Test av Mammut X-shot

Mammut X-shot är en pannlampa som med sin vikt och ljusstyrka är väl anpassad för friluftsliv året runt. Största nackdelen är att knappen är onödigt svår att hantera med vantar.

Senast uppdaterad 22 mars 2017
Testet är av en sponsrad produkt. Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth och Outdoorexperten.

Sammanfattning av testet av Mammut X-shot

  • Knappen är svår att slå på och av, speciellt med vantar.
  • Många kombinationer att hålla rätt på.
  • Lagom ljusstyrka för vandring, turskidåkning och joggingturer.
  • Bra spridning av ljuset.
  • Röd lampa på batteripacken gör att man syns bakifrån.
  • En känsla av god kvalitet.

Betyg: 3/5

Använd sedan hösten 2016

Pris

Mammut X-shot har ett pris som ligger lite högre än många andra pannlampor med den samma ljusstyrkan. I skrivande stund ligger priset på 1 000 kronor hos Outdoorexperten.

Slå på och av Mammut X-shot

En av de första sakerna man tänker på när man använder Mammut X-shot är att knappen gärna kunnat vara lättare att slå på och av. Knappen är lång, men smal. Den sticker inte ut så mycket och är hård. Det är därför svårt att slå på och av pannlampan med tjocka vantar, men i bland trycker man fel även med bara fingrar.

För att slå på pannlampan ska man trycka två gånger. Det gör det ännu svårare att slå på den, men har fördelen att man inte behöver oroa sig för att den slås på när den ligger i ryggsäcken.

Ska man slå av X-shot ska man hålla inne knappen, även det blir fel i bland när man har vantar. Resultatet blir ofta att man slår på mer ljus och man blir bländad.Mammut X-shot

Ljusstyrka och spridning

Man kan välja mellan fem olika ljusstyrkor och spridningar. När man slår på X-shot får man lägsta ljusstyrkan och får stor spridning. Då tänds bara två små dioder. Det är en fördel att det svagaste läget kommer först, då slipper man bli bländad när man tänder pannlampan i tältet. Både ljusstyrka och spridning är lagom för att laga mat, läsa, ordna med packningen.

En knapptryckning till ger starkare ljus från de små dioderna. Det är oftast denna ljusstyrka jag använt när jag vandrat. Det ger tillräckligt ljus för att se en bit fram, samtidigt som man inte slösar på batterierna.

Efter ytterligare en knapptryckning tänds en starkare diod i mitten. Den är mer fokuserad och lyser långt. De mindre dioderna på sidorna är fortfarande tända, det gör att du även ser saker på sidorna.

Fjärde ljusstyrkan är ännu kraftigare ljus från mittendioden, sidodioderna släcks. Det ger för smalt ljus för de flesta aktiviteter, men är mycket praktiskt när man behöver se långt bort för att bestämma sig för vägval eller se efter landmärken.

Femte ljusstyrkan får man genom att trycka på knappen två gånger i snabb följd. Det ger hög ljusstyrka och bra spridning i 20 sekunder.

Läs mer om ljusstyrka och andra tips om pannlampor i en annan artikel.

Röd lampa i nacken

Mammut X-shot har röda dioder på batteripacken som sitter i nacken. Det kan vara praktiskt. När man går i en grupp kan det vara förvånansvärt svårt att se personer längre fram när de har ryggen mot, även om de har sina pannlampor påslagna. En liten reflex eller diod i nacken är då en fördel. Det är också bra om man går längs en väg.

Många kombinationer

Det är inte lätt att hålla reda på alla kombinationer av tryckningar för olika funktioner på X-shot. Två tryckningar för att slå på. En för att ändra styrka. Två i snabb följd när pannlampan är påslagen ger boost. Håll in för att slå av. Håll in när den är avslagen för att den ska blinka.

Tryck en gång på batteripacken för fast rött ljus, en gång till ger blinkande rött ljus och ännu en gång slår av den röda lampan på batteripacken.  För att testa batterierna håller du inne knappen på batteripacken i två sekunder.

Hade de inte kunnat göra det lättare för de som inte använder pannlampor så ofta?

Kvalitet

Mammuts utrustning brukar ge en känsla av god kvalitet, X-shot är inget undantag. Jag har i flera år använt Silvas pannlampor som har alltför kort levnadstid. Jag hoppas på att ha hittat en pannlampa jag kan ha i många år utan att reklamera.

Liknande pannlampor

Andra pannlampor i samma prisklass och ljusstyrka är bland annat Petzl Reactic +, Led Lenser H7R.2 och Black Diamond Icon.

 

PrisViktLjusstyrkaRäckviddBatteritid
Runt 1 000 kronor150 g200 lumen125 m200 h

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.