Ut på vita vidder

Kylan har sänkt sig över norska kusten. Båten får ligga kvar i hamnen. Jag byter kyla vid kusten mot ännu lägre temperaturer på fjället.

Planen var att ta en tur i Rondane. Den blev uppskjuten två dagar på grund av hård vind. Så kom en ny prognos med ännu en dag med kuling. Istället för att skjuta upp turen ännu en dag valde jag att ta en tur från Storlien till Haltdalen. Där skulle vädret dessutom bli bättre resten av tiden jag hade en prognos.

Det blev det norrmän kallar för harryhandling i Storlien. Det är mer än godis, alkohol och tobak som är betydligt billigare i Sverige. Jämför priset på pulversoppa så vet du vad jag menar. Torrmjölk har dessutom blivit omöjligt att få tag på i norska affärer.

Sol

Solen stod lågt på himlen när jag startade. även om det tog ett tag att komma i väg.

Pulkan fästes i selen och jag gav mig ut på de vita vidderna. Naturen i Rondane är mer dramatisk med alla branta fjäll. Området jag skulle gå på tur på hade andra fördelar. Här var man inte lika låst till att hålla sig i dalarna. På vidderna har man fler valmöjligheter.

Jag kom inte så långt som tänkt första dagen. Det var lika bra. Vad jag inte tänkt på var att tändstickor som förvaras över lång tid på en båt blir fuktiga. Ingen av alla askar jag tagit med mig fungerade. Nästa dag fick det bli en tur tillbaka för att köpa nya.

I affären frågade de om jag ville ha en stor ask eller många små. Många små så klart. Jag ville inte att den enda asken skulle råka bli fuktig.

Fjäll

Sol över vidder och trädklungor.

Spår

Spår i snön.

Soluppgång

Soluppgång.

Spegling

Jag har lagt ut flera bilder av solen som speglas i vattenytan. Nu var det i fruset vatten den speglades.

Blåtimme

Blåtimme vid trädgränsen.

Dimma

Dimma och soluppgång.

Iskristaller

Iskristaller i träden sprider ljuset från den låga solen.

Soluppgång

Soluppgång

Dimma

Dimma och soluppgång ger ofta bra fotoljus.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Korta turer.