Språkproblem i Vigo

Efter att jag inte fått tag på gasol i Storbritannien var det dags att göra försök i Spanien.

Jag kastade ankar i skydd bakom en ö i utkanten av Vigo. Nästa dag rodde jag i land och cyklade in till centrum för att handla.

Alla båtaffärer jag hittat på Google maps var i samma byggnad. Varannat företag i byggnaden bestod av verkstäder som såg ut att vara av den typen man kan gå till om man har ett problem och de löser det, oavsett vad det är. Varannan var båtaffär som såg mer ut som lagret på en verkstad.

Nästan ingen expedit kunde engelska. Varken där eller de andra affärerna jag besökte, men jag lärde mig snabbt att kommunicera med hjälp av Google translate och Google Images. Googla bilder av det du vill köpa och visa fram.Fyr

Större utmaning blev det att hitta affärer som var öppna i siestatider. I flera timmar höll de mindre affärerna stängt mitt på dagen. För att de skulle slippa stå i sina svala butikslokaler var jag tvungen att cykla betydligt längre i värmen.  b

Detlev ännu varmare på grund av att jag hade med en stor ryggsäck med en gasflaska. Jag var mycket undrande om jag skulle klara av att fylla den. Spänningen var stor när det var dags att ta sig till gasdepån.

”Do you speak English?” frågade jag en man i en gaffeltruck.

Han behövde inte svara. Ansiktsutrycket visade att han förstått frågan, men att hans engelskakunnskaper inte sträckte sig så mycket längre. Jag visade honom min norska AGA flaska. Han hämtade en annan flaska som såg annorlunda ut, men samma koppling.

På telefonen översatte jag ”Kan du fylla min flaska?” Han skakade på huvudet och tog fram sin telefon och visade mig. Jag kunde byta flaskan och bara betala för gasen.

Han tog med bägge flaskorna och gick in på kontoret. Som jag misstänkte. I Spanien är man inte lika noga med säkerhet som i Storbrittanien. Där var det skyltar vid kontoret med texten ”No bottles beyond this point”.

Jagbetalade och gick ut. Jag skickade något meddelande i skuggan vid entrén. Jag hörde honom prata med någon och så kom han ut. Han lyckades fråga om jag köpt min flaska på en supermarknad eller bensinmack och i vilket land.

Jag började undra om de andra sagt att de inte kunde byta flaskan och jag skulle få samma problem som i Storbrittaninen. När han gick in kastade jag mig på cykeln och gav mig i väg.

I Vigo var det även ny besättning. Michelle från Danmark mönstrade på. Vi lämnade Vigo och satte kursen mot Portugal.

Blommor

Blommor

Sand

Fjäder

 

Död blomma

Posted in Segeltur.