag ska vara ute i ett år, minneskortet på 16 Gb var fullt. En del kan raderas och det blir inte lika mycket varje dag när jag är ute länge, men det kan ändå bli alltför mycket. Måste nog välja ut några händelser och filma det, inklusive stämningfulla klipp före och efter, men det kan vara svårt att veta när jag borde förbereda med klipp innan det spännade sker för att bygga upp mot det intressanta.

Vill du se pilotepisoden? Dessvärre. Den ska inte läggas ut, det ska vara fritt fram för fel och dåliga klipp när jag testar. Kanske lägger jag ut några klipp från kvällen framför lägerelden.

Vattendroppar.

Vegetationen var fuktig efter en regnig natt.

Vandring

Lägereld

Kväll framför lägerelden.

Utsikt

Utsikten på morgonen.

Utsikt

Posted in Förberedelser inför långtur, Korta turer.