Vad är bästa skorna på låglandsleder?

En läsare som bor i Norrland ska ta en tur med en vän på Sörmlandsleden. Han undrar vilka skor som lämpar sig i den typen av terräng.

Det finns några viktiga skillnader mellan vandring på en låglandsled vid Stockholm och fjällvandring. Packningen är oftare lättare och stigarna mindre oländiga, man behöver därför inte lika stabila skor. Det är inte lika blött på marken och det är broar över bäckar, skorna behöver därför inte stå mot fukt lika bra eller vara höga. Ordentliga vandringskängor är behagliga att gå i, men många upplever dem för tunga på låglandsleder.

Jag anser att om man inte har problem med knän eller liknande så man behöver stabila skor är låga vandringskängor, eventuellt vandringsskor bra val. Kom i håg att det kan regna en del. Skorna måste därför stå mot vatten. Har du låga skor bör de kombineras med damasker så det inte rinner vatten längs byxbenen och ned i skorna.

Ska man bara vara ute en vecka är de bästa skorna de du redan har, om du inte har nytta av nya skor senare.

Läs fler tips om skor i min långa artikel om vandringskängor.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


Posted in Läsarfråga.