Tur med dåligt tält

En del saker jag skrivit om på min hemsida har jag inte testat på många år. Teknologin går framåt och och gör en del saker omoderna. Ett exempel på det är ryggåstält. När någon kom på hur man gör lätta tältbågar som kan böjas försvann ryggåstälten, även om det finns ett och annat undantag.

Senast jag använde ett ryggåstält var för 20 år sedan, men senaste helgen passade det att testa ryggåstältet på nytt. Är det så dåligt som jag minns det? Borde jag ändra mina sida om att köpa tält till att ryggåstält är något jag varmt rekommenderar?

Jag satte upp tältet i skogen, vinden var helt frånvarande. Det hade redan blivit mörkt när vi började sätta upp det. Första problemet var att hitta ett platt område som var tillräckligt stort för ett helt ryggåstält, de tar stor plats.

Ryggåstält

Utan ett antal bra fästpunkter riskerar tältet att hänga ned.

Efter en del letande hittade jag en plats som såg lämplig ut. Problemet var berget som låg ytligt under jorden. Pinnarna jag satte ned i marken åkte upp efter alltför liten belastning. I mörkret var det dessutom svårt att hitta rätt med stängerna som skulle in i hål mitt i tältet.

Till slut hade vi fått upp tältet godtagbart. Vi skulle trots allt bara sova en natt. Risken för tung blötsnö som skulle tynga ned tältet var obefintlig.

Erfarenheten var att jag fortsätter rekommendera andra tälttyper framöver. Jag är glad för att tekniken har gått framåt sedan 70-talet, men det är värt att testa gamla lösningar och göra en egen värdering om världen verkligen har gått framåt.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Tankar om friluftsliv.