Sol, kalla nätter och frusna skor

Sista tiden har det varit bra väder. Bortsett från en dag har växlande molnighet varit det sämsta vädret under oktober. Det klara vädret ger nya utmaningar.

Om det kommer en period med en typ av väder tänker jag ofta att det vädret kommer fortsätta resten av turen. Nu när jag är ute på tur i ett år blir det annorlunda, men det känns som som att det gradvis kommer bli kallare till dess att vintern kommer med snö och skidföre. Det blir ingen nederbörd innan dess, regn blir det inte förrän i vår enligt min bild av senhösten.

Jag vet att det inte är verkligheten på höstfjället. Det jag sett framför mig tidigare var snöblandat regn, tungt att gå genom snön och våta skosnören som fryser under natten.

Skorna har varit ett problem på den här etappen. Fukten och minusgrader gör dem hårda på morgonen. Jag har varit tvungen att ta bort all snö, lägga dem i en packpåse och ha dem i sovsäcken. ”Slim cut” står det på sovsäcken. Det betyder att jag sparar vikt, men det inte är så mycket plats till saker som bör förvaras varmt. I alla fall om jag också ska ligga där.

På vintern är det torrt, därmed blir det inget större problem. Fukten från fötterna torkas lätt genom att man tar ut pjäxornas innerskor och har dem i sovsäcken. (Mer om det i min artikel om pjäxor.)

Det finns ett alternativ till att ha skorna i sovsäcken, nämligen att gå på tå i dem till dess att de tinat tillräckligt för att jag ska få ned foten. De som gått i stilettklackar på fjället, om så bara för att packa ihop lägret, förstår varför det är bäst att ha skorna i sovsäcken.

Norrsken

Jag ser fram emot att komma längre norrut där det är vanligare med norrsken.

Solnedgång

En av många solnedgångar på senaste etappen.

Jotunheimen

Framför mig såg jag Jotunheimen, ett av de mer högalpina områderna jag sett fram emot mest på turen.

Moln

Moln på kvällshimlen.

Vide

En del videbuskar har fortfarande torra blad kvar på grenarna.

Solceller

Solcellerna gör att jag har betydligt mer att göra på kvällen om solen kommer fram npgon gång i bland. I långa perioder med tjocka moln måste jag spara på batterierna.

Is

De ligger is på de flesta mindre sjöar på fjället.

Höstfärger

Höstfärger dominerar på fjället där snön inte lagt sig.

Is

Frusen sjö

Moln

Molnen tätnade en kväll och det fina vädret försvann.

Posted in Långa turer.