Nya planer

Ibland behöver man en knuff i rätt riktning för att bestämma sig för det som är det bästa.

Hösten 2017. Tre relativt nye båtägare med långseglingsdrömmar sitter på en restaurang och pratar om segelbåtar och fjärran resmål.

”Jag ska segla i Norge i några år, det finns mycket att upptäcka här” säger en.

Jag har varit mycket i Norge, men inte så mycket med segelbåt. Jag har seglat på Vestlandet, men bara för att ge mig över Nordsjön. Jag har också seglat några dagar i Lofoten med en en vikingaskeppliknande båt. Borde jag kanske upptäcka det Skandinavien har att bjuda på innan jag reser vidare?

Jag slår bort tanken. Nu vill jag bort till nya naturområden att vandra i. Nya fotomotiv. Nya äventyr.

Tanken har sedan dess varit kvar, men hållits undam. Sista veckorna har jag alltmer börjat ångra att jag inte ska segla upp längs Norges isfria kust under hösten.

Jag började tvivla mer när jag fick ett mail från en som bott i Skottland. Det innehöll tips på platser där man kan fotografera lundefåglar, om man kommer fram tidigare än mig och vandringsområden jag inte skulle hinna besöka.

Späckhuggare

Hoppas på lika god tur nästa gång jag ska på valsafari.

Jag ser framför mig senhöst i Nord-Norge. De flesta kanske tänker på stormar och kyla. Jag ser framför mig långa solnedgångar, späckhuggare (kanske samtidigt), berg, norrsken och många vikar med höga berg där man kan söka skydd när stormar kommer.

Är det bättre än att segla söderut i Europa?

Ja, men det känns som att det är för sent att ändra sig någon vecka innan start.

Så kommer problemen. Det är mest småproblem som jag vid det här laget vet hur man ordnar, men ändå problem. Det är en fördel att vara i ett land där alla förstår vad man säger. Hur förklarar man för en fransk mekaniker vad som är fel om man inte kan franska? Eller hur hittar jag en reservdel i en nätbutik på spanska?

Så kommer det stora problemet.

Det jag märker är att ankarspelet slutar fungera. Jag mäter spänningen på olika platser. 3 volt vid ankarspelet. Var är resterande nio volt?

Jag hittar dem vid motorn. Jag antar att jag bara behöver flytta en kabel, men att flytta en kabel som jag inte vet varför den placerats där den har kan straffa sig. Det är risk för att det uppstått krypström. En båtelektriker borde se på detta.

Det hittar man inte så lätt i högsäsong. ”Vi har inget ledigt under hela nästa vecka” var ett vanligt svar när jag ringde. Ska jag bli liggande i Karlskrona så länge?

Till slut hittar jag en som kan komma samma dag, om det inte uppstår ett nödläge. Det uppstod två. Han kom nästa dag.

Han mätte och var först lika fundersam som jag. Så flyttar vi kabeln dit jag trodde den skulle flyttas. Det var säkert. Den hade antagligen inte placerats där på grund av att det var svårare att komma åt.

Allt började fungera som normalt.

Det var ändå den knuff i rätt riktning som jag behövde för att ändra mina planer.

Mörker, kyla och norrsken. Här kommer jag.

Om jag inte ändrar mig.

 

Posted in Segeltur.