Tumler möter tumlare

Har vi använt all tur vi sparat ihop inför resan? Det var en sak jag undrade över när vi delfinerna försvann längre akterut.

Rutinerna började infinna sig ombord. Sova, äta, hålla vakt och njuta av att vara på segeltur. Vi inte varit på land sedan vi lämnade Karlskrona, även om vi ankrat några nätter. Alla satt i skuggan i sittbrunnen och njöt av att vi långsamt kom frammåt i den svaga vinden då Vincent plötsligt utbrast: ”Look at that!”

Bakom oss kom en rygg med en liten fena upp över ytan. Så kom ännu en upp. Snabbt ned i båten för att hämta kameran. De försvann längre och längre bort i vårt kölvatten.

Tumlare

Det är inte mycket man ser av dem, men upplevelsen är ändå stor när man vet att de är ovanliga.

Överfiske, buller från båtar och miljögifter har gjort att det bara finns några få hundra tumlare i Östersjön. Tre av dem valde att komma förbi oss när vi seglade längs Skånes södra kust.

Tumlare är inte som en del delfinarter som gärna simmar längs båten. De höll sig på trygg avstånd. Trots det var det speciellt att se dem, enligt WWF är det få som haft möjlighet att se den skygga valen. Vi hörde nu till de få.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Miljö, Segeltur.