Samarbete med Eureka kiropraktorklinik

Första sponsoren på plats. Kanske inte ett företag som man tänker sig sponsrar långturer, men inte desto mindre viktig om man ska fortsätta gå på tur i många år framöver.

Ska man ut på långtur behöver man inte bara utrustning som fungerer, också kroppen ska klara av belastning under lång tid. Jag har flera gånger mött personer som säger att de har slitit ut rygg eller knän på grund av tung packning. Vad kan man göra för att undvika förslitningsskador när man går med en ryggsäck som är tung på grund av mycket mat och fotoutrustning? Man har ofta ett fokus på att träna för att orka turen, men borde man inte också ha ett fokus på att träna för att inte få skador? Är personer som går mycket på tur utsatta för mer skador än personer som lever vanliga liv? Eller är det bara så att personer som går mycket på tur upptäcker skador som aldrig blir ett problem för andra?

För att få svar på det bokade jag en timme till Tom Magne Jonassen på Eureka kiropraktorklinik, en kiropraktor jag gick till när jag bodde i Trondheim för flera år sedan som är specialiserad på aktiva personer. På kundlistan har han bland annat norska snowboardlandslaget och Petter Northug. Jag gick dit för att få svar på mina frågor. Jag skulle också göra en besiktning av kroppen för att se om jag likt en gammal bil skulle få körförbud. Jag kom därifrån med ett sponsorkontrakt som innebär serviceavtal, både fram till turen och under turen. Inklusive telefonsupport och vägassistans.

Nedpackning av läger

En del saker som ska med i ryggsäcken. Det gäller att se till så man inte får förslitningsskador.

Vad blev då svaret på frågorna jag hade? Svaret gick i korthet ut på att i utgångspunkten behöver man inte träna för att undvika skador. Allsidig träning med mål att öka prestationsförmågan ska vara tillräckligt om man inte har skevheter i kroppen. Man måste se till att restituera sig ordentligt, inte bara vila benen, men också se till så man får tillräckligt med näring och vila mentalt. Vila mentalt ska inte vara något problem, det är det man gör på tur. Man måste också se till så allt i rygg, knän och fötter är som det ska när man startar turen. Då bör belastning bygga upp kroppen istället för att bryta ned den under långturen.

Hur gick kontrollen? Det var några anmärkningar, bland annat en stötdämpare som måste justeras (det är inte enbart ännu en liknelse till bilar), men inget som ska hindra meg fra å komme ut på långtur.

Posted in Förberedelser inför långtur.