Hur ska vandringskängor sitta?

Vandringskängor är ofta dyra. Det är dessutom viktigt att de sitter bra, men hur vet man att de sitter bra? Många väljer fel skor och blir tvungna att sälja dem efter någon tur.

Ska man gå långt ställs helt andra krav på skornas passform än när du bara ska till bussen på väg till jobbet. Vandringskängorna ska därför sitta bra på foten, men vad är bra? Hur vet man att man valt rätt storlek?

En vandringskänga ska kännas bekväm när du har den på dig. Det är det viktigaste kriteriet. Mindre problem kan gå sig till, men helst ska vandringskängorna vara bekväma när du får på dig dem för första gången. Är de inte det bör du prova en annan storlek eller modell.Alfa Walk king

Nästa sak du bör känna efter är hur de sitter i hälen. Känner du att hälen glider upp och ned i skon? Då har den fel storlek eller passform. Helst ska vandringskängan smalna av över hälen för att hålla den på plats. Har den inte det bör den snöras så hårt att det inte är tillräckligt med utrymme för att det ska ske.

Nästa sak du ska se efter är om tårna når framsidan av skorna. Gör de det kommer tårna tryckas i hop när du går i nedförsbacke, vilket kan bli smärtsamt.

Jag hoppas detta hjälper för att du ska kunna välja rätt storlek. Om du valt fel kan det vara bättre att sälja skorna eller bara använda dem på kortare turer. Plåga sig genom vandringar i skor med fel storlek skapar ingen turglädje. Om du tittar på sidor där man hittar begagnad friluftsutrustning kan du hitta många annonser för vandringskängor som säljs för att de valt fel storlek. Du är inte ensam, men det är surt när man lagt mycket pengar på ett par vandringskängor man hoppas på att använda i lång tid.

Läs mer om vandringskängor här.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Outnorth

The best of Scandinavian outdoor

Backpackinglight

Fjäderlätt utrustning för lättviktsvandringen och friluftsliv

Beredd

Överlevnad och äventyr

 

Kategori: Vanliga frågor.